Oversigt over Shimano grupper til race og MTB

Shimano er det mest solgte mærke indenfor komponentgrupper til både race, mountainbike og hverdagscykler. Shimanos grupper er inddelt under segmenter til race, mountainbike og urban cycling. Og under hvert segment finder finder du forskellige model-navne, som indikerer kvalitetsniveauet på komponenterne. 

Generelt kan man sige at kvalitetsforskellen er mest markant under de billigste Shimano grupper - hvor i mod det primært er materiale og vægt der differentierer komponenterne i de dyreste grupper (Det kan f.eks. være dele, der er produceret i titanium i stedet for aluminium). 

Er du i tvivl om kvaliteten på Shimanos grupper, så kommer de her i prioriteret rækkefølge, med de bedste grupper øverst.

 RACE

Niveau Gruppe
Professionel Dura Ace DI2 (elektronisk)
  Dura Ace
Entusiast Ultegra DI2 (elektronisk)
  Ultegra
  105 Di2 (elektronisk)
  105
Begynder Tiagra
  Sora
  Claris

 MTB

Niveau Gruppe
Professionel XTR Di2 (elektronisk)
  XTR
  XT DI2 (elektronisk)
  XT
  SLX
Entusiast Deore
  Alivio
  Acera
  Altus
Begynder Tourney

Shimano grupper til race/landevej

Klik på billederne herunder for at læse mere om hver enkelt Shimano gruppe til landevej.

 

Shimano mtb grupper

XTR & XTR Di2

XTR er toppen af Shimanos MTB geargrupper og findes både i en mekanisk og elektronisk udgave (Di2). XTR gruppen anvendes ofte af professionelle ryttere, som ikke går på kompromis med kvaliteten på deres komponenter - og ikke mindst komponenternes vægt! 

XTR-serien er en videreudvikling af XT-serien og udemærker sig ved at være blevet endnu lettere end komponenterne fra XT-serien. Ønsker du at køre Shimano 12 speed, så er XTR den eneste løsning indenfor mountainbike. 

Du kan se vores fulde sortiment af Shimano XTR-komponenter her!

Saint

Shimano Saint er udviklet særligt til downhill brug og er ikke en gruppe man ser ret ofte i Danmark. Saint-gruppen er ekstrem hårdfør, da den er bygget til at kunne klare de mange udfordringer som cyklen udsættes for, når der cykles downhill. Saint bagskiftere er bygget til 10 speed og egnet til kassetter med op til 36T. Under Shimano Saint vil du finde skiftegreb, bagskiftere, kranksæt, krankbokse, bremsekaliber, bremseskiver, bremsegreb og nav.

Du kan se vores udvalg af Saint her!

Deore XT & XT Di2

Deore XT - eller bare XT i daglig tale - ses ofte på high-end mountainbikes. Det er én af Shimano's mest solide og stabile geargruppe til mountainbike, kun overgået af XTR. XT bruges på blandt andet trail cykler og enduro cykler, og findes i versioner med 1x10 og 1x11 speed. Ligesom komponenterne fra XTR, findes XT også i en elektronisk udgave (Di2). 

Vil du læse mere om Shimano XT kan du gøre det her!

SLX

SLX er en "mid-range" geargruppe, som er meget brugt blandt cykelentusiaster. SLX er en solid og stabil gruppe, som modsat de tidligere grupper, findes i en mere fornuftig prisklasse. SLX er ca. 20% billigere end XT, som er niveauet lige over SLX. Hvis din fokus er rettet mod en fornuftig og solid løsning, mere end på vægt, så er SLX-serien oplagt for dig. 

Så er du ikke så fokuseret på lav vægt, men bare gerne vil have en fornuftig og solid løsning, så er SLX bestemt en mulighed.

ZEE (M640)

ZEE er lillebroren til Saint, og er, præcist som Saint-gruppen, udviklet til brug på downhill cykler. Kvalitetsmæssigt ligger ZEE et lille nyk under Saint - men det er ret minimalt hvad angår funktion og kvalitet, da det primært er feinschmecker-detaljer som udgør forskellen.

Tjek udvalget af ZEE komponenter ud her!

Deore LX & Deore

Bruger du din mountainbike i skoven, så er Deore et godt sted at begynde. Deore er bygget til at kunne klare en hård medfart - og kan sagtens klare belastningerne fra et ujævnt terræn, som f.eks. når man cykler mtb i skoven. Kvalitetsmæssigt ligger Deore øverst i midter-segmentet og henvender sig til begynderen der ikke ønsker at gå på kompromis med kvalitet og funktion. 

Deore ligger i et fornuftigt prisleje og du kan se vores udvalg af Deore lige her!

Alivio

Alivio minder meget om Altus - men er lige en tand bedre kvalitetsmæssigt. Mange mountainbikes i den prisbillige ende har ofte et mix af Altus og Alivio.
Se hele vores sortiment af Shimano Alivio her!

Acera

Acera anvendes ofte på touringcykler, som citybikes og shoppers (hverdagscykler) med udvendige gear. Acera er, præcis som Alivio og altus, ofte standard på prisbillige cykler. 

Altus

Altus er formentlig et af de bedst solgte komponentgrupper fra Shimano, da Altus ofte er monteret som standard på mountainbikes i den prisbillige ende. Kvalitetsmæssigt er Altus super fornuftigt til almindelig dagligdags brug. Ønsker du at køre mountainbike i skoven, vil vi anbefale en mere robust gruppe, som kan klare de udfordringer skovbunden byder på. 

Tourney

Tourney er Shimanos bud på en helt billig geargruppe - som dog bestemt er stabil og fornuftig i drift. Tourney bruges ofte på børnecykler og de mountainbikes, som produceres med fokus på at holde prisniveauet i bund. 

 

Hvilken Shimano-gruppe skal jeg vælge?

Det er et rigtig godt spørgsmål - og der findes ikke et entydigt svar, da det afhænger meget af dit personlige behov, samt dit budget!

Når vi skal anbefale en gruppe til mountainbikes som anvendes i skoven, vil vi ofte anbefale enten Deore, SLX, XT eller XTR (Di2). Disse grupper er bygget til at kunne klare belastningerne fra et hårdt underlag og kuperet terræn. Skal du vælge ud fra disse 4 top-grupper, er det et individuelt spørgsmål om prioritering mellem materiale, funktion og vægt. 

Tourney, Altus og Acera er mountainbike grupper i den prisbillige ende. Disse grupper anvendes ofte på ”lavpris-cykler”, samt på junior- og børnecykler. Grupperne er ganske fornuftige til hverdags kørsel og kvalitetsmæssigt fejler de bestemt ikke noget! -de er bare ikke bygget til kørsel i kuperet terræn. 

Det samme gælder på landevejen, når vi snakker grupper til racercykler. Motionister og de mere erfarne landevejsryttere vælger typisk gruppen 105 og opefter. Sora og Claris er mest anvendt på junior- og børnecykler, samt på de helt ”billige” racercykler.

Se oversigt over SRAM-grupper her.

Denne artikel er skrevet af:

Avatar

Nadja R. Dalgaard

Content

Udgivet:

Opdateret:


Nadja har arbejdet mange år i cykelbranchen og har et stort kendskab til vores produktsortimentet.