Skal jeg bruge tør eller våd kædeolie?

For at få mest ud af din cykel og samtidig forlænge levetiden på din kæde og tandhjul, er det vigtigt at dit udstyr bliver vedligeholdt. En kæde kan holde langt flere kilometer, hvis den er vedligeholdt og smurt korrekt. Vi anbefaler derfor, at du investerer i en god kædeolie, som passer til forholdene. De fleste olier findes i en tør og en våd udgave. Begge typer af olie er flydende og skal påføres direkte på indersiden af kæden.

Er du i tvivl kan du se hele vores udvalg af kædeolie her.

Tør kædeolie

Den tørre olie er udviklet specielt til tørre vejrforhold. Olien danner en hinde rundt om kæden, som vil forhindre skidt og snavs i at trænge ind i kæden. Dette er en klar fordel ved den tørre olie - men til gengæld kræver den tørre olie, at du skal smøre kæden oftere, end du skal med en våd kædeolie. Den tørre kædeolie kommer ofte i en praktisk drypflaske, som du kan anvende direkte når du skal dryppe olie på kæden. 

Den tørre olie anvendes ofte i sommermånederne.

Våd kædeolie

Den våde kædeolie er god til brug når vejret og vejrforholdene er våde, hvilket de ofte er i efterårs- og vintermånederne. Modsat den tørre kædeolie, forbliver den våde kædeolie flydende efter smørring - og giver generelt en bedre smørring. Men desværre er denne udgave mere modtagelig mod skidt og snavs fra underlaget.

Sådan smører du din cykelkæde

  • Vask og rengør kæden grundigt for at fjerne gammelt skidt, snavs og olierester. Brug evt. en kæderenser.
  • Tør kæden grundigt, så den ikke er våd eller fugtig. Lad den gerne stå og tørre lidt.
  • Påfør kædeolien på indersiden af kæden, mens du drejer kæden rundt.
  • Lad det sidde i 5-10 minutter, så olien kan trænge ordentligt ind i alle ledende.
  • Tør den overskydende olie af med en ren og tør klud.

Er du i tvivl, så vælg en våd olie, da den passer til de fleste behov.

Hvor ofte skal en cykelkæde smøres?

Bruger du din cykel til almindelig transport, er det ikke nødvendigt at smøre kæden mere end 5-6 gange om året. Gerne oftere om vinteren og i regnfulde perioder.

Kører du MTB, så er vedligeholdelse af kæden ekstra vigtig. Der kan samle sig rigtig meget snavs i og omkring kæde og tandhjul efter en tur i skoven - Specielt hvis det er vådt og mudderet. Det anbefales at rengøre cyklen efter hver tur, specielt omkring kæde og tandhjul. Grunden hertil er, at skidt og sand slider unødigt meget på din MTB og kæde. Efter en grundig rengøring skal kæden tørres, inden den smøres med kædeolie igen.

Voksbaseret smøremiddel

Mange cykelryttere bruger det der hedder et voksbaseret smøremiddel, som for eksempel Squirt lube. Et voksbaseret smøremiddel er flydende, præcis ligesom en kædeolie, men tørrer op og lægger en tynd hinde af voks udenpå kæden.

Fordelen ved et voksbaseret smøremiddel er, at den holder kæden tør, og dermed også ren og ikke så modtagelig for skidt og snavs. Ulempen er at de ikke holder så længe, og kæden skal derfor smørres oftere, samt at det et mest optimalt under varme forhold.

Squirt har lavet et voksbaseret smøremiddel, som er beregnet til lave temperaturer.

Voksbaseret kædeolie

Ofte stillede spørgsmål vedr. kædeolie

Når jeg lige har købt en ny kæde, skal jeg så smøre den inden brug?

- Ja, det er altid en god ide at starte med at smøre kæden, da det er med til at forlænge levetiden på kæden og udstyret.

Kan jeg bruge WD40 til at rense og smøre min kæde?

- Nej, WD40 er ikke et smøremiddel, men en rustløsner. Som udgangspunkt skal du aldrig bruge WD40 på din cykelkæde.

Hvis jeg lige har smurt min kæde i tør olie og det regner, hvad gør jeg så?

- Du cykler bare videre. Den tørre olie efterlader et tyndt lag film på kæden, så den kan sagtens tåle en smule regn.

Hvordan kan jeg se om min kæde er slidt?

- Det kan være svært at se med det blotte øje, da det er få millimeter det drejer sig om. Du kan anvende en kædemåler som kan udmåle kæden - men ellers spørg din lokale cykelmekaniker, som helt sikkert gerne hjælper dig.

Skal min kæde gøres ren, inden jeg smører den i olie? Hvis ja, hvordan rengør jeg den så bedst muligt?

- Ja, du skal sørge for løbende at rengøre din kæde fra skidt og snavs. Vi anbefaler en god kæderens til at rense din kæde ned med.

Hvorfor findes der ikke bare én universal olie? 

- Der findes også universalolier, men disse er væsentligt tyndere, og har derfor lettere ved at blive vasket af i vådt vejr. Hvis du bruger en universalolie, skal du derfor huske at smøre din kæde oftere end normalt.

Denne artikel er skrevet af:

Avatar

Lars Bachmann

Cykelnørd

Udgivet:

Opdateret:


Lars er passioneret cykelnørd, som i mange år har cyklet både MTB, landevej og gravel.