Bliv set i trafikken - Dette skal du bruge

Synlighed er meget vigtigt i trafikken, i sær når du er på cykel eller til fods. Når du cykler eller færdes gående i trafikken, er du en blød trafikant, så hvis uheldet skulle være ude, så er der store chancer for at det er dig der kommer til skade.

Det er derfor vigtigt at blive set i trafikken - og være synlig, så andre trafikanter kan se dig i god tid. Når du cykler er der nogle regler og lovgivning i forhold til lys på cyklen, og korrekt montering af reflekser. Færdes du ikke på cykel er der ingen regler for synlighed, eller andre ting der gør, at du nemt bliver set ude i trafikken.

Sådan bliver du set i trafikken!

Uanset om du er gående eller på cykel, så er reflekser en god ting. I dag kan man få tøj med reflekser indbygget i tøjet, så det er en del af designet.  Man behøver derfor ikke gå rundt med løsthængende reflekser. Uanset hvor du cykler eller går, så er det vigtigt at du er synlig fra alle 4 sider (bagfra, forfra og fra begge sider).

Cykler du på en mørk landevej, så er det vigtigt at bagfrakommende billister kan se dig i god tid, så de kan trække ud og holde en fornuftig afstand, uden at generer en eventuel modkørende trafik. På en landevej uden cykelsti er det også vigtigt at den modkørende trafik kan se dig i god tid, så de kan holde til højre og ikke pludselig skærer et sving, eller på anden måde kommer for tæt på din vognbane.

"En fodgængers risiko for at komme til skade i en ulykke i mørke reduceres med ca. 85 % ved at bruge reflekser", Kilde: Sikkertrafik.dk

Det er ligeledes vigtig at du bliver set fra siden, når der kommer biler eller anden trafik fra sideveje. Der er nogle lovpligtige reflekser som skal være monteret på din cykel.

  • Bagfra skal der være en rød refleks (katteøje).
  • Foran skal der være en hvid refleks.
  • I hvert hjul skal der være mindst en gul refleks, som er synlig fra siden, eller en hvid refleksstribe på siden af fælgen eller dækket.
  • Mindst 2 gule reflekser, som bevæger sig, og disse skal være synlige bagfra, og er typisk pedalreflekser.

Ovenstående er de lovpligtige reflekser, som selvfølgelig skal være i orden. Udover de lovpligtige reflekser, anbefales det at bruge en sikkerhedsvest, eller anden reflekterende jakke. Cykler du med eksempelvis skoletaske på ryggen, kan du med fordel få syet reflekser på, eller bruge et taskeovertræk, så du kan ses bagfra på lang afstand.

TIP: En sikkerhedsvest, kan monteres ud over tasken, som alternativ til et taskeovertræk.

Cykelhjelme

Her kan du også gøre dig selv mere synlig, ved at bruge pangfarve eller hjelme med indbygget lys.

Cykelhjelm med lys

High Visibility cykeltøj

Cykler du meget, enten frem og tilbage på arbejde eller skole eller som motionist, så er der en lang række cykeltøj, som er lavet i et Hi-Vis materialer (High Visibility). Det er materialer i "pang-farver" som giver en stærkt øget synlighed i trafikken.

Udvalgt Hi-Vis beklædning

Der er rigtig mange måder du kan blive mere synlig i trafikken, og de fleste er meget simple og gør at du skaber større opmærksomhed. Om det er på højlys dag eller det er om aftenen når det er mørkt, skal vi som ”bløde” trafikanter gøre utrolig opmærksom på os selv, for at en bilist holder øje med os. Pangfarver er noget som virkelig gør en forskel, både i døgnets lyse timer, men også om aftenen. Det kan være en gul vest, pink cykelhjelm eller fx neon-farvet tøj, alt er med til at gøre dig mere synlig i trafikken.

Både tøj, hjelme og veste laves derfor i flere og flere pangfarver, og mange af modellerne er af super kvalitet samtidig med at det er smart. Hvis dit barn eller du selv skal have ny cykelhjelm, vil man også få den benyttet mere hvis den er flot og farvestrålende.

