Shimano Deore XT

Shimano Deore XT – high-end komponenter til MTB entusiaster!

Med næsten fire årtiers ingenørkunst, er det ingen overraskelse at Shimano’s topmodel; Deore XT, giver dig en bedre cykeloplevelse. Deore XT cykeldele sørger for at din køreoplevelse kommer helt i top, samtidig med at vil opleve pålidelige gearskift og overtruffen bremseevne.

I daglig tale nævnes denne gruppe blot som XT, som er Shimano’s mest stabile og solide geargruppe til Mountainbike – kun overgået af XTR. Derfor er denne gruppe også ofte mere end nok til den garvede MTB-rytter, da kvaliteten er helt i top, imens vægten er lav!

XT bruges til blandt andet trail cykler og enduro cykler, og fås i to forskellige versioner:

 • M8050 1x11 speed – elektronisk gearskiftesystem
 • M8100 1x12 speed – mekanisk gearskiftesystem

Med mulighed for at vælge imellem udgaver med forskellige antal gear og, om det skal være med eller uden batteri, så vil det helt sikkert være muligt at finde noget i denne gruppe, som netop dækker dine behov.

Shimano Deore XT M8050 – elektronisk gearskiftesystem

Dette elektroniske gearskiftesystem til mountainbike er både holdbart, samtidig med at det leverer en silkeblød gearskift i en 1x11 geargruppe. Den enestående batterilevetid giver dig mulighed for at tage på MTB-ture i flere weekender, inden en opladning er nødvendig. Så er du fascineret af elektronisk skift, er dette en kategori, som du med garanti skal fortsætte med at studere.

XT Di2 kan opsættes på tre forskellige måder:

 1. 2 x 11 speed med for- og bagskiftere, som er styret af individuelle skiftere, ligesom en traditionel, mekanisk kranksæt.
 2. Med Shimano Syncro Shift teknologi kan du opnå enkeltheden fra et 1 x kranksæt med mindre trin imellem gearene, og en enkelt bagskifter ved at bruge programmerbar ’gearmapping’ til at få forskifteren til at skifte automatisk, så du holder det mest optimale gear.
 3. Sidste mulighed er at bruge XT Di2 som et 1x11 system med Shimano’s ’narrow-wide’ kædering og den nye 11-46t XT-kassette.

Elektronisk gearskifte giver flere muligheder

En af de primære fordele ved at vælge elektroniske gearskiftesystemer er, at du som rytter kan tilpasse funktioner, efter dine helt særlige behov.

Via en app (E-TUBE) til din telefon eller tablet, er det muligt at foretage justeringer, via den trådløse funktion. Denne løsning gør det både nemt og hurtigt at foretage ændringer – også selv om det er midt på cykelstien. Appen giver endda mulighed for at vælge, hvilket håndtag der gør hvad – og hvor hurtigt, og foreslår praktisk multiskift muligheder.

SC-MT800-displayet viser ikke kun din aktuelle gearing, men også batteriniveauet, skiftetilstand (manuelt eller synkroniseret) og affjedringsindstillingen.

Bagskifteren (XT-M8050 Di2 Shadow RD+) har et lavprofildesign, som holder den uden for skader. XT Di2 evner at kombinere for- og bagskift til et mere autoriseret system ved hjælp af Synchro shift. Dette kræver kun det højre håndtag til kontrol, hvilket frigiver din tommelfinger til for eksempel fjernstyring af dropper post.

Mens mekanisk skift giver dig mulighed for at øge skiftespændingen på bekostning af øget modstand ved tommelfingeren, har den elektroniske en motor til at gøre det for dig. Den største ulempe her er øget batteriforbrug, men holder stadig til et par måneders weekendbrug på én opladning.

Gearskifterne er teksturerede og ergonomisk udformet, så du vil opleve et godt greb. Desuden vil du stadig opleve en bekræftende ”klik” fornemmelse, som ved traditionelle gearskift, hvilket giver en utrolig god brugeroplevelse.

Shimano Deore XT M8100 – mekanisk geargruppe

Overordnet kan man sige, at XT M8100 geargruppen omfatter:

 • HYPERGLIDE+ teknologi
  • Forbedrer grebet om kæden, så denne fastholdes og reducerer skiftetider
  • OBS: Skal sammensættes med HYPERGLIDE+ kæde (XT CN-M8100), for at få udbytte af fordelene
 • XT CS-M8100 Bred 10-51t kassette med en holdbar, hærdet lakering
  • Universal på tværs af Shimano’s 12 speed
  • Fås i to kombinationer:
   • 10-45t
   • 10-51t
 • XT SL-M8100 Skiftegreb med multi-release og tovejs udløser
  • Med et enkelt tryk, er det nu muligt med tre nedgearinger
  • Denne model kan skifte to gear med ét tryk
 • XT RD-M8100-SGS Shadow RD+ bagskifter med tænd/sluk kobling
  • Lavprofil-formet, for at mindske risikoen for, at den rammer kædestangen i ujævnt terræn.
 • XT FC-M8120 Hollowtech II kranksæt
  • Krankarmene er hule for at reducere vægten, men bevare stivheden. Desuden er bundbeslagets aksel integreret i den højre svingarm, for at reducere vægten yderligere.
  • Kranksættet fås med forskellige længder pedalarme, så de kan tilpasses næsten alle mountainbikes.

Er du på jagt efter et komplet gearingssæt i uovertruffen kvalitet i en raffineret finish, så er XT dit rette match. Shimano’s dele fungerer både godt sammen, og er kompatibel indbyrdes, så der er ingen grund til at vælge de bedste dele fra, for at skabe dit eget, unikke sæt. Her bliver der ikke gået på kompromis med vægt eller ydeevne.

Udvalgte Shimano XT produkter

Hvad er det bedste Shimano gear?

XT har altid været for den kræsne MTB-rytter, med en brøkdel mere i vægt, billigere og samtidig nedarvet teknologier fra XTR-gruppen.

Af de to nævnte versioner, er det faktisk M8100, som betegnes som den bedste. Denne er blevet opgraderet til 12 speed og har nu en lavere, samlet vægt. Dog vil valget mellem de to grupper komme an på individuelle præferencer i forhold til funktionalitet og kørefølelse.

Selve koblingssystemet har vi kun modtaget imponerende feedback omkring, da den bidrager til bedre kædekontrol, som reducerer støj. Dertil er mountainbikere positive over den lette og bløde følelse der er ved gearskift. Kassette og kædering er begge af rigtig god kvalitet og enorm slidstærk.