Guide til cykeltøj - Det skal du bruge

Vil du gøre dig selv en tjeneste, så brug cykeltøj, når du skal ud på cyklen; det gør din cykeltur, langt mere behagelig og glæden ved at cykle vil helt sikkert blive større.

Cykeltøj kan fås i mange forskellige modeller, kvaliteter og prisklasser, så afhængig af dit niveau og dine behov, kan du altid finde det, der passer til netop dig.

Når du skal ud og kigge på cykeltøj er det altid en god ide, at vurdere hvor meget tid du bruger på din cykel. Desto mere tid du bruger, desto bedre kvalitet bør du selvfølgelig kigge efter. Det er helt sikkert alle pengene værd, og lækkert cykeltøj giver ofte øget motivation til at komme ud på cyklen.

Mange forbinder sikkert cykeltøj med de her lidt sjove bukser med pude i. Det er her de fleste starter, når der skal investeres i cykeltøj, hvilket også ofte kommer sig af øm bagdel efter de første cykelture uden pude. Cykelbeklædning er dog meget mere end det, og når du først har fundet dit nye outfit kan du slet ikke undvære det.

4 uundværlig ting til en god cykeltur?

Cykelbukser - Et par gode råd når du skal vælge cykelbukser

Om du foretrækker lange eller korte cykelbukser er helt op til dig selv, og afhænger oftest af vejret om det bliver det ene eller det andet. Vælg til start dem du får brugt mest; som oftest er det cykelknickers eller –shorts, da de fleste cykler mest når det er godt vejr.

En godt tricks, er at finde nogle bukser med silikone i kanten ved benene, da det hjælper med at holde bukserne på plads, så de ikke glider op, når du cykler.

Det kan være en godt ide, at have et par vind og måske vandtætte shorts eller bukser over dine cykelbukser; specielt i de kolde måneder.

Cykelbukser med pude eller skind gør din cykeltur bedre

Cykelbukser kan fås, både med og uden pude. Bruger du din cykel jævnligt eller på lange ture, vil vi helt klart anbefale at vælge med pude. Det gør cykeloplevelsen, meget bedre.

Puden er med til at sikre, at trykket på sadlen bliver fordelt mere jævnt, og vil dermed gøre at du ikke bliver så øm bagi. Vælg gerne en pude, som er ret fast, da det giver størst effekt.

Cykler du oftest lidt kortere ture, kan en af de lidt billigere modeller med knap så faste puder være fint. Cykler du mere end et par timer, bør puden i dine cykelbukser være mere ergonomisk og fast. Det kan føles lidt voldsommere med de kraftige modeller, men når du har siddet på cyklen i længere tid, vil du være taknemmelig for at have valgt dem.

Når du ser og prøver cykelshorts, kan det måske være svært at vurdere om det er en god eller dårlig pude, men gå altid efter en ordentlig kvalitet fra en forhandler, der har speciale i cykeludstyr. Du vil få et par cykelbukser, hvor din hud kan ånde så det ikke føles som at cykle rundt med en våd ble, når du kommer til at svede. Derudover kan man let blive snydt, når man ser på discount cykelshorts da puden ofte er stor og tyk, hvilken ikke er en fordel; hvis puden er for stor og for bred, kan den let komme til at genere mere end at være til gavn.

Oftest er cykelbukser delt op i herrebukser og damebukser. Det skyldes blandt andet, at puderne i cykelbukserne har forskellig form, afhængig af om det er til kvinder eller til mænd.

Cykelbukser til kvinder er oftest med bredere pude bagtil og smallere fortil, end puden er i cykelbukser til mænd.

Psssst; husk buksefedt (eller chamois creme som det også kaldes), når du skal cykle langt. Det minimerer risikoen for hudirritationer væsentligt.

Cykelbukser med pude er beregnet til at bruges uden underbukser. Dit undertøj kan være mere til at give irritationer, da det kan gnave på huden når du cykler.

