Børnecykel - Find den rette model og størrelse

Alder Hjulstørrelse Højde (cm)  Skridtlængde (cm)
3 - 6 12” 95 - 120 41 - 50
4 - 8 16” 105 - 125 45 - 53
5 – 9 18” 110 - 130 48 - 56
6 – 10 20” 120 - 140 53 - 65
8 - 12 24” 130 - 160 61 - 76
10 – 14 26” 140-170 68 - 86

*Vær opmærksom på at denne guide udelukkende skal ses som værende vejledende, da børn vokser meget forskelligt.

 

Bemærk

De fleste modeller overlapper hinanden i forhold til barnets højde og alder. 

Hvis dit barn måler f.eks. 115 cm. ligger det størrelsesmæssigt indenfor et spænd som højdemæssigt passer til både 12, 16 og 18”.

I dette tilfælde vil vi anbefale en 16” cykel, da barnets højde er placeret midt i dette størrelsesspænd. 

Cykling er ikke kun en sjov og sund aktivitet for børn, men også en vigtig del af deres udvikling. Når børn lærer at cykle, udvikler de deres motoriske færdigheder, balance og selvstændighed. 

I de følgende afsnit kan du læse mere om hvad du bør overveje inden du investerer i en ny cykel til dit barn. Herunder hvilken størrelse du bør vælge, om cyklen skal være med eller uden gear, samt hvilken type bremser cyklen skal have.

Hvis du er i tvivl om hvilken størrelse du skal vælge, så kan du se vores størrelsesguide nederst på siden. Husk at den rette størrelse børnecykel handler om mere end blot størrelse. Det handler om sikkerhed, komfort, og at understøtte barnets udvikling på bedste vis. 

Børnecykel

Mange børn starter med at cykle allerede før de når 3-års alderen – ofte med hjælp fra et sæt støttehjul til at holde balancen. Overgangen fra at cykle med støttehjul til at skulle holde balancen helt selv, kan være svær, men de fleste klarer det heldigvis forholdsvis hurtigt. 

Når dit barn får den første cykel uden støttehjul, skal det også lige vænne sig til at cyklen blevet sværere at håndtere ved af og påstigning. Af samme årsag anbefaler vi, at du vælger en model med lav indstigning, indtil dit barn har fuld kontrol og cyklen.

Blandt vores udvalg af børnecykler fra 12-18", vil du opleve et sortiment der er delt op i klassiske ”pigecykler” og ”drengecykler”, i forhold til farver, designs og motiver.

12” cykel (+3 år)

Små cykler i denne størrelse anvendes ofte som begyndercykel – og gerne i kombination med et sæt støttehjul til at hjælpe med at holde balancen. Cykler i denne størrelse har ofte ikke gear, da barnet ikke som regel ikke er øvet nok til at håndtere gear på dette stadie af cykelkarrieren. Når barnet skal bremse foregår det oftest via fodbremse eller håndbremse.

16” cykel (+4 år)

En 16” cykel er ofte ideel for børn i børnehavealderen og vil for mange børn være den første ”rigtige” cykel uden støttehjul. 
En 16” cykel er ofte udstyret med både hånd- og fodbremse, hvilket giver dit barn mulighed for at vænne sig til de forskellige bremsetyper, inden det selv skal færdes i trafikken på egen hånd. 

18” cykel (+5 år)

Denne størrelse er meget lig 16” modellerne hvad angår egenskaber og funktioner. Nogle børn går direkte fra en 12” cykel til en 16” cykel og derefter videre til en 20”, mens andre går direkte fra en 12” til en 18”. Det er meget individuelt, men de færreste børn anvender begge størrelser.

20” cykel (+6 år)

En 20” børnecykel er sidste step inden dit barn er klar til en juniorcykel. Mange børn er klar til denne størrelse når de når op omkring skolealderen.
Fra 20” cykler og opefter er det muligt at vælge modeller med gear – både indvendige gear og udvendige gear. Det er også fra denne størrelse at cykler begynder at differentiere sig ved at være enten en citybike, shopper eller mountainbike. 

Populære børnecykler

Juniorcykel

Blandt vores udvalg af juniorcykler vil du opleve at de fleste modeller har et mere nedtonet og enkelt design. Det er også blandt disse størrelser at cykler begynder at differentiere mellem citybike, mountainbike og shopper. 

De fleste mountainbikes er med udvendige gear, mens de fleste citybikes og shoppere er med indvendige gear. 

Populære juniorcykler

Sådan finder du den rette størrelse børnecykel

Når du skal finde den rette størrelse børnecykel, er der flere parametre der spiller ind. Ved mange størrelser er der angivet et vejledende aldersspænd, som giver en overordnet indikation af hvilken størrelse cykel du bør vælge. Da børn vokser meget forskelligt, anbefaler vi at du i stedet vælger størrelse ud fra dit barns højde og skridtlængde, da disse mål giver et mere retvisende billede af hvilken størrelse cykel der er bedst egnet til dit barn.

En cykel, der er for stor eller for lille, kan være ubehagelig og usikker at cykle på. Barnets fødder bør kunne nå jorden når de sidder i sadlen. - Og der bør være en lille bøjning i knæet, når pedalerne er i den nederste position.

Via størrelsesguiden* herunder, kan du se en oversigt over alder, størrelse, højde og skridtlængde.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i tvivl angående størrelse, funktioner eller andet vedr. børnecykler, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice som sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage fra 9-15. Du kan ringe 39403131 eller skrive en mail til info@cykelpartner.dk med dit spørgsmål.