Find den rette cykeltaske, rygsæk eller cykelkurv

Inden du køber cykeltasker og kurve mm. er det vigtigt, at du først spørger dig selv, hvilke formål du søger oppakningsmuligheder til. Anvendelsesmulighederne kan inddeles i de tre hovedkategorier:

  • Cykeltræning og løb
  • Cykelferie/Bikepacking
  • Hverdagscykling

Til cykelløb, dagsture og træning er der oftest tale om en mindre oppakning. Du har måske brug for at have et foldedæk, en slange og lidt værktøj med, så du kan foretage nødreparationer. Eller du har brug for ekstra forplejning til at få dig igennem dagen.

Skal du derimod bruge cykeltasker til hverdagsbrug, er det som oftest med henblik på at transportere dine arbejds- eller skolepapirer og indkøb over kortere distancer.
Til cykelferier og bikepacking har du oftest brug for store mængder oppakning. Der skal både være plads til ekstra tøj, soveposer, liggeunderlag og telt på cyklen, og dine cykeltasker skal derfor kunne rumme meget, og være lette. I det følgende vil vi gennemgå nogle af de muligheder du har.

Taske og rygsæk til cykling og hverdag! 

Under træning og løb og til kortere dagsture har du sjældent brug for at medbringe særlig meget oppakning. Oftest skal du blot have plads til lappegrej, en pumpe, reserveslanger og evt. et foldedæk. Disse ting kan opbevares i en sadeltaske samt i de lommer du har i din cykeltrøje. Du kan endda købe sadeltasker, der allerede indeholder det mest nødvendige grej til at lappe cyklen.

Et alternativ til den traditionelle sadeltaske til slanger mm., er etuier fra f.eks. Vittoria og PRO, der passer i din flaskeholder. Heri kan du nemt få plads til reparations-grej mm., så du i en håndevending kan komme til det. Vær dog opmærksom på, at etuiet optager plads i flaskeholderen, og at du derfor enten skal have to flaskeholdere - så der også er plads til en drikkedunk - eller køre med en drikkerygsæk med indbygget vandreservoir.

I hverdagen har du som oftest brug for at have dine arbejdspapirer, skolebøger, en computer eller dine indkøb med på cyklen.
Dit bagagebærer vil ikke altid være nok til at bære disse ting, men heldigvis findes der et stort udvalg af tasker, poser og kurve, der kan øge din cykels pakkevolumen og gøre din hverdag lettere.

Se hele vores udvalg af drikkerygsække her.

cykel med sadeltaske monteret

Cykelkurv

Du kan montere en traditionel cykelkurv både bagpå ved bagagebærer og foran på styret. Kurvene findes i en fastmonteret version, og en aftagelig, du kan tage med dig og bruge som f.eks. indkøbskurv. Et godt eksempel på den sidste type kurv er Klickfix’ serie. Disse kurve klikkes let fast på dit cykelstyr og kan tages med ind i butikken, når du skal shoppe.
Har du hunden med på tur findes der også særlige kurve til dette formål. Sørg for at vælge en kurv, hvor din hund spændes forsvarligt fast, så den ikke kan hoppe ud under kørsel.

Find hele vores store udvalg af cykelkurve her.

Udvalg af cykelkurve

Cykelanhænger

Anhængeren har plads til det hele
Et alternativ at montere mange tasker på din cykel er en cykelanhænger hvori, du kan opbevare større genstande som telt, sovepose, kogegrej og liggeunderlag. Vær opmærksom på, at det til cykelferier og bikepacking er værd at investere i en anhænger der er særligt designet til formålet som f.eks. en Topeak Journey-anhænger.
Anhængeren er muligvis den nemmeste måde at pakke dine ting på cyklen, men har dog den ulempe, at den er et langt tungere alternativ end diverse former for cykeltasker.

Cykeltasker

Der findes også et bredt udvalg af cykeltasker, du kan montere på siden af din cykel både foran og bagpå. Ortlieb er med deres smarte kliksystemer meget populære, da de ikke alene sidder forsvarligt fast under kørsel, men også er nemme at tage af, når du skal bruge dem. Taskerne er et mere solidt og beskyttet alternativ til de klikbare poser i hverdagen. 

Foruden tasker til indkøb findes der også et bredt udvalg af computer-tasker til montering på siden af cyklen. Et af de største mærker på markedet er Ortlieb, hvis OfficeBag-serie er meget populær.