Med eller uden seler på cykelbukserne?

Ja det er meget individuelt hvad man er til. Vælger du cykelbukser med seler, er det en god ide at vælge nogle, som har et ventilerende stof så din hud kan ånde, når du rigtig får varmen.

Cykelbukser med sele, er oftest meget dyb i udskæringen foran; det giver mindst mulig tryk på maven.

Selerne er med til at give følelsen af, at bukserne sidder bedre fast og ikke vil glide ned. Har du en smule for meget på sidebenene kan seler specielt være en fordel, da cykelbukserne så ikke sidder og gnaver i siderne eller på maven. De glider heller ikke ned, så du får et bart stykke på ryggen, når du cykler; hvilket jo aldrig er rart.

Selerne på cykelshorts og -bukser er med til at holde dem tættere på kroppen, så de ikke bevæger sig når du cykler, og er dermed, med til at mindske risikoen for gnavesår.

Cykelbukser til kvinder er ofte uden seler, hvilket skyldtes at selerne kan være generende. Dog findes der modeller, hvor selerne er designet specielt til kvinder, så du har muligheden for at vælge hvad du syntes, er rarest at cykle med.

De damemodeller der er, uden seler, går oftest højt op ved lænden, så der ikke kommer et bart stykke på ryggen, når du cykler.

Populære cykelbukser til mænd
Populære cykelbukser til kvinder

Se hele vores store udvalg af cykelbukser her

Det bedste stof til cykelbukser

Det stof dine cykelshorts eller –bukser er lavet af har stor betydning for hvordan de sidder, og hvordan de er at cykle i. Cykelbukser i kvalitetsstof giver god åndbarhed og god holdbarhed. Når stoffet er tilpas elastisk, sidder det godt til på huden og vil dermed ikke bevæge sig så meget på kroppen, når du bevæger dig på cyklen. Tilpas elasticitet er når man kan fornemme at stoffet giver sig, når du rykker i det eller tager det på. Det må dog ikke være så elastisk at du nemt kan strække det meget ud, da det ofte hurtigt vil blive meget slapt i elastikken og dermed komme til at sidde løsere på kroppen.

Er stoffet næsten gennemsigtigt fra start, vil du også kunne opleve at holdbarheden er væsentlig ringere. Så derfor; vælg for din egen skyld et par cykelbukser af ordentlig kvalitet og find dem hos nogen, som har styr på sit cykeludstyr.

Cykelsko

Har du besluttet dig for, at du skal ud og kører noget mere på din cykel, bør du overveje at investere i et par gode cykelsko. Både til racercykel og mountainbike kan du få sko man klikker i pedalerne, som giver større kraftoverførsel. Når du vælger kliksko, skal du være opmærksom på at få en klampe der passer til både sko og pedal.

De to mest overordnede typer klamper til cykelsko er racerklamper, også kaldt landevejsklamper, eller MTB klamper som bruges til mountainbike.

Den største forskel er oftest vægten, materialet og størrelsen. En mountainbike klampe er tungere og i kraftigere materiale, men faktisk mindre i størrelsen. En racerklampe, som ofte også kan bruges til spinning, er noget større i model så du nemmere kan overføre dine kræfter i pedalerne. Landevejsklamperne er ovenikøbet oftest lavet i plastik da det mindsker vægten, som har stort fokus, specielt når du cykler racercykel.

Først og fremmest er det rigtig vigtigt, at finde et par sko der sidder behageligt på din fod, da det kan blive til mange timer med dem på. Kvalitetsmærker som Mavic, Shimano, OnGear og Lake har helt sikkert en model, der passer til netop dine fødder. Har du meget brede fødder så se efter cykelsko, der er ekstra brede.

Vælg ikke nogle kondisko, der er alt for bløde i sålen; er skoen lidt stiv i det, kan du træde hårdere i pedalerne og få mere fart på.

