Hvornår kan børn transporteres i en cykelstol?

Er du i tvivl om, hvornår dit barn kan transporteres på cyklen, og hvilke specifikke krav, der er i forhold til transport af børn på cykler? I artiklen herunder kan du få styr på gældende krav og regler.

Børn & baby i cykelstol

Der er ikke nogen aldersmæssig lovgivning i forhold til, hvornår børn må transporteres i cykelstolen. Når barnet har kræfter nok til at sidde selvstændigt i cykelstolen er det sikkert og lovligt for dig at transportere barnet. Typisk anbefales det fra ca. 9 måneder.

Det er meget individuelt, hvornår børn har kræfter nok til at sidde selvstændigt i en barnestol. De fleste børn kan typisk sidde selvstændigt i barnestolen, når de er omkring 9 måneder, men alderen bør ikke være afgørende, i forhold til din beslutning om at begynde at transportere dit barn på cyklen. Du bør i stedet for alderen nærmere forholde dig til, om barnet er stærk nok til at sidde selvstændigt og sikkert i cykelstolen under hele turen.

Barnestole er typisk godkendt til børn op til maksimum 22 kg. På cykelpartner.dk vil det fremgår i produktteksten og under produktspecifikationerne på den enkelte barnestol, hvor mange kilo cykelstolen er godkendt op til.

Se alle vores cykelstole her

Cykelstol til bag

Det er lovligt at transportere op til to børn på én almindelig tohjulet cykel – børnene skal blot være under 8 år eller maksimum 22 kg. Det er lovligt at transportere børn på cyklen, hvis cyklisten er over 15 år. Der skal være indrettet siddepladser til børn, som skal transporteres på cyklen, og børnene skal være spændt forsvarligt fast. Cykelstolen skal være udstyret med fodhvilere og remme til at spænde barnet fast. Derudover skal barnestolen være spændt fast til cyklens stel eller bagagebærer.

CE mærkning af cykelstole

Flere producenter lader deres barnestole teste i forhold til den europæiske standard – EN 14344. Det er frivilligt, om producenterne får deres cykelstole testet, men CE mærkningen kan fungere som dit kvalitets- og sikkerhedsstempel. På cykelpartner.dk vil det under hver enkelt produkt fremgå af produktteksten samt i specifikationerne, om den pågældende cykelstol er CE mærket.

Cykelstole til montering bagpå

Cykelstole, der bliver monteret bagpå cyklen er ofte behagelige for børn at sidde i, fordi der er god plads, og fordi cykelstolen har ryg- og armlæn. Det høje ryglæn giver barnet god mulighed for at læne sig tilbage i ryglænet og hvile sig under cykelturen.

Til gengæld har barnet begrænset udsyn, og samtidig har cyklisten heller ikke plads til at have en rygsæk på, hvis cykelstolen er monteret bag på cyklen. Når du anskaffer dig en barnestol, er det en fordel at overveje, om den pågældende barnestol har plads til, at barnet kan have en cykelhjelm på.

Cykelstole til montering foran

Når barnet sidder foran på cyklen, vil det være let for jer at snakke sammen. Derudover har barnet et rigtig godt udsyn fra cykelstolen, og med en vindskærm kan barnet blive lidt beskyttet af vind og regn. De cykelstole som monteres foran på cyklen er mest anvendelig til mindre børn og kan ikke bruges lige så længe som cykelstole bagpå.

Cykelstol til front