Der kan være mange spørgsmål og forvirringer, når man som ny i faget, skal have nye cykelsko og pedaler. For hvilke passer sammen, og er pedalerne nu kompatible med klamperne?
Se videoen herunder og lær hvad du skal vide om klamper og pedaler på under 5 minutter.
I videoen gennemgår vi de mest almindelige klampetyper til race og mtb, som er SPD, SPD-SL og Look. I videoen viser vi dig hvilke pedaler og klamper der passer sammen,
Du kan også læse meget mere om de forskellige pedaltyper og klamper efter videoen.
Vigtig information: Når du køber cykelsko følger der ALDRIG klamper med. Når du køber pedaler, følger der ALTID klamper med
SPD står for ”Shimano Pedaling Dynamics” og er opfundet af Shimano. SPD bruges primært til mountainbike, og er de små klamper.
To forskellige former for SPD-klamper
på single-release versionen, skal du dreje din fod til siden, for at løsne den fra pedalen.
På multi-release version, skal du ”klikke ud” ved at trække hælen op. Denne version er ofte brugt af nybegyndere til klik-pedaler, da det er lettere og hurtigere for rytteren at klikke ud af denne version pedal.
SPD-SL er de store ”trekantede” klamper, som bruges til landevej.
SPD-SL klamperne fås i 3 udgaver - gul, blå og rød. Den gule er den absolut bedst sælgende version. Forskellen på de 3 klamper er bevægelsesfriheden når du er klikket i pedalen.
Selvom du er klikket i, er det for langt de fleste tilfredsstillende at man kan dreje foden en lille smule inden den klikker ud, så dine sko ikke er 100% fikseret i pedalen.
Den gule version har en bevægelsesfrihed på 6 grader, den blå 2 grader og den røde 0 grader.
Fakta
89% vælger den gule SPD-SL klampe, og 8% vælger den blå, hvor i mod kun 3% vælger de røde SPD-SL klampe (Baseret på salgsstatistik over 12 måneder).
Blandt mountainbikere joker man med, at SL står for ”Shaved Legs”.
Det er nu ikke helt korrekt - men en god måde at huske forskellen på pedalerne på.
Der findes også situationer og kørestile, hvor klamper (klik) ikke er en fordel. Her cykles der med ”flade sko”, og ”almindelige” pedaler uden klik. Disse pedaler har små pins (Læs: Små skruer eller pigge, som griber i skoen), og til disse pedaler, bruger man specielle sko, som har en blød gummisål, som man kender fra f.eks. løbeko.
Look pedaler og klamper er også meget populære og dyrker du indoorcycling eller spinning, så er du måske stødt på Look Delta klamper, da det ofte, sammen med SPD, er det mest brugte system til spinningsko.
Den primære grund til dette, er at der stilles store krav til de pedaler der bruges i fitnesscentre, da der ofte er ekstra stor belastning på, da en spinning cykel er fikseret, og ikke kan svinge fra side til side, som man vil gøre på en almindelig landevejscykel.
Vores Exustar PS7 er den mest populære pedal til spinning/indoorcycling, og er kompatible med SPD og Look Delta klamper.
SPD og SPD-SL er en Shimano opfindelse, men der findes også alternativer. Til mountainbike er Crankbrothers en af de mest populære alternativer.
Firmaet hedder Crankbrothers, og deres mest populære MTB pedal er deres Eggbeater 1. Eggbeater pedalerne udmærker sig ved at du kan klikke i fra hele 4 sider, og det er dermed en af de hurtigste pedaler at klikke når du cykler mountainbike.
Eggbeater skiller sig også lidt ud i forhold til f.eks. SPD, da der er hele 15-20 grader bevægelsesfrihed inden du klikker ud af pedalen.
Eggbeater fås i flere versioner, og du kan se hele vores udvalg af CrankBrothers her
Her er Eggbeater 1, som er den mest populære MTB pedal.
Wahoo Speedplay pedaler og klamper er et alternativ til SPD-SL for dig der cykler landevej. En Speedplay pedal, kan som en af de få pedaler til racercykler, klikkes i fra begge sider, og derfor hurtig og nem at klikke cykelskoen i. Speedplay pedaler har en lille trædeflade, og er meget lette, og derfor også ofte brugt af professionelle cykelryttere.
Vælger du en Speedplay pedal, er det dog vigtigt at du har en sko med en meget stiv sål, da trædefladen på pedalen er forholdsvis lille.
Speedplay har deres egne klamper, og er ikke kompatibel med andre systemer.
Klamper til landevejssko, som sidder med 3 skruer, kan kun sidde på én måde, så her har du ikke mulighed for at lave dine egne indstillinger
Har du der i mod et par mtb sko, så har du 4 gevind at vælge i mellem, men du skal kun bruge de 2 af dem. Pladen under skoene som du monterer klampen i, kan justeres en lille smule frem og tilbage, alt efter hvor langt frem eller tilbage på foden du vil have klampen.
Har du ingen præferencer for hvor klampen skal sidde, så vil jeg anbefale at du bruger de 2 gevind der sidder længst tilbage på skoen (mod hælen). Og når du skruer klampen på, så skub pladen så langt tilbage på skoen du kan, inden du spænder skruerne.
Ved at placere klampen længst tilbage, får du den placeret lige under fodens største trædepude, hvor du har mest balance.
Nu har du monteret klampen så lang tilbage på skoen du kan, og dette er et godt udgangspunkt. Når du har cyklet lidt, så kan du løsne den, og skubbe den lidt frem, hvis du føler den sidder for langt tilbage på foden.