Transport af cykel

Skal du have din cykel transporteret fra det ene sted til det andet, kan det være nødvendigt med en cykelholder, hvor du har mulighed for at sætte cyklen bag på bilen.

Cykelholder til bilen

En cykelholder, et cykelstativ eller cykelophæng. Ja det kaldes mange ting og betyder i virkeligheden noget forskelligt, og alligevel er vi ofte tilbøjelige til at bruge disse ord om det samme produkt. Et produkt der gør det muligt at have cyklen med sig rundt, når du kører bil, uden at skulle skrumle cyklen ind bag i bilen.

Du kan næsten få en cykelholder og cykelstativ til alle slags biler, uanset om du har anhængertræk eller ej. Du kan sætte cyklerne på taget, og de kan hænge bag på bilen.

Inden du køber din cykelholder, er det en god ide at overveje hvilket behov du har, i forhold til at transportere cyklen.
Jo længere du kører, jo mere stabil cykelholder eller cykelstativ bør du gå efter. Du vil føle at cyklen sidder langt bedre fast, og du skal ikke være nervøs for, om cyklen sidder og skramler rundt bagpå bilen og bliver ridset.

Der findes cykelholdere i mange forskellige modeller og mærker. Prisklassen ligger helt nede fra et par hundrede kroner til omkring 5000,- hvilket tydeligt viser den store forskel, der kan være på funktionalitet og kvalitet.
Det er altid en god ide at sørge for, at du har mulighed for at låse din cykel fast, så risikoen for at få stjålet cyklerne bliver væsentlig mindre.

De bedste og mest populære modeller indenfor cykelholdere er Thule, Atera og Buzzrack.

Populære cykelholdere

Thule og Atera er virkelig høj kvalitet og lækre materialer med en flot finish. Buzzrack er en smule billigere i pris, og også her får du rigtig meget cykelholder for pengene. Også Elite er et velkendt mærke med ry for deres solide cykelholdere, der formår at leve op til forventningerne.

Cykelholder til bil med anhængertræk

En cykelholder/-stativ/-ophæng til bilen, som skal sættes på anhængertrækket, er den mest kendte cykelholder.
Det er som regel utrolig nemt at montere holderen på trækket, hvilket for de fleste gør det overskueligt, at skulle have cyklen med på bilen. Ydermere passer en cykelholder beregnet til anhængertrækket til langt de fleste biler, som har anhængertræk. Går du over i modellen, der skal sættes i ved bagklappen, kan du være begrænset af bilens bagende, som måske bare ikke passer til at have cykler med. 

Der er den ultimative luksusudgave af en cykelholder, som gør det muligt at hænge cyklen på bilen og stadig kunne komme i bagagerummet. Den rigtig smarte cykelholder kan vippes, så du hurtigt kan komme i bagagerummet, uden at skulle pille cyklerne af først.
Det kræver selvfølgelig en hvis kvalitet og materialestyrke, at kunne vippe op til fire cykler af gangen; du får derfor også en lidt tungere cykelholder end ved nogle af de andre modeller.
Ydermere har denne cykelholder tendens til at fylde ret meget i et bagagerum, så er det oftest til de korte ture, du har brug for et stativ der kan holde din cykel på bilen, vil vi anbefale at du bruger en mindre og knap så kraftig cykelholder. 

Trods det at cykelholderen er stor og kraftig, er det hurtig og nemt at montere holderen på anhængertrækket, og derefter let at montere cyklen så du er hurtigt afsted.
På disse luksusmodeller indenfor cykelholder er det værd at nævne, at du ofte får lys og holder til nummerpladen med i købet, og er derfor 100 procent dækket ind i forhold til sikkerhed.

Behøver du knap så meget luksusudstyr, kan en anden model måske sagtens opfylde kravene.

Behøver du ikke vippefunktion på din cykelholder, kan du stadig få virkelig god kvalitet til en rigtig god pris. Du får her en cykelholder, som oftest vil veje væsentligt mindre end den store udstyrsmodel, så det gør den mere handy at håndtere i det daglige. Stadigvæk får du et virkelig lækkert ophæng til din cykel, som du kan sætte bag på bilen.
I denne mellem kategori af cykelholdere har du stadig de optimale muligheder for at spænde cyklen så meget fast, at du ikke skal bekymre dig om cykler, der skramler rundt bag på bilen.

