Lovkrav og regler om forlygter og baglygter

Fra d. 4 februar 2012 blev den nye bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr udgivet af Trafikstyrelsen. Deriblandt lovpligtige cykellygter og hvilke regler og lovkrav man skal følge, så man er sikret bedst muligt i trafikken.

Her er de vigtige ændringer i forhold til cykelbekendtgørelsen og brugen af cykellygter på offentlig vej.

  • (§10) For en batteridrevet lygte, undtagen lygte, hvor opladningen sker under kørsel, gælder, at den skal
    have en brugstid på mindst 5 timer. Brugstid er tiden, som lygten kan lyse ved konstant lys og opfyldelse
    af kravene i § 9, inden batteriet eller batterierne skal udskiftes eller genoplades.
  • Stk. 2. For lygter, der kan lyse ved forskellige lysstyrker, skal mindst en af lysstyrkerne opfylde kravet
    til brugstiden.
  • Stk. 3. Brugstiden måles som tændt og slukket intervaller hver af 2 timers varighed, ved +5º celsius og
    med nominel batterispænding ved starttidspunktet.

Fra d. 4 februar 2012 blev den nye bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr udgivet af Trafikstyrelsen. Deriblandt lovpligtige cykellygter og hvilke regler og lovkrav man skal følge, så man er sikret bedst muligt i trafikken.

Er din cykel lovlig?

Ved en helt almindelig tohjulet cykel er kravene nu at der minimum skal være en forlygte der lyser med enten hvidt eller gulligt lys, som kan ses på en afstand af 300 m. Lyset må dog ikke være blændende og skal også kunne ses fra siderne. Det samme gælder ved baglygter bortset fra at den selvfølgelig skal lyse rød i stedet.

Cykelbekendtgørelsen - Krav til lovlige cykellygter

De nye regler træder i kraft fra d. 1. november 2012. for at få tjekket sine cykellygter, om de stemmer overens med de nye lovkrav, også de blinkende cykellygter.

Ifølge de nye regler skal man altid have lys på, fra solnedgang til solopgang, men også i usigtbar vejr, f.eks. ved tåge, og snevejr med dårlig sigtbarhed. Man skal dog være opmærksom på at lygtetændingstiden ikke kan reguleres ud fra gadelygterne og lignende, men hvis du er i tvivl om hvornår solen går ned og står op, kan du læse mere på dmi.dk, vær opmærksom på at tiderne afhænger af hvor i landet du befinder dig.

Hvis en cykel har mere end to hjul gælder følgende regler

Forlygten skal være anbragt således at den max er 50 cm fra cyklens yderste venstre punkt. Hvis din cykel, med mere end to hjul er max 1 m. bred, siger loven at du skal have mindst en baglygte der er placeret i midten eller lidt til venstre for midten på cyklen.

Hvis cyklen er mere end 1 m. bred, skal cyklen have to baglygter på. Hvis dette er tilfældet skal de to baglygter være placeret således at der max er 40 cm. Fra cyklens yderste punkter og minimum 60 cm. Imellem dem.

Hvis man har en cykeltrailer eller lign. Skal man have mindst en baglygte monteret i midten bagpå eller til venstre for midten. Hvis man kører med en cykeltrailer eller lign. Behøver man ikke en baglygte på cyklen så længe der er en på traileren.

Fastgørelse af lygterne

Lygterne skal være fastgjort således at de ikke ændrer stilling under kørslen. Derudover skal lygtens kernestråler pege ligeud både foran og bagpå. Men hvis din forlygte eller baglygte er beregnet til at færdes på en ikke oplyst vej, skal cykellygten have et fald så modkørende og lignende ikke bliver blændet.

Blinkende cykellygter

Cykellygter der blinker, gælder både for og baglygter, skal blinkfrekvensen minimum være 120 blink pr. minut. Det er dog ikke tilladt at køre med gule forlygter der blinker. En cykel må gerne være monteret med blinkende gule lygter i pedalerne, på siden, bagud og fremadrettet, såfremt at pedalerne bliver betjent.

Lysstyrke

Dine lygter skal som minimum have en lysstyrke på 4 candela, målt lige forfra og bagfra. Og som minimum 0,4 candela, målt 20º til hver sin side og mindst 0,05 candela, målt til 80º til hver sin side.

Ved batteridrevet lygter gælder reglerne at de som minimum skal have en brugstid på 5 timer, dette gælder dog ikke ved lygter der bliver opladet automatisk under kørslen. Ved brugstid menes der hvor lang tid at lygten kan lyse med den lysstyrke der kræves i forhold til de nye regler, inden batterierne skal skiftes ud eller skal genoplades.

Der findes en del lygter på markedet, som er ekstra kraftige, og som derved kan blinde modkørende i trafikken. Disse lygter bruges som ofte som MTB lygter til nattekørsel i skove og lignende steder. Disse lygter overholder ikke kravene for en lovlig cykellygte, så cykler du frem og tilbage til MTB sporet, så skal du altså have et sæt lovlige lygter monteret.

Så hvis din cykel ikke er i overensstemmelse med de nye lovkrav, og du ikke vil risikerer at få en bøde, så er der lidt at gå i gang med her. Hvis du gerne vil vide lidt mere om færdselsloven, kan du læse mere på retsinformation.dk.

Populære lovpligtige lygtesæt