Er din cykel klar til skolestart?

For mange er august den tid på året, hvor en ny start begynder. Mange børn skal selv til at lære at cykle i skole, flere unge begynder på en efterskole, hvor en velfungerende cykel er obligatorisk, eller måske dit kørselsbehov er ændret, da du skal starte på en videregående uddannelse. Uanset dit ændret cykelbehov, er en velfungerende cykel alfa/omega for at bringe dig sikkert frem og tilbage.

For mange kan det måske komme bag på en, at sommeren allerede er slut, og servicering af cykel har ikke været øverst på listen over ting, man skulle nå i ferien. Heldigvis er mange af tingene ligetil at klare selv – med det rigtige værktøj og reservedele kan vi guide dig godt på vej.

I denne artikel vil vi komme igennem tips og tricks til, hvordan du selv kan servicere din cykel, og sørge for at den står køreklar. Generelt kan man sige, at mange af disse tips kan gå igen, hvad enten det er i forhold til en børnecykel, juniorcykel eller voksencykel.

Cykeleftersyn – gør det selv

Skal dit barn selv til at cykle i skole? Det er vigtigt at have en sikker cykel af flere grunde. En velplejet cykel minimerer risikoen for ulykker og skader, og skaber en bedre køreoplevelse. Derudover forbedrer det både ydeevnen og levetiden på din cykel.

Gennemgå de vigtigste elementer på cyklen inden skolestart:

  • Bremser
  • Dæktryk
  • Lygter
  • Reflekser
  • Sadelhøjde og styrhøjde
  • Pedaler
  • Gearskiftere
  • Rengøring og smøring af bevægelige dele

Funktionelle bremser og et korrekt dæktryk i cykelhjul hjælper med at opnå en bedre kontrol og manøvredygtighed, imens lygter og reflekser sikrer, at du er synlig for andre trafikanter, som er med til at gøre dig og dine medtrafikanter mere tryg i trafikken. Test, justér eller udskift bremseklodserne. 

Og husk også at tjekke bremsehåndtagene for eventuelle skader eller slitage. Start med at justere bremsehåndtagene, hvis de føles slappe.

Efter denne gennemgang er det vigtig at gennemføre en korrekt indstilling af cyklen. Sadelhøjden og styret skal indstilles korrekt i forhold til rytterens højde og kropstype. Tjek pedalerne for løse eller beskadigede dele, og at de kan dreje rundt uden modstand.

Kontrollér, at gearskifterne skifter glat og ikke har slidte kabler. Du kan selv justere kabelspændingen eller udskifte kablet, hvis det er nødvendigt.

Gennemgå cyklen regelmæssigt for at identificere eventuelle problemer eller slidte dele.

Ved at rengøre og vedligeholde din cykel og reservedele på din cykel kan du forbedre ydeevnen, øge cyklens levetid og opnå en mere behagelig og sikker køretur. Især kæden er udsat på en cykel, så sørg for at rengøre og smøre cykelkæden regelmæssigt. Processen skal gentages med jævne mellemrum.

Servicering af cykel

Du kan med fordel overveje, at sende din cykel til et serviceeftersyn på et af vores cykelværksteder, for at få din cykel serviceret af en professionel cykelmekaniker. Gør du det med jævne mellemrum, kan det sikre at alle dele fungerer og er i god stand. Dette kan også hjælpe med at fange potentielle problemer tidligt, så du undgår større skader senere, og kan nøjes med et par billige reparationer. Tal med vores personale for at få en vurdering af reparationernes omfang. Her kan du også få en vurdering af omkostningerne ved reparationer i forhold til cyklens værdi, og om det vil være mere fordelagtigt at investere i en ny cykel. Som sagt, så kan du have fået et ændret cykelbehov, som din gamle cykels egenskaber ikke længere kan opfylde.

Ny start – ny cykel?

Somme tider er det nødvendigt med en ny cykel. Cyklen skal altid passe til rytteren, og derfor skal børnecykler oftere skiftes ud end voksencykler. Der kan også være tale om et ændret kørselsmønster. Det kan være, at du skal flytte til en storby for at gå på en videregående uddannelse, og derfor ændres dit kørselsbehov. Måske du endda skal overveje, om investeringen i en el-cykel vil være mere fordelagtig for dig.

Ved køb af ny cykel hos Cykelpartner.dk eller Designcykler.dk gælder din service og garanti i samtlige Design Cykler butikker. Når du køber en ny cykel får du samtidig et gratis serviceeftersyn, som du kan benytte inden for de første 2 måneder. Du skal blot medbringe dit servicehæfte, og så klarer vores uddannede cykelmekanikere et servicetjek af din nye cykel.

Gode cykler til skolestart

Prioritering af en velplejet cykel

Vedligeholdelse af din cykel behøver ikke at være kompliceret eller tidskrævende. Regelmæssig sikkerhedstjek, rengøring og eventuel professionel eftersyn af din cykel kan gøres med lethed, og vil betale sig på lang sigt. En velholdt cykel handler ikke kun om ydeevne og sikkerhed. Det handler også om økonomi og miljømæssig bæredygtighed. Ved at holde din cykel i god stand kan du undgå større reparationer eller udskiftninger og spare penge. Desuden kan en reparationsaftale og korrekt brug af din cykel reducere behovet for at køre bil og bruge offentlig transport, hvilket bidrager til at mindske miljøpåvirkningen og fremme en grønnere livsstil.

Cyklistens ansvar

For både store og små cyklister kan der efter sommerferien ske en ændring i det vanlige cykelmønster. Hvad end det er, om man skal til at cykle i skole selv, starte på efterskole eller cykle til en videregående uddannelse, så er det ens for alle eksempler: Nye cykelruter, måske i en by man ikke kender.

For de mindste vil vi selvfølgelig anbefale, at i øver ruten igennem med dem mange gange, så de er fortrolige med ruten og den trafik, som er på de pågældende veje frem til skolen. Børn under 6 år skal, ifølge loven, være sammen med en person over 15 år, før de må cykle alene i trafikken. Du kan læse meget mere om anbefalinger og regler om børn i trafikken på Rådet for Sikker Trafik’s hjemmeside

Det er ikke lovpligtigt at cykle med cykelhjelm i Danmark, men vi vil anbefale, at alle bruger cykelhjelm.

For alle er det vigtig, at overholde trafikreglerne. Vær opmærksom på omgivelserne – uanset om du er kendt i området eller ej og brug håndtegn ved stop og sving, så dine medtrafikanter bedre kan aflæse din færden i trafikken.