Cykelpumper

Der findes forskellige cykelpumper alt efter dit behov. Det er vigtigt at du køber en pumpe som passer til dit behov, alt efter om det er til at pumpe racer cyklen på landevejen eller om det er til at pumpe børnecyklen hjemme i garagen.

Hvilken cykelpumpe skal jeg vælge?

En god idé inden du kaster dig over det store udvalg af cykelpumper, som findes på nettet og i butikkerne er at gøre dig nogle overvejelser om hvilken type cykelpumpe, der bedst opfylder dit behov. Skal du bare pumpe børnecyklen eller hjulene på barnevognen en gang i mellem, eller cykler du til og fra arbejde hver dag og ofte har brug for en pumpe i tilfælde af en punktering.

Måske er du rigtig cykelentusiast og du kører måske ligefrem på et mere professionelt plan, så har du sikkert lidt større krav til hvad din cykelpumpe skal kunne. Her er dit behov måske, at du let og lynhurtigt kan pumpe din MTB eller racer under en træningstur eller under et løb. Hertil vil det være smart med en lille, let cykelpumpe enten en mini håndpumpe eller CO2 pumpe med patron, som er let at have med på turen enten monteret på stellet eller i sadeltasken.

Er du rigtig cykelentusiast, vil du sikkert også gerne have en rigtig god pumpe hjemme til når du står og laver klargøring og vedligeholdelse på cyklen. Her vil det være en fordel at kunne aflæse dæktrykket. Et korrekt dæktryk betyder optimalt greb i underlaget samt bedst mulig kørekomfort. Kører du derimod med forkert dæktryk, risikerer du at slide dækket forkert og hermed nedsættes levetiden for dækket samt kørekomforten forringes. 
På siden af dine dæk kan det maximale eller anbefalede dæktryk aflæses. Der er forskel på dæktryk alt efter hvilken type dæk du kører på, dvs. om det er dæk til racercykel, MTB eller andet. Dæktryk er oftest angivet i bar eller PSI (Pounds per Square Inch).

Typer af cykelpumper:

  • Minipumper
  • Fodpumper
  • CO2 Pumper og patroner
  • Pumper til affjedring
  • Ramme- og bagagebærerpumper
  • Kompressor

En Mini cykelpumpe er en lille let håndpumpe, som kan monteres på stellet. Den vejer næsten ingenting og den enkle montering gør, at den er hurtig at få fat i. Håndpumpen er effektiv og er nem at have med på farten.

En Fodpumpe er rigtig rar at have hjemme på værkstedet eller i garagen. Den er nem at betjene og kræver minimal energi at benytte. Fodpumperne er som regel en cykelpumpe med manometer dvs. trykmåler, så du altid kan måle det præcise dæktryk.

En CO2 cykelpumpe med medfølgende patroner er super effektiv at have med på farten, og fylder ingenting. Her får du automatisk pumpet dit dæk op på få sekunder. Sørg for at få ekstra patroner med på turen, hvis uheldet nu er ude og du punkterer mere end én gang.

En Pumpe til affjedring er en helt nødvendig, men overset pumpe når du kører med luftstøddæmpere, som er meget brugt på MTB-cykler. Mange tænker ikke over betydningen af et korrekt lufttryk i støddæmperne, men det er yderst relevant i forhold til om du vejer 50 eller 100 kg for dit lufttryk i din forgaffel. Derudover er det vigtigt i forhold til, om du kører på landevej eller i terræn med svære tekniske udfordringer såsom hop og forhindringer.

En Ramme- og bagagebærerpumpe monteres let på stellet eller på cyklens bagagebærer. Det er en enkel håndpumpe, som er nem at anvende og altid er lige ved hånden. 
Rigtig mange rammepumper eller stelpumper, kan sættes fast uden en holder. På denne type pumper sidder der en fjeder inde i håndtaget, som kan presses sammen og så sidder pumpen fast. Ved denne type pumper har man ingen justeringsmuligheder, og derfor skal man være ekstra opmærksom på at man får købt sig en pumpe, som passer til rammen på ens cykel.
Hvis man køber en cykelpumpe til at sætte fast på bagagebæreren, så skal man montere en form for holder. Denne holder følger næsten altid med i pakken med pumpen og ellers vil det der være tydeligt gjort opmærksom på, at man skal huske at købe en med.

En kompressor kan pumpe dit cykeldæk op på ingen tid. Med en kompressor cykelpumpe kan du forudindstille dit ønsket dæktryk og herefter tryk start, og så sørger kompressoren for at pumpe dækket til det præcise ønske. En kompressor til at pumpe cykeldæk er ofte lille og kompakt så du kan have den med i din sadeltaske, uden at der gåes på kompromis med ydeevnen.


