Forgafler

Viser 1 til 18 af 18

En forgaffel på en cykel er den del som går ned ved forhjulet. Den består som regel af 2 "ben" som går ned på hver sin side af hjulet. Det ene ben har en fjeder og den anden har en dæmper - man kan faktisk sige at det er en form for støddæmper som man også kender fra sin egen bil. Ved de fleste forgafler vil du kunne justere lufttrykket så du får den støtte som lige præcis du ønsker. Det kan godt være man tænker at det er kun for sportscyklister, men det er utrolig nemt at gøre og det tager heller ikke så lang tid. Derudover vil det gøre din køreoplevelse noget mere komfortabel og behagelig.

Nogle forgafler har kun 1 "ben", disse kaldes typisk for lefty forgafler. Fordelen ved disse er, at de typisk er lettere end en almindelig forgaffel og dens konstruktion skulle også gøre den stivere og en mere stærk konstruktion.

Husk at bruge en forgaffel olie af god kvalitet når du skal vedligeholde din forgaffel.

HVILKEN FORGAFFEL SKAL JEG BRUGE

Det kommer i bund og grund an på hvilken cykel du har. Der findes forgafler til både citybikes, MTB og racer, men de kan ikke bruges til en anden model end den de er lavet til. Det vil sige du kan ikke bruge en forgaffel som er til MTB til din citybike. Herover kan du se at der er underkategorier som vil føre dig ind til den forgaffel som passer til din cykel. Det er dog mest udbredt at bruge det til MTB, da det er denne cykel som bliver brugt mest til offroad. Det vil sige at det er den cykel som vil blive udsat for flest stød og bump på vejen når du fx. kører i en skov. Derfor er det også vigtigt at den er indstillet korrekt til dig, således du ikke kommer til at gøre nogen skade på din forgaffel.

FORGAFLEN SKAL INDSTILLES KORREKT

Forgaflen justeres alt efter din vægt og kørestil, så derfor kan det godt ske at lufttrykket skal være helt anderledes hos dig end ved din nabo. Hos de fleste producenter vil de have angivet eller anbefalet nogle værdier som kan følges, så du på denne måde får den rigtige indstilling. Det fremgår for det meste af den manual som medfølger ellers kan man se det på deres hjemmeside. Til at justere forgaflen korrekt skal du bruge en gaffelpumpe og meget gerne med manometer så du kan se hvilket tryk du har pumpet den med. De fleste pumper som du kan købe kan bruges både til for- og baggaffel, men det vil stå i produktets specifikationer.

HVORDAN INDSTILLER JEG FORGAFLEN

Det kan måske godt virke lidt uoverskueligt, men det er faktisk meget simpelt at justere din forgaffel på din cykel. Du skal først og fremmest sørge for at forgaflen ikke er låst. Det er kommet lidt an på hvilken slags cykel du har om der er en "lock-out" på styret eller låsen sidder for oven på forgaflen. På de fleste forgafler er der en lille gummiring på det ene ben og den skubber du så langt ned du kan. Herefter hopper du op på cyklen og sætter dine fødder på pedalen, for ligesom at trykke cyklen nedad. Forgaflen skal som udgangspunkt falde (synke) 20%. De fleste forgafler har en indikator på selve benet, men skulle det ske at det ikke er der, er der ikke andre muligheder end du skal have målebåndet frem og måle efter.

Helt simpelt er det sådan at synker forgaflen mindre end de 20% så er den pumpet for hårdt og falder den mere så er den pumpet for lidt i forhold til din vægt. Skulle det ske at du enten skal have luft ud eller have pumpet den mere op, så sidder der på forgaflens ene ben en autoventil, som rigtig tit er gemt bag et plastdæksel. Når du pumper din forgaffel skal du være opmærksom på at der vil ryge lidt luft ud når du fjerner din pumpe, så du skal gerne pumpe 4-5 psi mere i, da det ca. er det som ryger ud. Du bør jævnligt tjekke om lufttrykket er korrekt, så du kan eventuelt skrive trykket ned så du meget nemt kan pumpe den igen næste gang.

KØB DIN NYE FORGAFFEL ONLINE - FÅ LEVERET I MORGEN

Køb din nye forgaffel hos Cykelpartner.dk og få hurtigt leveret, så du kan komme i værkstedet. Er du i tvivl omkring hvilken forgaffel du skal vælge er du altid velkommen til at kontakte vores support på 39403131, hvor vores teknikker sidder klar til at give dig gode råd og vejledning. Rigtig god fornøjelse!