Populære cykelsko til race
Populære cykelsko til MTB

Cykelhjelm

Cykelhjelmen er et must, uanset hvilket niveau du cykler på. Hjelmen giver dig en beskyttelse, du ikke vil være foruden, den dag du vælter og slår hovedet i jorden. Det er ikke lovpligtigt at kører med cykelhjelm, men vi anbefaler at du bruger din sunde fornuft og investere i en cykelhjelm.

Når du skal ud og købe en cykelhjelm, vil du opdage at der et hav af forskellige modeller. Og hvilket en skal du så vælge? Ja det kan være svært at give et konkret svar på, men først og fremmest anbefales det at kigge efter en cykelhjelm, som er godkendt.

En godkendt cykelhjelm betyder at den opfylder nogle specifikke krav, som giver cykelhjelmen, en hvis beskyttelse. Vil man sikre sig ekstra godt, kan man med fordel kigge efter en cykelhjelm, som er godkendt efter amerikanske standarder, da de ligesom med meget andet har ekstra strenge krav.

En cykelhjelm skal sidde godt på hovedet, for at det ikke bliver en belastning at cykle rundt med den. Ydermere vil cykelhjelmen ikke give optimal beskyttelse, hvis ikke den sidder ordentligt på hovedet.

For at en cykelhjelm sidder godt, er det selvfølgelig vigtigt at vælge en cykelhjelm, der passer i omkredsen, så den har samme størrelse som dit hoved.
Nogle hjelme har et spænde, der gør det muligt at tilpasse cykelhjelmen efter dit hoved. Specielt når du skal købe en cykelhjelm til dine børn, er det en fordel at vælge sådan en hjelm, da de oftest vil kunne passe cykelhjelmen i en længere periode.

Ligesom med mange andre ting, er der forskel i pris og kvalitet. Alle cykelhjelme skal leve op til de sikkerhedsmæssige krav, men en billig cykelhjelm er oftest ikke ligeså komfortabel som de lidt dyrere.
En forskel kan være pasformen; ved de lidt dyrere modeller vil du opleve at cykelhjelmen som oftest sidder bedre på hovedet, end en billig model. Dernæst er materialerne også forskellige, og specielt mærkes det ved cykelhjelmens åndbarhed og vægten; en lækker, let cykelhjelm er da bare mere behagelig at have på.

Se vores komplette udvalg af cykelhjelme her.

Cykelhjelm til race
Cykelhjelm til MTB

Handsker

Handsker virker måske som en lille ubetydelig ting, men de gør faktisk en verden til forskel. Ikke alene er handskerne med til at holde dine hænder varme når du cykler, de sikrer også et rigtig godt greb på cyklen. Specielt når du cykler mountainbike og kører på et utroligt ujævnt underlag, kan det næsten være nødvendigt at have et ekstra godt greb via handsker, for at kunne holde ordentligt fat på styret.

Gode cykelhandsker har desuden ergonomiske puder, der fordeler trykket korrekt mellem dine hænder og styret, så dine fingre ikke så nemt kommer til at sove når du cykler. Kvalitets cykelhandsker giver en god støtte, og medvirker også til at dine hænder ikke bliver trætte og ømme efter en lang tur på cyklen.

Cykelhandsker fås både med korte og lange fingrer. Mange cykler med de korte om sommeren, da du kan have handsker på der giver støtte og komfort, men samtidig får luft til fingrende. De lange bruges i overgangsperioderne, og til dem der cykler hele året, vil det være en fordel at have decideret vinter cykelhandsker, for bedre at kunne holde varmen, når det bliver rigtig koldt.

Noget af det der gør cykelturen rigtig kold, er når dine fingre føles frosne. Vind og vand er absolut med til at gøre det rigtig koldt for hænderne; det kan derfor være en rigtig god ide at have et par handsker, der er vand og vindtætte, til de dage hvor vejret ikke viser sig fra sin bedste side.

Gode cykelhandsker