Den mest prisvenlige og mest simple cykelholder er den vi kender som saksemodellen, og som nogle også kalder cykelstativet. En utrolig smart og let håndterbar cykelholder, der hverken fylder meget i bagagerummet, og heller ikke vejer alverden.
Cyklerne spændes nemt og hurtigt på ophænget bag på bilen. Du skal være opmærksom på at få spændt cyklerne godt fast på denne model, så du ikke halvvejs på turen skal ud og justere på cyklen, fordi den har rystet sig en smule løs.
Det er en ganske udmærket model, til dem der gerne bare vil have noget nemt og funktionelt til en rigtig god pris. De fleste som benytter sig af denne simple saksemodel, er oftest dem, som kun kører korte ture med cyklerne bag på bilen.

Cykelholder til anhængertræk

Hvis du er på udkig efter en cykelholder til bilen, er der flere ting du bør tage stilling til inden du foretager dit køb.
Først og fremmest er det nødvendigt at vurdere dit behov og størrelse af cykelholder.

En cykelholder til 2 cykler, er som udgangspunkt egnet til to cykler, men hvis du kører mountainbike og har 2 cykler med meget kraftigt stel, kan det være nødvendigt at opgradere til en cykelholder beregnet til 3 cykler, for at sikre at de begge kan være der på optimal vis. Her bør du også være opmærksom på vægten, da en cykelholder altid har en begrænset lasteevne.

Der kan også være noget med cyklens stelform, som giver udfordringer i forhold til, hvor mange cykler du kan have på ophænget. Se om der står noget i specifikationerne, der skulle indikere at du skal gå en størrelse op i cykelholder eller om den er designet til alle slags cykler.

Bruger du cykelholderen på tur og har oppakning med i bagagerummet, vil det være praktisk med en cykelholder med vippefunktion, som gør det muligt at åbne bagagerummet uden at afmontere cykelholderen først. Det er både smart og super praktisk.
Hvis du benytter din cykelholder ofte, kan det være oplagt med en letvægtscykelholder. Det skåner din krop og gør det lettere af montere cykelholderen.

En cykelholder til 2 cykler er helt perfekt til parret der ofte tager på cykelture eller til familien hvor børnene skal fragtes i skole med deres cykler i dagligdagen.

Cykelholder til 2 cykler

Hvis du mangler en cykelholder til 3 cykler, bør du selvfølgelig også gøre dig nogle overvejelser omkring det tidligere nævnte under cykelholdere til 2 cykler, inden køb. 

Når man er oppe i en cykelholder til 3 cykler, begynder vægten af cykelholderen for alvor at have betydning -specielt når cykelholderen skal monteres og afmonteres.

En cykelholder til 3 cykler er super velegnet til cykelryttere som tager på tur eller til cykelløb med kammeraterne. Den er samtidig også velegnet når egne eller børn cykler skal transporteres fra a til b i forbindelse med hverdagsbrug.

Hvis du allerede har en cykelholder til 3 cykler, har du mulighed for at købe en adapter til 4. cykel hvis behovet opstår. Dette gælder dog kun nogle modeller, men det kan være værd at tjekke op på, inden du går ud og investere i en helt ny cykelholder.

En cykelholder til 4 cykler er én af de største på markedet og her begynder vægten for alvor at være et parameter man bør tænke over inden køb. Cykelholderen er god til fire almindelige cykler eller 4 racercykler.
Har du behov for transport af 4 større mountainbikes, bør du være omhyggelig med at læse cykelholderens specifikationer, da ikke alle cykelholdere er lige egnet til de kraftigste mountainbike stel. 

Cykelholdere til 4 cykler anvendes ofte af cykelryttere som tager på tur med kammeraterne eller familien der ønsker at medbringe cyklerne når de tager på ferie.

Cykelholder til bil uden træk

Cykelholder til din bagklap

Har din bil ikke anhængertræk? -så frygt ikke, for mulighederne er mange.

Der findes en række kvalitetscykelholdere som monteres direkte på bilens bagklap og passer til langt de fleste sedan- og hatchbackmodeller på markedet. (forudsat at bagklappen ikke udelukkende er af glas)

Under hvert produkt vil du se en beskrivelse, som giver dig svar på, om den passer til netop din bil. Med en cykelholder til bagklappen, kan du tilmed være så heldig at den sidder så højt på din bil, at du ikke behøver en ekstra nummerplade, da cyklen bliver placeret ovenover den eksisterende. 
Skal du ikke investere i en ny nummerplade, bliver denne model allerede en smule billigere end de cykelholdere til anhængertræk.

