Pigdæk til cykler - Schwalbe mtb pigdæk

Der er mange, som ikke er klar over, at der findes pigdæk til cykler. Så her vil vi forsøge at informere om dette uundværlige cykeltilbehør til den danske vintercyklist. Hvis du er på jagt efter nye billige pigdæk, så finder du dem i vores webshop.

Hvad er et pigdæk?

Et pigdæk består af et groft mønstret cykeldæk, hvor der er sat pigge i de knopper på dækket, som udgør dækkes slidbane – altså den side, der ruller ned mod vejen. Piggene er monteret i dækkets gummi, så de griber fat i vejbanen og ikke kan trykkes ind i slangen, så denne tager skade.

Pigdæk skal køres til og man bør derfor ikke vente med at montere dem, til sneen og isen ligger på vejen. Et pigdæks pigge er lavet, så de griber fat i underlaget. Dette gælder også på asfalt og der er derfor ingen fare for at skride ud, heller ikke selvom underlaget er tørt og rent. Selv på ren asfalt kan man uden risiko køre frit til i svingene.

Desuden er et pigdæk forsynet med et mønster, som skaber kanaler til at forebygge aquaplaning, ved at skabe kanaler, som leder vandet væk under dækket. Grundet dette mønster skal man være opmærksom på, at der er en rotationsretning på dækket, som angiver, hvordan dækket skal monteres.

Vores mest populære pigdæk

Hvad er holdbarheden af et pigdæk?

Den mest kendte producent af pigdæk er Schwalbe. De er kendt for at lave gode cykeldæk og deres pigdæk er også i topkvalitet. Piggene er lavet af en stærk kerne af wolframkarbid, som er et utroligt slidstærkt materiale og som kan holde til nogle tusinde kilometers kørsel. Det er ikke usædvanligt, at piggene med tiden kommer til at ligge lidt dybere i knopperne på cykeldækkets slidbane, men de er lavet, så de ikke kan komme ind til slangen og så de bliver ved med at have den samme stabile gribende effekt i vejen.

Hvornår kan man med fordel køre med pigdæk?

Hvis man gerne vil være forberedt til vinterens glatte føre og være sikker på at man har maksimalt vejgreb og fuld kontrol over sin cykel på is og i snevejr, så er det et sæt pigdæk, som man skal have fat i. Man bør dog være klar over, at dyb og løs sne ikke skaber et underlag, hvor piggene kan få fat og derfor vil effekten under sådanne forhold være begrænset. Om vinteren hvor vejene i Danmark ikke bare kan være glatte af sne, men også kan være meget glatte grundet frost, is eller nedfaldne blade og masser af vand, så kan det være en stor fordel at køre på pigdæk.

Schwalbe anbefaler, at man kører sine pigdæk til, da piggene skal køres fast i dækket og dette skal helst ske på ren asfalt over en distance på ca. 40 km. Derfor bør man ikke vente med at købe sine pigdæk, indtil vejene er blevet glatte og ufarbare. Pigdæk kan sagtens benyttes på ren asfalt, men hvis vejene kun meget sjældent er dækket af is eller sne, så kan man godt blive træt af, at høre på støjen fra dækkene.

Når man kører med pigdæk på ren asfalt, så kan dækstøjen reduceres væsentligt ved at øge dæktrykket til max, men man kan ikke fjerne støjen af piggene fuldstændig. Hvis man ikke får sine dæk kørt til, inden man benytter dem specielt i sne, så kan piggene løsne sig fra dækkene og falde af. Det er dog sjældent, at man mister mere end 5 – 6 pigge ved at tage dækket i brug på sne og skulle det ske, så er det ikke nogen katastrofe, da der for det første sidder mellem ca. 100 og 300 pigge i et pigdæk, så man mærker sjældent, hvis der mangler nogle stykker.

For det andet, så er det muligt at købe løse pigge til pigdæk og selv skifte eller erstatte nogle af piggene. Inden piggene er kørt godt fast i dækkene er det vigtigt, at man undgår kraftige opbremsninger og acceleration, da dette kan flå piggene ud af dækket. Når man først har kørt den anbefalede distance, som Schwalbe foreskriver til indkørsel af nye pigdæk, så kan man køre fuldstændigt normalt på dækkene, uden risiko for at piggene falder ud eller tager skade.

Derfor bør du overveje et pigdæk.

Et pigdæk er uundværligt for den cyklist, som er afhængig af at komme frem og tilbage på sin cykel hver dag. Hvis man har andre alternativer, så er det ikke tvingende nødvendigt, men hvis man godt kan lide at cykle, så er der ingen grund til ikke at montere pigdæk på sin dagligdagscykel eller evt. på sin reservecykel, hvis man ikke vil høre på støjen fra dækkene i det daglige. Hvis man vælger at montere sine pigdæk på reservecyklen, bør man dog være meget opmærksom på at holde øje med vejrudsigten, da det kan være rigtigt fint vejr, når man kører hjemmefra og når man skal hjem fra arbejde, så kan der være islag. På vejdirektoratet har de en helt speciel side, som løbende bliver opdateret om ændringer i vintervejret i Danmark.

Der er utroligt mange, der kommer til skade hvert år. Både ved islag, almindelig sne og rimfrost bliver vejene ekstremt glatte. Dette giver mange styr med knoglebrud på kraveben, hænder og håndrod som typiske skader til følge. Når man kører på pigdæk, kan man slappe af og begive sig ud om vinteren uden at skulle overveje, om det er forsvarligt at cykle den dag. Specielt hvis man kører med børn på cyklen, så skal man virkelig overveje, om denne sikkerhed ikke er værd at skifte dæk for. Et pigdæk koster mellem 250 kr. og 500 kr. og er derfor ikke dyrere end et ganske almindeligt godt cykeldæk.

Hvilke typer cykler kan man benytte pigdæk til?

Reelt kunne man benytte pigdæk til alle slags cykler, men der er alligevel undtagelser.

Racercykler: Racercykler er beregnet til høj fart på jævnt og forholdsvis rent underlag og cyklen er derfor opbygget så slankt og let som muligt. Denne opbygning gør, at der mellem fælg og for- og baggaffel er minimal plads, som ikke giver mulighed for at sætte pigdæk på racercykler.

Crosscykler: Crosscykler er mountainbikens forgænger og var beregnet til kørsel med høj fart i terræn. Crosscyklen er ved at vinde mere og mere indpas igen, da mange har fundet ud af, at det er en rigtig god hverdagscykel. Crosscyklen minder rigtigt meget om en racercykel, både i udsenende og vægt. For at sikre at skidt ikke kommer til at sidde og genere er der på en crosscykel god plads mellem fælg og for- og baggaffel, hvilket giver fin plads til pigdæk. Du kan finde pigdæk til crosscykler i vores webshop.

Mountainbikes: MTB er en cykel, der er beregnet til brug i hårdt terræn og også denne type cykel giver god plads til brugen af pigdæk. Langt de fleste som benytter pigdæk i dag kører MTB og i vores shop finder du flere modeller af pigdæk til MTB.