Er din cykel lovlig?

Når du anskaffer dig en cykel, skal du være opmærksom på, at der er lovpligtigt udstyr som SKAL være på cyklen. Derudover skal den også være vedligeholdt, således du ikke kommer til at udgøre en fare for både dig selv og andre trafikanter. I denne artikel vil vi oplyse dig om, hvad du skal være opmærksom på med hensyn til udstyr og lignende på din cykel.

Cykellygter

Man skal have lygter på sin cykel, når sigtbarheden bliver dårlig. Det kan være ved tåge, mørkets frembrud eller andet.
Cykler du på en helt almindelig cykel, skal du have mindst én forlygte på, som skal side højest 50 cm fra cyklens yderste kant til venstre. Er cyklen over 1 meter bred SKAL man have 2 baglygter, som skal sidde højest 40 cm fra kanten og have en afstand mellem hinanden på mindst 60 cm. Har man en cykel som er under 1 meter, vil én baglygte være nok, og den kan man placere midt bagpå eller til venstre for midten.

Der er visse krav til lygter, for at de er lovlige. De skal være tydelige på 300 meters afstand, men de må ikke virke blændende for andre trafikanter. Dog skal det siges at de 300 meter er en tommelfingerregel, da den ved fx tåge ikke kan ses på 300 meters afstand. Derudover skal lygten være synlig fra siden. De skal kunne lyse i 5 timer ved 5 graders varme.

Lygterne skal altid være monteret på selve cyklen og ikke på cyklisten. Så lygter i fx bukselommer eller omkring benet er ikke lovlige, men er et godt supplement til en lovlig lygte. Man skal også være opmærksom på at lygterne skal sidde sådan at de ikke lyser ned i jorden. En kraftig forlygte skal dog lyse skråt nedad, men de må aldrig lyse direkte ned i jorden.

Bemærk desuden følgende regler for brug af cykellygter

En forlygte må lyse i farverne: gul, hvid eller blåligt. Lyser forlygten i gul, men den IKKE blinke. Lyser den derimod med hvidt eller blåligt må den gerne. Hvis lygten blinker skal den blinke med minimum 120 blink i minuttet. 

En baglygte må lyse i farven: rød. Denne må også gerne blinke, og som forlygten skal det også være med mindst 120 blink i minuttet.
Tjek jævnligt dine lygter, da der kan være opstået problemer eller de er løbet tør for batteri. Vi vil klart anbefale at du skifter batterierne så snart lyset begynder at blive lidt svagt.

Lygterne skal tændes fra solnedgang til solopgang. Du vil altid kunne finde de aktuelle tider for solnedgang og – opgang på DMI

Mange går efter at det er når gadelygterne tændes, men det kan man ikke gå efter. Så derfor skal du være opmærksom på vejret omkring dig.

Det er meget vigtigt at du overholder reglerne for dette, da det ellers kan koste dig 700 kr. i bøde hvis du bliver stoppet af politiet.
Se hele vores udvalg af cykellygter her.

Godkendte cykellygter

Reflekser

Mange er ikke klar over det, men reflekser er faktisk lige så vigtige som lygter på din cykel. Der er meget præcise krav til reflekserne på din cykel. Reflekser er vigtige for din egen sikkerhed, da når en cykel rammes at lys fra en bilist, er det oftest reflekserne bilisten ser i stedet for lygterne. Det gør også at cyklisten kan ses fra siden, hvor lygterne kun sidder foran og bagpå.

De lovpligtige reflekser som du sætter på din cykel, skal være godkendt efter de bestemte standardkrav. Det vil sige at de skal have godkendelsesmærke. Reflekser som ikke har det stempel på ikke sælges. Fx har selvklæbende refleksstrimler ikke godkendelsesmærket og må derfor ikke benyttes.

Her har du et overblik over hvilke reflekser der SKAL være på din cykel:

Almindelig cykel

  • En rød refleks bagpå cyklen (mange vælger den model de fleste kender under navnet katteøje)
  • En hvid refleks monteret foran på cyklen. Mange vælger at montere den på cykelstyret eller forgaflen.
  • I hvert hjul skal der være: mindst én gul refleks, som skal være synlig fra siden ELLER en hvid refleksstribe langs siden af dækket eller fælgen.
  • Mindst 2 gule reflekser der bevæges under kørsel. Disse skal være synlige bagfra og det er typisk pedalreflekser.

Cykler med mere end to hjul

  • To røde bagud vendte reflekser, som skal sidde højest 40 cm fra cyklens yderkant og med en afstand imellem sig på mindst 60 cm.
  • To hvide fremadvendte reflekser, som skal sidde højest 40 cm fra yderkanten og med en afstand imellem sig på mindst 60 cm.
  • Mindst én gul refleks i hvert hjul ELLER en hvid refleksstribe på siden af dækket eller fælgen.
  • Mindst to gule reflekser som er i bevægelse under kørsel, som typisk vil være pedalreflekser.

Din cykel skal altså være synlig fra alle vinkler når der er mørkt. Du vil altid kunne supplere med et par ekstra reflekser på cyklen, tøjet eller tasken. Dog skal det siges at hvis du sætter ekstra reflekser på cyklen SKAL disse følge farvekoden som er på de lovpligtige reflekser.

