Er du også i tvivl om, hvornår du bør have lys på din cykel, og hvilke specifikke krav der er til cykellygterne? Få styr på reglerne her og undgå bøder.
Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang og i øvrigt i usigtbart vejr (for eksempel i tåge eller tæt snevejr). Lygtetændingstiden skifter med årets gang, og derfor skifter det også, hvornår du bør have lys på din cykel. Du kan desværre ikke regne med gadelygternes tændingstid.
TIP: Du kan på de fleste vejrtjenester som DMI og YR, se præcis hvornår der er solopgang og solnedgang i din by.
Læs også: Ny lov om lovpligtige cykellygter (Opdateret version)
Lygterne skal monteres på cyklen og aldrig på cyklisten. Du har dog lov til bruge lygter omkring benet eller bag på din jakke, men disse lygter skal altid fungere som et supplement til de lygter, der sidder på cyklen og kan derfor aldrig stå alene.
Bødetaksten for at køre uden lys i lygtetændingstiden er 700 kr. Så der er gode penge at spare ved at huske lygterne.
Ved en helt almindelig tohjulet cykel er kravene, at der minimum skal være én forlygte og én baglygte. En forlygte må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt, men din baglygte skal altid lyse rødt. Lyser din forlygte gul, må den ikke blinke, men lyser den hvidt eller blåt, må den gerne blinke. Lygten skal blinke forholdsvis hurtigt, hvis den skal være lovlig – mere præcist skal forlygten blinke 120 blink i minuttet.
Der er ikke de samme krav for en forlygte, som for en baglygte. En cykellygte skal være tydelig på mindste 300 meters afstand uden at virke blændende. Du skal dog være opmærksom på, at hvis sigtbarheden er nedsat, vil lygten selvfølgelig ikke kunne ses på 300 meters afstand. Derudover er det også et krav, at lygten kan ses fra siden.
Bemærk, at der også findes en del kraftigere lygter på markedet, som oftest bruges til natkørsel på mountainbike. Disse kaldes populært for MTB lygter.