Når du skal montere en cykelholder på bagklappen er det altid en god ide at være forsigtig med ikke at ridse bilen. Da du skal sætte spænder på bilen, som god kan virke skarpe, anbefales det at du er forsigtig. Især i starten kræver det måske en smule mere opmærksomhed end ellers, men når du har prøvet at montere den et par gange på bagklappen, så ved du hvor spænderne sidder bedst muligt og kan hurtig og nemt sætte cykelholderen på uden at lave skrammer.

Ligesom med andre slags cykelholdere, fås disse også i forskellige prisklasser og størrelser. Jo dyrere du køber en cykelholder, jo mere kvalitet og flere funktioner får du med.

Cykelholder til tag og tagbøjler

At skulle have cyklen op på taget kan måske virke en smule mere besværligt, da det jo ikke er bare lige at kaste cyklen op.
I første omgang skal du have monteret din cykelholder på bilens tagrælinger, hvilket oftest er mere avanceret end de andre modeller. Til gengæld kan du sagtens kører rundt med cykelholderen på taget, hvis du alligevel skal bruge den ofte. Den sidder ikke i vejen og for noget, når den sidder på taget, og du vil derfor ikke blive begrænset med hensyn til bagagerummet i bilen, som du bliver med nogle af de andre cykelholdere.

En cykelholder til bilens tag er oftest i en overkommelig prisklasse, hvor de fleste kan være med. Dog kræver det at cyklen har tagrælinger i forvejen. Har den ikke det, kan de monteres for omkring 900,- og bliver dermed en dyrere fornøjelse.
Det kan være den eneste løsning der duer til din bil, hvis ikke du har anhængertræk, da din bil kan have en form der gør at du ikke kan få en cykelholder til bagklappen.

Når først at cykelholderen er monteret på taget, er det næste at få cyklen der op. Her afhænger indsatsen meget af hvor stor og hvor tung en cykel du skal have der op. Desto større og tungere cykel, desto svære vil det ofte være at få cyklen der op.
Har du en forholdsvis lav bil, skal du ikke løfte cyklen så højt, og det vil dermed blive langt nemmere at få cyklen op på taget.
Når først at cyklen er kommet op i holderen, er det forholdsvis nemt at spænde cyklen fast så den står stabilt.

Tilbehør til cykelholdere

Selv om du har en god cykelholder, hvad enten det er til montering på anhængertræk, taget eller bagklappen, kan du have brug for ekstraudstyr for at opnå den mest sikre og optimale beskyttelse af din cykel. Bagagestropper og bagageremme er gode til at holde din cykel ekstra fastspændt på cykelholderen.
Hvis din cykel er af carbon ved du, at carbon er både dyrt og kræver en ekstra nænsom behandling, grundet det skrøbelige materiale. Her vil du kunne finde ekstra beskyttelse til netop dette formål.
Hvis dit behov med tiden er blevet ændret, har du mulighed for at købe adaptere til din Thule og Atera cykelholder. Adaptere gør det muligt at øge fra 2 til 3 cykler eller fra 3 til 4 cykler på din eksisterende cykelholder. Det er en nem løsning, som er væsentlig billigere end at investere i en ny cykelholder til bilen.
Køreskinner er en skinne, som gør det lettere at få cyklen transporteret op på cykelholderen på en ergonomisk måde. På den måde beskytter du kroppen mod tunge løft og vrid i ryggen. Køreskinner minder om en slags rampe, som vi kender fra trapper, men som her er beregnet til cykler.

Cykelholder til MTB

Specielt MTB der er lidt mere fyldig, både i stel og dæk, kan have problemer med at være på den egentlige plads, og det vil derfor være en god ide at, hvis du gerne vil kører med 2 cykler så køb en cykelholder til 3. På den måde er du dækket ind med plads, og det vil blive nemmere at få cyklerne til at sidde ordentligt på ophænget.

MTB cykler har oftest en anderledes form, der kan gøre det mere vanskeligt at få cyklen til at sidde perfekt i cykelholderen. Specielt hvis din cykel har full suspension, kan der være visse udfordringer med at få cyklen til at sidde godt på grund af deres meget anderledes form end for eksempel en helt klassisk racer.

Test af cykelholder til bilen

For at kunne vælge hvilken cykelholder, der egner sig bedst til dit behov, kan du flere steder se nogle tests, som viser og beskriver fordele og ulemper ved de forskellige cykelholdere.