"Pangfarver reducerer risikoen for at blive påkørt med hele 50 %", Kilde: TrygFonden.dk

Cykellygter

Det er ikke nok kun at have reflekser på, hvis du cykler i trafikken efter mørkets frembrud. Det er i Danmark lovpligtigt med cykellygter i lygtetændingstiden. En tommelfingerregel er, at hvis gadelygterne er tændt, så skal du også have lys på cyklen.

Her er der selvfølgelig også nogle lovkrav til hvordan dine cykellygter skal monteres, og hvordan og hvor kraftigt de skal lyse. En cykellygte skal være synlig på 300 meters afstand, og må ikke virke blændende for modkørende.

Bemærk: Hvis sigtbarheden er lav, som f.eks. i tåget vejr, så skal du også have cykellygterne tændt.

Lovlige cykellygter

 

Reflekser på cykler er lovpligtigt

Reflekser er ikke bare lovpligtig, men også en nødvendighed for både dem som er gående, løbende eller cyklende. Du bliver markant mere synlig hvis du bærer reflekser og en refleks som er godkendt kan ses på min. 140 meters afstand, hvilket gør at en bilist kan blive opmærksom på dig i tide.

Vi anbefaler altid at man køber lovpligtige reflekser, da det er meget mere synlige end dem som ikke er. Overholder refleksbrikken eller refleksbåndet de tekniske krav til synlighed, vil de være mærket med EN 13356. En refleksvest skal bærer mærket EN 471, EN 20471 eller EN 1150 for at være godkendt. Du kan aldrig blive synlig nok i trafikken, så derfor er det en rigtig god ide at påføre ekstra reflekser eller andet for at blive set (også selvom reflekserne ikke er godkendte).

Hvis du løber eller går på en landevej eller andre veje uden fortov eller cykelsti, så skal du benytte venstre side. På den måde kan du se de biler som kommer imod dig, og i tilfælde af de kommer for tæt på kan du nå at gå ind til siden. Har du børn med er det altid en rigtig god ide at placere dem inderste, således de er længst væk fra kørebanen.

Lovpligtige lygter skal lyse enten gul eller hvidt og skal kunne ses på mindst 300 meters afstand. Samtidig skal den pege lige fremad og være synlig fra siden. Det skal dog siges at køber du en forlygte med gult lys, så skal den lyse konstant imens en med hvidt lys gerne må blinke. Baglygten skal være rød og igen kunne ses på mindst 300 meters afstand.

Den skal ligeledes være synlig fra siden og må også gerne blinke. De blinkende lygter skal mindst blinke med 120 blink pr. minut, hvilket er forholdsvis hurtigt og alle lygterne skal kunne lyse i 5 timer ved en temperatur på 5 grader. Lygterne er udover reflekserne altafgørende for om du bliver set i trafikken, så sørg nu for at få dem med dig og tænd dem så snart det begynder at blive mørkt.

Gode reflekser

Undgå bøde på cykelturen

Det er vigtigt at du overholder reglerne for både lygter, reflekser og selvfølgelig de almindelige færdselsregler når du er ude og cykle ellers kan det blive en dyr fornøjelse for dig. Politiet kan nemlig udstede dig en bøde på 700 kr. hvis du kører uden lys, har fejl eller mangler ved reflekser, at du kører i modsatte retning på cykelstien eller hvis du ikke giver tegn når du stopper eller drejer.

Derudover er det heller ikke lovligt at bruge mobilen når du er ude og cykle. Her kan det koste dig en bøde på 1000 kr.

Tager du cyklen hjem fra en fest, så vær opmærksom på, at kører du uforsvarligt på cykel i beruset tilstand, kan politiet give dig en bøde på 1500 kr.

Så husk:

  • Altid have lovpligtige lygter og reflekser på din cykel.
  • Tjek jævnligt om reflekserne er rene og synlige.
  • Benyt pangfarvet beklædning, hjelm og refleksvest.
  • Brug ikke mobilen når du cykler.
  • Vis tydelige tegn når du skal dreje eller stoppe.
  • Vær opmærksom på trafikken omkring dig.