Kæder

En god cykelkæde er essentiel på enhver cykel og det er vigtigt at den holdes stram og velsmurt, så du kan få den højeste effektivitet ud af dine tråd - og størst mulig køreglæde.

Cykelkæder fås i mange forskellige prislejer, og hos Cykelpartner har vi cykelkæder til Shimano, Sram og Campagnolo mfl.

Hvor lang tid holder en cykelkæde?

cykelkæde shimano

Man siger normalt, at en almindelig cykelkæde kan holde et sted mellem 3000 og 5000 kilometer. Der er selvfølgelig meget forskel fra kæde til kæde, og det kommer også meget an på, hvor god du er til at rengøre og vedligeholde din kæde gennem tiden.

For at du ikke skal skifte din kæde alt for ofte, så er det selvfølgelig vigtigt, at du vedligeholder den og gør den ren med jævne mellemrum. En god rengøring af cyklens komponenter er især vigtig for dig, der kører MTB, da en MTB udsættes for mere skidt og mudder end andre cykeltyper – men alle cykler har selvfølgelig godt af en omgang rengøring med jævne mellemrum. 

Når du har rengjort din cykel, er det en god idé at smøre kæden. Vi anbefaler at du altid anvender en olie af høj kvalitet, for at øge kædens levetid maksimalt!

Kæden er en af cyklens svage led, hvis den ikke holdes stram og velsmurt. Derfor er det også vigtigt at have en god og stærk kvalitets kæde lige meget om du har indvendige eller udvendige gear.

Hvordan ved jeg om min cykelkæde er slidt?

En cykelkæde bliver med tiden løsere og vil derfor slide på din kassette, hvis ikke den bliver skiftet. Derudover kan du også stå i den farlige og uheldige situation at kæden springer lige når du vil kaste dig ud i en god spurt.

En nem måde hvorpå du kan tjekke om din kæde er slidt og trænger til at blive skiftet ud, er ved at trække i den, og se om den giver sig. Først og fremmest så skal du lige sørge for, at kæden sidder på den forreste store klinge og så kan du blot hive lidt ud i kæden. En slidt kæde vil give sig en hel del, når du trækker i den, hvor imod en ny kæde ikke vil give sig. Hvis du, når du trækker i kæden, kan se mere halvdelen af tanden på tandhjulet, så er det på tide, at du udskifter din kæde til en ny model.

Skift af cykelkæde – vælg den rette kæde til din cykel

Når du skal udskifte din cykelkæde, er det vigtig at du køber den rigtige kæde, som passer til dit gearsystem. Tæl hvor mange tandhjul der er på den bagerste kassette. Hvis der er 10 tandhjul, så skal du finde en kæde der passer til 10 speed. Vælg også den model som passer til gearsystemet, så er du sikker på at finde en cykelkæde i samme kvalitet som resten af systemet – dermed undgår du unødvendig slitage.

Med det rigtige værktøj er det nemt at skifte en cykelkæde. Der findes smarte samleled, som du kan anvende til at presse cykelkæden sammen. Dette er smart hvis du er på farten og disse kan ofte monteres uden brug af specielt værktøj. Mange bruger også stifter, hvor du bruger en kædeadskiller til at fjerne kæden og så monterer kæden igen med en ny stift - specialværktøj til dette kan du købe her på shoppen.

Hvis din cykelkæde er for løs, findes der forskellige kædestrammere, som kan hjælpe med at stramme kæden op.

Husk at smøre kæden med en god kædeolie

I den ovenstående video kan du se en demonstration på, hvordan du påfører kædeolie korrekt og hvad du skal være opmærksom på når du smører kæden.

I videoen lige under kan du høre mere om forskellen mellem voks- og oliebaseret kædeolie og hvornår du bør bruge hvad.