Herunder bliver du guidet til hvordan du finder den rette størrelse cykelhjelm til børn og voksne. Den korrekte størrelse cykelhjelm er vigtigt for både din sikkerhed og komfort. For at finde den rigtige cykelhjelm størrelse skal du måle dit hoved der hvor det er tykkest. Du skal tage et målebånd og måle hele vejen rundt om hovedet.
Når du skal finde den korrekte størrelse på din nye cykelhjelm, skal du tjekke størrelsen på din nuværende (gamle) cykelhjelm, eller hvis det er din første hjelm, skal du bruge en snor eller et målebånd. Nu skal du måle omkredsen på dit hoved. Der skal måles der hvor kanten af cykelhjelmen sidder, altså lige over ørerne (B), og øverste del af panden (A) – ca. 2-3 cm over dine øjenbryn.
Bruger du et målebånd er det nemt at lave et målet, men har du ikke et måleband, kan du bruge en snor, som du måler omkredsen med, og derefter måler snorens længde med en tommestok eller lignende. Størrelsen på en cykelhjelm er opgivet i cm, og spænder typisk over 6 cm. Det er dog forskelligt fra model og mærke, så derfor er det vigtigt at måle dit hoved.
På Cykelpartner kan du se et stort udvalg af godkendte cykelhjelme, hvor der er angivet størrelse på. Det er derfor nemt at bestille den korrekte cykelhjelm online. Som tommelfingerregel er det en god ide at vælge en hjelm der er et par cm. for stor, end et par cm. for lille. De fleste hjelme kan spændes ind, og det er også rart at der er plads til en f.eks. en hue. Så måler dit hoved f.eks. 57cm, så skal du vælge en str. 56-61 og ikke en størrelse 52-58.
Der er lidt usikkerhed om hvem der opfandt cykelhjelmen. De første cykelhjelme var lavet som en slags hårnet i blandt andet læder, og var derfor ikke ret effektive. Senere lavede man nogle hjelme med en skal af metal, men de var meget tunge, og varme at have på. I starten af 70’erne begyndte man at lave hjelme i hård plast, som blev brugt i cykelløb. Først i starten af 90’erne begyndte man at lave hjelme som vi kender i dag. De er lavet med en yderskal i et hårdt plastmateriale, og en inderskal i blødt skum. Moderne cykelhjelme har også god ventilation, og dermed bedre hygiejne.
Det korte svar er fra ca. kr. 150 og op til over kr. 2.000. Prisen på en cykelhjelm variere meget, og som med så meget andet, så følger pris og kvalitet ofte ad. Behovet for en cykelhjelm spiller også ind, når du kigger på pris. Kører du cykelløb på højt niveau, vil du typisk købe en hjelm i den dyre ende som er op til 2.000 kroner. Cykler man på det niveau, vil et eventuelt styrt ofte være i høj fart, og netop derfor er det vigtigt at have en hjelm i højeste kvalitet. I modsatte ende, har vi børnehjelme. De er også sikre, men er bygget til børn, som jo ikke styrter med samme hastighed som en cykelrytter, og hvis uheldet skulle være ude, falder de heller ikke så tungt.
De seneste statistikker viser at 42% kører med cykelhjelm. Deler man det op i aldersgrupper, så er det generelt de yngste der er gode til at cykle med deres hjelm. I aldersgruppen under 11 år er det hele 90% der har hjelm på, hvor i mod det kun er 37% over 60 år der cykler med hjelm.
Tallene er fra sikkertrafik.dk
Når barnet kan sidde selv, kan du give din baby cykelhjelm på. Det er typisk fra 9-10 måneders alderen. Vi anbefaler dog kun at cykle korte ture, da det kan være tungt for babyens hoved og nakke at have en baby cykelhjelm på. Læs mere om cykelhjelm til baby her.
Der er ikke noget i lovgivningen er siger man skal køre med cykelhjelm. Så det er altså ikke lovpligtigt at bære hjelm når man cykler. De fleste er dog enige om at det er en god ide, og det mindsker risikoen for hoved- og hjerneskader. Der er nogle enkelte undersøgelser der siger det modsatte, nemlig at der sker flere skader i takt med at der er flere der cykler med hjelm. Typisk er disse statistikker baseret på tal der ikke tager højde for en samtidig stigning i antallet af cyklister.
En cykelhjelm skal, for at virke korrekt, sidde lige på hovedet. Forkanten af hjelmen skal flugte med øjenbrynene, og sidde så tilpas stramt, at den bevæger sig, når man rynker panden. Når den er spændt under hagen, skal den være så man lige kan få to finger ind i mellem hagen og spændet, uden at det strammer for meget.