Praktiske holdere til cykelstyret

Foruden de mange tasker til opbevaring af dit udstyr, kan det være en stor fordel at have en holder på styret til din mobiltelefon, hvis du planlægger at bruge denne som GPS. Er du mere til traditionelle kort, findes der også særlige kortholdere til montering på styret.

Bemærk at det ikke er alle telefon- eller kortholdere der kan kombineres med en styrtaske.
Hvis du forventer at køre på ruter, hvor der ikke er adgang til et toilet, når du har brug for det, kan du med fordel overveje at investere i en særlig cykeltaske, der også fungerer som toiletpapirs-holder.

Bikepacking

Når du udvælger cykeltasker til bikepacking , er det vigtigt at vide præcis hvad din oppakning kommer til at bestå af. Hvis du forventer at skulle overnatte i naturen, skal du have plads til dit telt, et underlag samt din sovepose på cyklen. Regner du derimod med at overnatte i shelters, kan du undvære teltet. Er der adgang til vandrehjem, behøver du kun soveposen. Gå altid efter mantraet: Hold vægten nede! Det kan du f.eks. gøre ved at vælge en letvægtssovepose med en lille pakvolumen.

Placer vægten centralt og lavt

Når du bikepacker, har du meget oppakning med på cyklen, og det er derfor vigtigt at få de tungeste ting placeret så centralt og lavt på cyklen som muligt for at give optimal balance.
Det kan du f.eks. gøre med en steltaske (også kaldet frame bag), der monteres centralt omkring stellet.
Du bør dog være opmærksom på, at denne type steltaske kan blokere for muligheden for at have en flaskeholder monteret på cyklen. For at få væske kan det derfor være en fordel at have en let drikkerygsæk på med indbygget vandblære. 

En anden måde at placere vægt lavt er ved hjælp af cykeltasker hængende på hver side af din cykels bagagebærer. Der findes et stort udvalg af disse tasker, Hvis du vil have ekstra oppakningsmuligheder foran på cyklen, kan du overveje at montere et lowrider-system på din forgaffel.

person med cykeltaske på bikepackingtur

Cyklen kan rumme store mængder oppakning

Hvis du virkelig har brug for at medbringe en stor oppakning på cyklen til din tur, findes der mange forskellige kombinationer af tasker. F.eks. kan du investere i en Ortlieb Rack-Pack og montere den oven på et par Ortlieb Back-Rollers. Rack-Pack’en findes i flere størrelser lige fra 31 til 89 liter i volumen. 

Du kan også med fordel overveje at montere en styrtaske på din cykel. Styrtaskerne er ideelle til at opbevare de ting du har brug for at have hurtig og nem adgang til, når du cykler - f.eks. forplejning. Disse styrtasker findes i mange forskellige størrelser og med forskellige monteringsmetoder. 

Hvis du planlægger at køre lange ture ad grusstier, anbefaler vi, at du investerer i en styrtaske der ikke blot monteres ved hjælp af velcro-bånd, men derimod benytter en form for klikbeslag, så den ikke ryster sig løs. Nogle styrtasker har en indbygget lomme med gennemsigtig top i låget, som du kan placere et landkort i.

Foruden styrtasker og de førnævnte steltasker findes der et utal af andre monteringsmuligheder på cyklen. F.eks. tasker der spændes oven på overrøret. Mange af disse steltasker til overrøret har indbygget lomme til din smartphone, så du kan bruge denne som GPS. 

Du kan se vores fulde sortiment af tasker og rygsække her.

Få din cykel sikkert med på ferien

Planlægger du en cykelferie med start i udlandet, er det vigtig, at du anskaffer en god cykelkuffert eller transporttaske til at få din cykel helskindet med til destinationen.
Den sikreste (og dyreste) løsning er en hardcase kuffert, hvori cyklen spændes fast, og er beskyttet mod slag og ridser. Men der findes også billigere alternativer, bestående af et metal-skelet, hvori din cykel spændes fast. Dette bæres eller køres i en kuffert af slidstærke men bløde materialer.
Bemærk at ikke alle transporttasker og kufferter er designet til at rumme cyklens hjul. Det kan derfor være nødvendigt at tilkøbe hjultasker i de rette størrelser.

Beskyt dine ting mod regnen

Husk at sikre dig, at den pose, cykel- eller steltaske du køber kan holde indholdet sikkert i det regnfulde skandinaviske vejr. Mange tasker er vandtætte, nogle har indbyggede rengslag og der findes et stort udvalg af forskellige regnslag, du kan tilkøbe, for at beskytte indholdet i din cykelkurv eller taske mod vand og mudder.
Se vores store udvalg af regnslag til rygsække her.