Caminoen på cykel, et bikepacking eventyr

En tur med fantastiske solopgange, ekstraordinært bjergterræn og frisk luft både ved foden af bjergene og i højere luftlag. Caminoen er en oplagt rute til et længere bikepacking eventyr. Den længste tur er cirka 800 km, og tager en lille måneds tid at gennemføre. Det er en skøn tur at tage på cykel, der er masser af diversitet i landskab og byer, og det er en tur, der på mange måder er både kulturel og fyldt med fredelige segmenter.

Det fede ved caminoruten er, at den er skiltet med pile hele vejen, hvilket gør det utrolig nemt bare at køre derudad. Der er ingen grund til at bekymre sig, om man er på rette vej. Og med den bekymring af vejen, skal du sådan set kun koncentrere dig om at cykle og nyde og interagere med det du møder på din vej. Det er dog værd at nævne at, alt efter hvilken rute du vælger, så kan du godt komme ud på nogle tekniske spor. Derfor skal du også lige overveje, hvilken cykel du kan bruge på denne tur.

Hvilken cykel er bedst til formålet?

Årsagen til at vælge en mountainbike til turen, er selvfølgelig fordi belægningen er meget varierende. I skovene kommer du til at køre på jord, og alt efter vejret kan du risikere store områder med mudder. Vi kom selv i en tid, hvor det forinden havde regnet utroligt meget og det kunne tydeligt ses på cyklerne, som hurtigt forsvandt under de tykke lag af mudder.
Udover jord i skovene er der både mange lækre grusstier, men også mange hullede grusstier - der er meget brosten og gammel belægning. Du kan også møde stier, som er meget tekniske med store sten på lange stræk. Kort sagt, er det utrolig rart at have brede dæk og affjedring i forgaflen. Vi synes dog, at det er variationen i terrænet, der gør det til et bikepackingeventyr, hvor to dage aldrig vil være ens. Nogle dage kan du bruge hele dagen på at cykle 20km og andre dage kan du cykle 50-60km uden problemer.

Vi kørte selv turen på Trek Roscoe 9, og vi har virkelig været glade for dem. De har klaret alt hvad de er blevet udsat for, og det er ikke så lidt endda. Nogle vil mene at geometrien på Roscoe 9’eren er for aggressiv, men vi har mødt så mange stigninger, som vi bare har cyklet op ad uden problemer takket være cyklens opbygning. Der er mange ting ved cyklen, der er værd at overveje, for at du kan få en så behagelig tur som muligt. Det handler bare om at komme ud og prøve sin cykel af og mærke efter, hvilke justeringer der eventuelt skal gøres inden eventyret begynder.

Hvordan pakker man lige sin cykel til et eventyr som dette?

Vores cykler har været udstyret med følgende bikepacking tasker:

Her har vi i den ene haft alt vores tøj og i den anden vores telt, håndklæde og cykelpumpe. Det er en utrolig god og nem taske have have på styret. Den er ikke for bred, så den er stadig nem at manøvrere med. Derudover er den 100% vandtæt, kæmpe plus!

De har selvfølgelig været brugt til vores drikkedunke, så vi har haft dem lige ved hånden. Derudover har vi haft små affekter såsom ekstra spændestopper og multitool i sidelommerne. Vi har været rigtig glade for den her form for drikkedunkholder, den har mange ekstra features, såsom lommer på siden og vindfang så dunkene ikke ryger ud.

I den ene har vi haft udstyr til at rense kæderne, dvs. børste og kædeolie, og derudover ekstra bremseklodser. I den anden har vi haft cykelværktøj og lappegrej. Derudover har vi haft vores pandelygter og handsker heri. Vi er virkelig overraskede over vandtætheden på toploaderen, den ser nemlig ikke ud af meget, men uanset hvor meget det har regnet og om cyklerne har ligget ned eller ej, så har alt indhold forholdt sig tørt. Mega fedt!

De har fungeret som ekstra opbevaring til vores mad og madlavningsudstyr. De er dog kun vandtætte til en vis mængde regn, og stoffet er ikke så slidstærkt som andre tasker fra ortlieb, men de har været gode alligevel, vi har bare undladt at komme ting i dem som ikke måtte blive våde på regnvejrsdagene.