En cykelhjelms størrelse er angivet i cm, og er de indvendige mål. Så hvis du måler dit eget hoved til 60cm, så skal du finde en hjelm der har størrelse 60.
Du skal vælge den der passer til dit behov. Der er et par faktorer der spiller ind i forhold til at vælge den rigtige cykelhjelm. Skal den bruges til almindelig transport, er det en type hjelm. Kører du mountainbike eller race, eller er det nogle helt andre type hjelme du skal have. Ser vi bort fra børnehjelme og hjelme beregnet til tri- og enkeltstart, så kan vi dele hjelme ind i 4 typer: MTB, Race, City og Skate.
En mountainbike hjelm er kendetegnet ved at den dækker hovedet godt, og har en skygge foran der skærmer for sol, samt mudder og grene. En hjelm til race brug, er mere aerodynamisk, og ”glat” i overfladen. City og skate hjelmen er lidt i samme kategori, og er ud over det sikkerhedsmæssige også lavet til at være pæne og moderne. Så du skal altså først og fremmest vælge din cykelhjelm ud fra hvilken type cykel du kører, og dernæst ud fra udseende, farve og pris.
En MTB hjelm skal være nem at rengøre, og have god udluftning. Den skal have en skygge foran, som kan skærme for sol, vand og grene. Stort set alle MTB hjelme opfylder disse krav, så ofte er det et spørgsmål om farve og stil, samt pris.
Hvilken cykelhjelm racer?
Kører du racercykel, er det vigtigt at vælge en hjelm der er aerodynamisk. Vægten spiller også ind, da man ofte er på cyklen i længere tid af gangen, og dermed kan man blive træt i nakken, hvis din hjelm er for tung.
Når du skal købe en hjelm til baby eller børn er det selvfølgelig vigtigt at den passer i størrelsen. Men du skal også være opmærksom på vægten af hjelmen. På babyer og små børn er nakkemuskulaturen ikke så stærk, og det kan derfor være tungt for dem at bære en hjelm på hovedet, der er alt for tung. For at finde den rigtige størrelse skal du bruge et målebånd. Mål omkredsen på hovedet, fra lige over ørene, til henover midten af panden (har du ikke et målebånd, kan du bruge en snor, som du der efter måler med en lineal).
Se også: Cykelhjelme til børn
Cykelhjelme varierer over flere størrelser, så hvis du måler du dit barns hoved til f.eks. 50cm og den hjelm du er på udkig efter findes i størrelserne 48-52 og 50-54, så er det som udgangspunkt en god ide at vælge den største model. De fleste hjelme, kan nemlig spændes ind i nakken, så den sidder forsvarligt fast. Og da børn vokser hurtigt, vil det være ærgerligt hurtigt at vokse ud af en hjelm.
Vi har over 500 forskellige cykelhjelme til MTB, hverdag, race, Tri, og selvfølgelig både til voksne og børn. Se vores udvalg af cykelhjelme her.
En cykelhjelm skal udskiftes hvis den får et kraftigt slag i forbindelse med et uheld. Selvom hjelmen ud af til kun har overfladiske skrammer og ridser, kan skallen godt være gået så meget i stykker, at den flækker ved bare det mindste slag. Og så hjælper den ikke meget, hvis uheldet skulle være ude igen.
Har den ikke fået slag eller skrammer holder den typisk 5 til 10 år alt efter hvor meget du bruger den.
Der er delte meninger om hvor længe en cykelhjelm holder. Nogle test viser, at blandt andet solens UV stråler, svækker hjelmens yderskal, og at en hjelm derfor kun holder 5 år.
Cykler du sjældent, så vil vi dog mene en hjelm kan holde meget længere. Der er dog en undtagelse, og det er hvis du skulle komme til skade, og slå hjelmen i asfalten.
En hjelm der har fået et hårdt slag, kan godt være så beskadiget at den skal udskiftes, også selvom der ikke er alvorlige synlige skader.
En tommelfingerregel er 5 år, alt efter hvor meget du bruger den. Som beskrevet i afsnittet oven for, så kan en cykelhjelm blive svækket af solens UV stråler, så alt efter hvor meget du bruger den, kan den holde 5 til 10 år.
Noget andet er dog hygiejnen. Bruger du din hjelm dagligt, og kører du enten race eller mountainbike, så holder en hjelm typisk kun 1 til 2 år, da almindelige slitage, samt sved og andet skidt sætter sig i hjelmen.