Komponenter og sliddele

 

Cykelreservedele & Komponenter

Det er vigtig altid at holde cyklen i god form både på grund af køreegenskaberne, men også for at passe godt på cyklen. Har cyklen stået inde og holdt pause hele vinteren, er der her nogle ting man skal være særlig opmærksom på. Her er nogle af de cykelreservedele du skal være opmærksom på.

  • Gear og transmission
  • Bremser og dele
  • Kabler og wire
  • Forgafler og styrfittings
  • Pedaler

Efterse bremserne jævnligt

De er det vigtigste sikkerhedsudstyr på cyklen. Kontroller at bremseklodserne ikke er nedslidte, at der ikke er skidt og snavs fra vej eller fælg i klodserne. Tjek at bremsen er centreret og er justeret således, at den bremser korrekt. Hydrauliske bremser skal kontrolleres jævnligt. Olien må ikke blive for gammel og der må ikke opstå kondens i systemet.

Gear og transmissionen

Består af hjul, gearhjul, kæde, krank og pedaler. Hvis kæden er slidt, kan den springe. Er gearhjulet fuldt af snavs, skifter det ikke optimalt. En godt vedligeholdt cykel holder længere og er billigere i drift på den lange bane.

Hold kæden ren. En kæde fuld af vejstøv og grus mister fleksibilitet og forringer gearskiftet. Kører man ofte med beskidt kæde, nedsættes levetiden – så det er en god grund at holde kæden ren. Tag kæden af og læg den i en skål eller pose med rengøringsmiddel beregnet hertil i nogle timer. Skyl grundig efter med vand. Montér kæden igen og smør den godt.

Kabler og wire

Skal være rengjorte, bevægelige og evt. smurte. Rengøring efter hver tur er optimal vedligeholdelse.

Lær at justere din forgaffel. Dette gøres med en gaffelpumpe, som er ret billig at anskaffe. Mange glemmer at holde øje med lufttrykket i forgaflen og det kan være en af de ting, der er med til om din cykel kører godt – eller rigtig godt. Smør styrfittings mindst 2 gange årligt. Det er nemt og meget nødvendigt. Det forhindrer, at der kan trænge vand ind i lejerne. Der må ikke være slør i krank og styrfittings.