I vores seatpacks har vi haft vores soveudstyr, liggeunderlag, sovepose og hovedpude. De her sadeltasker er en kæmpe anbefaling herfra. De er lette at bruge, når man har lært tricket, og når de sidder der så sidder de der. De rasler ikke rundt når man kører på ujævnt terræn og det er nice! Det eneste man skal være obs på, det er om ens sadel er langt nok over bagdækket til at tasken kan sidde der. Vi havde lidt problemer med Ellens taske, hun er ikke så højt, så der var kun få centimeter mellem tasken og dækket, men det var heldigvis nok.

Rammetaskerne er hjemmesyet og har været brugt til vores toiletgrej, kamera, service, førstehjælpskit og diverse.

Er det godt at køre med rygsæk?

Tilsidst men ikke mindst har vi kørt med 11 liters rygsække. Det var en fin beslutning i forhold til vores udstyr og have lidt ekstra opbevaring ved indkøb, men vi vil helt klart anbefale at prøve og undlade rygsækken på en længere tur som denne. Man kan leve med den, men det tager meget af bevægelsesfriheden på cyklen, og man bliver mere øm i skuldre og nakke. Vores næste ture vil vi prøve at planlægge uden brug af rygsæk, eller i hvert fald med nogle meget mindre.

Overnatning på caminoen

Det, der er fedt med caminoen, er at du undervejs vil møde alberguer. Alberguerne er ment til at huse alle de pilgrimme, som går eller cykler på ruten. Her kan du sove billigt og få et bad, og mange steder har også et køkken, så du kan lave mad. Vi har varieret en del mellem at sove disse steder og slå teltet op. Det er lækkert at have en seng en gang i mellem, men du deler også “værelse” med mange andre og derfor er der også tidspunkter, hvor man hellere vil nyde den friske luft og ro der er i teltet. I så fald; Det lange af det korte er, at du har muligheden for helt at undlade teltet og liggeunderlaget, og derved vælge at gøre dit setup lettere på turen.

Det er vigtigt at huske et caminopas! Når du går eller cykler ruten skal du have et caminopas med dig, dette er din adgangsbillet til alberguerne, da det er dit bevis på, at du er på ruten. Du kan bestille det online, eller gå ind i en kirke, der ligger et sted på ruten og få det.

Hvad har vi haft med og hvad har vi manglet?

Det fede ved at tage på ture som disse, er at du altid vil lære hvilke genstande der er uundværlige for dig, og hvilke du kan undvære. Vi havde alt på denne liste med, og var sådan set dækket godt ind, det eneste vi savnede var en varm trøje og et par sandaler.

Pakkeliste til bikepacking på Caminoen

Beklædning

Cykelhjelm!
1 par sko
1 par shorts
1 par lange bukser
1 langærmet bluse
2 t-shirts
3 par underbukser
3 par sokker
1 skaljakke
1 buff
1 par handsker
Solhat/kasket
Solbriller
Badetøj (hvis du vil i vandet)

Toilet og bad

Håndklæde
Shampoo
Balsam
Sæbe
Tandbørste
Tandpasta

(Hvad du nu ellers har behov for.
Men prøv at spørge dig selv,
om du virkelig har brug for det
inden du pakker det!)

Soveudstyr

Telt
Sovepose
Liggeunderlag
Hovedpude

Udstyr til cyklen

Pumpe
Kædeolie
Kædebørste
Lappegrej
Ekstra bremseklodser
Multitool til cykel

Diverse

Pandelygte
Lys til cykel
Lader til diverse
Madlavningsudstyr
Drikkedunke
GPS
Pulsmåler
Snacks
Elektrolytter
Vandfilter
Lille rygsæk m. regnslag
Computer
Kameraudstyr

Denne artikel er skrevet af:

Avatar

Lucas og Ellen

Bikepackere, Lucas Berthelsen og Ellen Rosborg

Udgivet:

Opdateret:


Lucas og Ellen dykker dybt ned i cykelkulturen, teknikker og udstyr og tager os med på deres cykeleventyr, ved at dele deres erfaringer, som giver en unik indsigt - på professionelt niveau. Deres store passion for bikepacking skinner særligt igennem, når de deler deres erfaringer igennem detaljerede artikler og guides.

Ønsker du at følge med i Lucas Berthelsen og Ellen Rosborgs bikepacking-eventyr, så kan du se meget mere på deres TikTok og YouTube