De fleste tests viser, at vil du gerne have komfort, kvalitet og holdbarhed, skal du ikke nøjes med en billig model. Der er forskel på prisklasserne, så du kan derfor også ud fra det parameter, vurdere hvor meget og hvor god en cykelholder du vil have.
En af de cykelholder test der er lavet, viser ikke alene at kvaliteten er bedre, men også at du har chancen for at få en cykelholder, som er væsentlig nemmere at samle, og med en langt bedre brugsanvisning.

En af de væsentlige ting der ifølge flere tests har vist sig at være til forskel på dyr og billig cykelholder, er fastmonteringen af cyklerne. På de billigere modeller virker materialerne knap så solide, og cyklerne vil måske hurtigere komme til at sidde mere løst på selve ophænget.

Når der bliver lavet test på en cykelholder, går man tit efter hvordan de er at opbevare, når ikke de bliver brugt; hvor meget fylder de, og hvor nemme er de at flytte rundt på.
Dernæst vil man gerne, at en test skal fortælle noget om, hvor nemt det er at montere cykelholderen på bilen.

Sidst men ikke mindst er det selvfølgelig væsentligt at få testet, hvor stabilt en cykelholder sidder på bilen. Det er ikke en rar fornemmelse at kører rundt med 3 cykler bagpå, og så kunne se de gynger rundt fra side til side.

Hvad siger lovgivningen omkring cykelholdere på bilen?

Når du kører med din cykel på bilen, skal du som regel have en ekstra nummerplade til at sætte på cykelholderen, da din cykel eller selve stativet fra cykelholderen, skjuler for den eksisterende nummerplade.

Den eneste cykelholder der ikke kræver ekstra nummerplade, er hvis du kan have cyklen på taget.
Cyklen på taget er dog kun mulig, hvis du har fastmonteret tagrælinger på bilen. 
På nogle biler kan en cykelholder til bagklappen også sidde så højt, at nummerpladen ikke bliver skjult, men det kommer meget an på bilens bagende. 

Din cykel skal være forsvarligt spændt fast efter anvisningen på den enkelte cykelholder. Hvis ikke cyklen er spændt ordentligt fast, kan du risikere at cyklen kommer til at sidde og skramle rundt, og i værste tilfælde kan ryste sig af stativet og falde ned på vejen.

Er din cykel sat korrekt på en dansk godkendt cykelholder, må du som dansker gerne kører rundt med din cykel i Tyskland. Tyskland har skarpere regler hvad angår cykelholder, men de er ifølge FDM, kun gældende for tyskere.

https://fdm.dk/alt-om-biler/dine-rettigheder/love-regler/lygtebom-til-bilen

Cykelstativ og cykelophæng -hvad er forskellen?

En cykelholder til bilen bliver ofte byttet om med ordene cykelstativ, cykelstander og cykelophæng, som i virkeligheden er tre andre produkter; det kan nogle gange være derfor, det er svært at finde det man søger.

Et cykelstativ er et stående stativ, man bruger til at stille cyklen ”ind i”. Vi kender oftest et cykelstativ som en række af holdere, hvor man kan kører forhjulet ind i mellem to stålringe. Et cykelstativ kan både være praktisk der hjemme, uanset om man har 1 eller 4-5 cykler, da du hurtigt kan stille din cykel i stativet uden at den vælter. Et cykelstativ behøver ikke at fylde meget, så det er en nem løsning, der formår at stille cyklerne ordentlig på række.
Et cykelstativ kan også være det vi kalder en arbejdsstand. Altså et stativ der holder din cykel, så du bedre kan komme til at smøre og reparere. Der fås forskellige varianter af cykelstativer, som du kan arbejde ved, og du får din cykel lidt op i højde, så du står bedre.
En arbejdsstand hører sig til i et cykelværksted, hvor man går op i at have lækkert grej, der gør det sjovere, nemmere og hurtigere at fikse sin cykel.

Et cykelophæng er det du bruger til enten at hænge cyklen op i; oftest nogle kroge der bliver hængt op, så du kan få cyklen fri af jorden. Det kan også være et ophæng på væggen, som du så hænger cyklen op på. Et cykelophæng kan være rigtig smart, da du kan få cyklen væk fra gulvet, når du ikke bruger den, hvilket gør at den ikke vil være så meget i vejen.