En guide til anvendelse af tubeless dæk

Tubeless cykelsystemer er blevet mere populære blandt cyklister i de senere år - og med god grund, hvis i spørger os. I denne artikel kan du læse mere om de væsentligste aspekter af at køre tubeless. - Herunder hvilke nødvendige komponenter der kræves for at cykle tubeless, hvilke fordele og ulemper du vil opleve ved at køre tubeless, samt en vejledning til hvordan du lapper et tubeless dæk.

Hvad er Tubeless?

Tubeless-systemer, som navnet antyder, er cykeldæk, der ikke kræver en indre slange. I stedet for en traditionel slange, er dækket forseglet direkte til fælgen, og tubeless væske bruges til at forsegle eventuelle små huller eller punkteringer, der opstår under kørslen.

Hvilke cykler kan anvende tubeless?

De fleste moderne cykler kan ombygges til tubeless, herunder mountainbikes, landevejscykler og gravel bikes. Det kræver dog, at både dæk og fælge er tubeless-kompatible. Mange nye cykler leveres allerede med tubeless-kompatible hjul og dæk.

Fordele ved at cykle tubeless

Mindre risiko for punkteringer

Tubeless væske kan hurtigt forsegle små huller og punkteringer, hvilket reducerer risikoen for flade dæk.

Bedre ydeevne

Uden en indre slange kan du køre med lavere dæktryk, hvilket forbedrer både vejgreb og komfort - især når du cykler på ujævne underlag.

Vægtreduktion

Fraværet af en indre slange minimerer vægten, hvilket kan være en fordel i konkurrencer og længere ture.

Ulemper ved at cykle tubeless

Kompleks installation

Opsætning af et tubeless-system kan være teknisk udfordrende hvis du er nybegynder - og kræver specielt udstyr.

Vedligeholdelse

Tubeless væske skal genopfyldes regelmæssigt, da den ellers vil tørre ud over tid.

Reparation af større punkteringer

Selvom tubeless væske kan forsegle små huller, kræver de størrer punkteringer et tubeless repair-kit. Desuden kan et tubeless dæk være tidskrævende at reparere på farten.

Overvejer du at cykle tubeless? - Det skal du bruge!

Tubeless dæk - Et tubeless dæk er et specielt designet dæk, der kan forsegle luften i dækket, uden brug af en slange.

Tubeless væske - eller tubeless sealant som det også kaldes, er en speciel væske, der skal hældes ind i dækket og har til formål at forsegle små huller og punkteringer.

Tubeless ventiler - Tubeless ventiler er en særlig type ventiler der er designet til at forsegle luften og væsken i dækket.

Tubeless kit - Et tubeless kit indeholder normalt både tubeless væske, tubeless ventiler og værktøj til montering. 

Tubeless repair kit - Et tubeless repair kit indeholder ofte et værktøj til montering af plugs, plugs, ventilfjerner og forsegler.

Sådan lapper du et tubeless dæk

At reparere et tubeless dæk kan virke skræmmende, men med det rette udstyr er det en relativt enkel proces. Hvis du har mod på at begive dig ud i det? - Følg vores step-to-step guide:

Step 1

Find utætheden

Start evt. med at undersøge dækket visuelt for at se efter tydelige huller, snit eller fremmedlegemer. Hvis der ikke er det, kan du pumpe dækket op og lytte efter siven af luft. Hvis du stadig ikke kan finde punkteringen, kan du bruge en blanding af vand og opvaskemiddel. Påfør sæbeblanding på dækkets overflade, og se efter små bobler. Sørg også for at tjekke omkring ventilen, da lækager her kan skyldes en løs eller defekt ventil.

Step 2

Brug tubeless plugs

Tag en tubeless plug fra dit tubeless repair kit og sæt den i den medfølgende plugværktøj. Tryk pluggen ind i hullet ved hjælp af værktøjet. Skub den godt ind, så en lille del af pluggen stadig stikker ud af dækket. Træk herefter forsigtigt værktøjet ud, og lad pluggen blive i hullet. Hvis en stor del af pluggen stikker ud, kan du forsigtigt fjerne "stumpen" med en skarp kniv eller saks, så det er i niveau med dækkets overflade.

Step 3

Påfyld tubeless væske

For at sikre, at hullet er forseglet effektivt, kan du forsøge at genopfylde tubeless væske. Brug et ventilværktøj til at skrue ventilkernen ud af ventilen. Drej nu hjulet, så ventilen er placeret klokken 4 eller 8 position (på siden), da det vil minimere spild af væske og gøre det nemmere at hælde væsken i. Genindsæt herefter ventilkernen og ryst og drej dækket for at sikre at væsken fordeler jeg jævnt i dækket.

Step 4

Pump dækket op

Brug en pumpe til at genoprette det anbefalede dæktryk. Du kan anvende enten en håndpumpe, fodpumpe eller kompressor. Begynd at pumpe langsomt og kontroller, at dækket fyldes med luft. Hvis dækket ikke sætter sig ordentligt på fælgen, kan du prøve at pumpe hurtigere eller bruge en kompressor for at få en hurtigere luftstrøm. Brug pumpens indbyggede manometer eller en separat dæktryksmåler, til at kontrollere trykket.

Step 5

Kontroller for utætheder

Du kan evt. lave sæbetesten én gang til, for at sikre at dækket ikke længere bobler. Efterfyld om nødvendigt væske og sørg for, at dækket er helt forseglet. Tag herefter en kort prøvetur på cyklen for at sikre, at dækket holder trykket og ikke taber luft. Kontroller evt. trykket igen efter en kort periode, for at bekræfte, at dækket er tæt.

Tips til tubeless kørsel

Tubeless væske kan tørre ud over tid, så det er en god ide at kontrollere og genopfylde væsken hver 2-6 måneder, afhængigt af kørselsforholdene og temperaturen.

Hav altid ekstra tubeless væske, ventiler og et tubeless repair kit med på længere ture for at håndtere eventuelle nødsituationer.

Denne artikel er skrevet af:

Avatar

Nadja R. Dalgaard

Content

Udgivet:

Opdateret:


Nadja har arbejdet mange år i cykelbranchen og har et stort kendskab til vores produktsortimentet.