Husk at rengøre dine reflekser en gang i mellem gerne mindst et par gange om året. På denne måde er du sikker på at de er synlige hele året rundt. Reflekser på tøj og takser slides op allerede efter ca. 1 år. De bliver slidt at sine omgivelser og derved giver de en form for falsk tryghed. Men du kan altid tjekke om de stadig virker. Har du ikke de lovpligtige reflekser på din cykel kan det koste dig 700 kr. hvis politiet stopper dig.
Se hele vores udvalg af reflekser her.

Ringeklokke

Du SKAL have monteret en ringeklokke på din cykel. Ikke alle ved at dette er lovpligtigt. En cykel skal være forsynet med en ringeklokke som har en klar tone og skal også være anbragt på styret, således den er nem at nå.

Du må ikke benytte andre former for signal apparat som fx et horn. Det er simpelthen for at andre trafikanter kan genkende lyden.

Har du ikke monteret en ringeklokke på din cykel, så kan det komme til at koste dig 700 kr. hvis politiet stopper dig.
Herunder kan du se et lille udvalg af de mange ringeklokker vi har på shoppen, men var det ikke lige en af dem du søgte kan du se hele vores udvalg af ringeklokker her.

Ringeklokker

Bremser

Bremser er også lovpligtigt på din cykel. Cyklen skal være forsynet med mindst to uafhængige bremsesystemer, som virker på henholdsvis for- og baghjul. Dog skal det siges at en cykel fra før 1. januar 1998, kan være forsynet kun med fodbetjent navbremse til baghjulet, medmindre at den er indrettet til mere end én person. Det vil sige at den er indrettet til særlig siddeplads til børn eller der er påhængs- eller sidevogn.

Bremsningen på en cykel skal kunne ske forsvarligt og på en virksom måde i alt slags vejr og i enhver hastighed. Har du fx bremsesystem som betjenes af pedalerne, så skal der være fuld bremsevirkning så snart du træder tilbage i pedalerne ved vandret stilling af pedalarmen.

En cykel med mere end to hjul, som fx er udstyret med lad eller kasse, skal være forsynet med en parkeringsbremse på hjulene som bærer ladet. Bremsen SKAL kunne holde cyklen på en hælende vej.

Tjek jævnligt om bremserne virker, eller om det er tid til at stramme dem, smøre kablerne eller de helt skal udskiftes. Er dine bremser ikke i orden hvis politiet stopper dig, kan de give dig en både på 700 kr.

Cykellås

Du har faktisk pligt til at låse din cykel, hvis du forlader den i længere tid. Det er jo også for din egen skyld, så den ikke bliver stjålet. Låsen på din cykel skal være godkendt og forsikringsselskaberne kræver at den er godkendt, ellers dækker de intet.
Se hele udvalget af cykellåse her.

Godkendte cykellåse

Belastning

Du må ikke bare læsse på din cykel, da det udover at være fare for dig selv, kan være til fare for andre trafikanter. Bredden på din cykel må ikke overskride 1 meter ligegyldigt at det er i belæsset eller ubelæsset tilstand. Dog må en cykel med mere en to hjul have en bredde på 1,25 meter. Derudover må længden på en cykel ikke overskride 3,5 meter.

Sætter du en påhængsvogn på din cykel må dette ikke overskride en totalvægt på 60 kg, dog skal det siges at hvis den er forsynet med påløbsbremse på den veje optil 100 kg.

Transport af personer

Du må ikke transportere flere personer på din cykel end den er beregnet til. Det vil sige at børn over 7 år, må ikke være på cyklen medmindre der er specielt indrettet siddeplads til dem, som selvfølgelig skal være tilpasset barnets vægt og højde.

Børn som medtages på cyklen i skal være forsvarligt fastspændt og det må ikke hindre føreren af cyklen i at have fuldt herredømme over cyklen eller at lave tegn når det fx skal drejes. Derudover skal føreren være fyldt 15 år hvis der medbringes barn på cyklen.
Har du en påhængs- eller sidevogn på din cykel må du transporterer optil 2 personer, dog med betingelse af at de begge kan være forsvarligt fastspændte. Her må føreren af cyklen igen ikke være under 15 år.

Der er mange andre ting som du ikke må gøre når du er ude og cykle. Herunder har vi opstillet de forskellige ting du kan få bøder for:

Du får en bøde på 700 kr. hvis du:

  • kører uden lys i lygtetændingstiden.
  • har fejl eller mangler ved bremser, reflekser mv.
  • cykler i fodgængerfeltet, på fortovet eller gangsti.
  • kører i modsatte retning på cykelstien.
  • kører uden hænder på styret.
  • ikke giver tegn, hvis du stopper eller drejer.
  • ikke respekterer skilte og afmærkninger.
  • holder fast ved et andet køretøj.
  • er mere end én person på en cykel med kun ét sæde.

Du får en bøde på 1000 kr. hvis du:

    • kører overfor rødt.
    • kører imod færdselsretningen
    • overtræder ubetinget vigepligt.
    • bruger håndholdt mobil.

 

Du får en bøde på >1500 kr. hvis du:

  • kører uforsvarligt på cykel, fordi du er fuld eller påvirket

Vi kan kun henstille til at man overholder alle reglerne og altid tjekker tingene igennem, så man har sikret sig at det hele virker og har den effekt som de skal have. Respekter dine medbilister i trafikken og gør dig synlig og giv tegn når du stopper og drejer.

Derudover anbefaler vi, selvom det ikke er lovpligtigt, at man benytter cykelhjelm. Det kan mindske varige mén ved et uheld og kan i de værste tilfælde gøre at du ikke får hjerne- eller hovedskader.