Under de enkelte produkter på siden her findes der flere oplysninger, blandt andet om pumperne har et maks. på f.eks. 7, 8, 9, 10, 11, 12,12 V, eller måske 15 bar, hvilket skal tages med i betragtningen når der skal købes en ny pumpe.
Er du i tvivl om hvilken pumpe du bør anskaffe dig, så tøv ikke med at ringe til vores dygtige kundeservice. De er altid klar med gode råd og vejledning til dig, så du bliver tilfreds med dit valg. 

Forskellige typer ventiler på cykelpumpe

Autoventil (Schrader)

Denne type ventil anvendes ofte på mountainbikes og citybikes og har en diameter på 8,5 mm. Denne type ventil anvendes også på biler, så du kan sagtens vende forbi tanken, hvis du mangler luft i dækket. 

Racerventil (Presta, fransk, RV, Renn eller Sclaverand)

Denne type ventil anvendes ofte på racercykler som navnet antyder, men anvendes også til mange andre cykeltyper. Ventilen har en diameter på 6,5 mm. og er en utrolig holdbar ventil, som samtidig er let at pumpe til rette dæktryk. 

Almindelig (Dunlop, tysk DV-ventil)

Denne type ventil anvendes ofte på citybikes og børnecykler. Ventilen har en diameter på 8,5 mm. og er ofte mere robust end racerventilen. 

Tilbehør og reservedele til pumper

Der findes en masse godt tilbehør til cykelpumper. Der kan f.eks. købes en ny slange, pumpehoved eller ventiladapter til racerventiler samt almindelige ventiler. Med en adapter kan du skifte mellem autoventil/bilventil og racerventil m.m. Der medfølger brugsanvisning til de forskellige pumper og ventiler samt anvendelse og montering af disse. En anden god lille ting at have med i din cykeltaske er en trykmåler fra fx SKS Airchecker Digital eller Zefal, som er specielt udviklet til cykler. Med denne måler kan du kontrollere dit dæktryk både i bar og PSI, samt trykudligne dækket ved behov.

Udover adaptere til cykler så finder du også multipumper til fx pumpning af forskellige bolde.

Hvorfor skal jeg pumpe min for- eller baggaffel?

Mange ser det måske ikke som en nødvendighed eller syntes det virker uoverskueligt at tjekke sin gaffel. Men det er meget simpelt, så for både cyklens og din egen skyld skal du helt klart gøre det. Du får en meget bedre oplevelse når du cykler hvis cyklens forgaffel er indstillet efter dig. Det er din vægt som afgøre hvor højt trykket skal være, så derfor er det ikke sikkert at din nabos cykel passer til dig.

Når du skal justere trykket i enten din forgaffel eller baggaffel er det vigtigt, at du har den rigtige form for pumpe. Der er flere pumper, som kan bruges både til for- og baggaffel, så på den måde er du klar til begge udfordringer. Det er vigtigt, at du tjekker om pumpen går så langt op i PSI som du har brug for, men inde på hver pumpe vil der stå i specifikationerne hvor langt pumpen kan gå op. Det er også meget vigtigt, at du køber en gaffelpumpe med manometer, så du på denne måde kan tjekke trykket og det er nemt og hurtigt for dig.

Hvordan pumper jeg min for- og baggaffel?
Når du har fundet ud af hvor meget luft der skal pumpes i din gaffel, skal du fjerne et lille plastikdæksel foroven på fx. din forgaffel. Her påsætter du pumpen og pumper det manglende luft i - dog vil vi anbefale at du pumper ca. 4-5 PSI mere i, da der når du fjerne pumpen vil ryge lidt luft ud. Vi anbefaler at du tjekker din gaffels lufttryk jævnligt, så du på denne måde undgår at lave unødvendige slid på den eller opnår en ukomfortabel cykeltur.

Tips til velpumpede dæk:

  1. Cykler du meget så tjek dit dæktryk regelmæssigt – f.eks. en gang om ugen
  2. Pump ikke dine dæk for hårdt – se det anbefalede lufttryk på siden af dækket
  3. Sørg for at din ventil og pumpe passer sammen
  4. Rengør dine dæk efter hver cykeltur
  5. Gamle dæk bliver møre med tiden. Begynder gummiet at revne, så er det tid til en udskiftning

Du kan med fordel læse mere om cykelpumper og ventiler i denne artikel. 

Hos os finder du nogle af de bedste cykelpumper på markedet. Hvis du er i tvivl om hvilken cykelpumpe du skal vælge, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice som sidder klar til at hjælpe dig.