Cykeldæk

Er du i tvivl om det rigtige match af dæk og slanger, kan du med fordel anvende vores Størrelsesguide til dæk og slanger. Længere nede på siden, har du også mulighed for at se vores video-guide, til korrekt match af dæk og slanger. 

Cykeldæk til race, mtb og citybike 

Hos Cykelpartner.dk har vi cykeldæk til typer cykler i mange forskellige størrelser og vi sikrer dig et af landets bedste udvalg af cykeldæk, uanset om du cykler mountainbike, racercykel, citybike eller elcykel. Vores sortiment rummer cykeldæk fra alle de anerkendte dækproducenter, som f.eks. SchwalbeVittoriaMichelinPirelliContinental og Vredestein

Hvis du gerne vil lære hvordan du monterer et cykeldæk, kan du med fordel læse denne dæk monteringsguide.

Cykeldæk størrelse – sådan finder du rette match 

Hvis du ikke er vandt til at arbejde med cykler, kan det være svært at finde de rette dæk – og ikke mindst at finde den rette dækstørrelse. 

Hos Cykelpartner har vi lavet en dæk-guide, hvor du kan blive klogere på hvilken dækstørrelse du skal vælge, ved at bruge vores størrelsestabel til cykeldæk. I denne guide kan du desuden finde oplysninger om hvordan du omkreds beregner et cykeldæk.

Hvilket cykeldæk skal jeg købe?

Når du skal købe nye cykeldæk, er det ofte fordi de skal erstatte et par slidte cykeldæk. Inden du smider det gamle dæk væk, bør du altid tjekke hvilken størrelse dækket har (det står beskrevet på siden af langt de fleste cykeldæk, og kan fx se sådan ud: 700x23c eller 28” 2.35), så du kan sikre dig at det nye dæk passer i størrelsen. 

Der er dog også andre parametre end størrelsen, der er afgørende for hvilket cykeldæk du bør vælge, herunder:

  • Hvilken type cykel har du?
  • Hvilket underlagt cykler du oftest på?
  • Hvilken årstid skal dækket anvendes til? (dette har ikke betydning for alle)
  • Hvor ofte og hvor langt cykler du?

Først og fremmest skal du vælge cykeldæk ud fra den type cykel du har. Der er stor forskel på et dæk, alt efter om du cykler på citybike, mountainbike eller racercykel, da de skal kunne modstå forskellige udfordringer.

Alle dæk er produceret med henblik på at kunne matche dit behov på forskellige typer underlag og under forskellige vejrforhold. Nogle dæk performer godt på løse underlag, mens andre performer godt på et fast underlag. Derudover er nogle dæk udviklet med henblik på at performe godt på et mudret underlag, mens andre performer godt på et løst og tørt underlag. Der findes også universale cykeldæk, som ikke henvender sig til særlige forhold, men til gengæld performer jævnt under alle forhold. 

Hvor ofte og hvor langt du cykler, kan give dig et fingerpeg om, hvor gode (og dermed dyre) cykeldæk du bør investere i. Cykler du ikke ret ofte og cykler du udelukkende korte distancer, så behøver du ikke nødvendigvis at investere i meget dyre cykeldæk. Omvendt kan det betale sig at investere i dyre cykeldæk, hvis du cykler ofte og cykler lange distancer.

Husk at en god cykelslange også har betydning for dit dæks performance.

Punkterfrie dæk

100% punkterfri cykeldæk findes desværre ikke – men punkterfrie dæk minimerer din risiko for at punktere, meget markant, i forhold til cykeldæk som ikke er punkteringsfri. 

Det punkterhæmmende dæk har oftest et lag kevlar indbygget, som gør det svært for skarpe genstande at bryde igennem dækket og ind til slangen. 

Cykeldæk punkterfri er blevet utrolig populære med tiden og foretrækkes af størstedelen, uanset om det er til racer eller mtb. Og det er der egentlig ikke noget at sige til, da en cykeltur uden punkteringer bare er sjovere. 

På alle vores punkterfrie cykeldæk, står det tydeligt beskrevet i teksten at dækket har punkterfri beskyttelse, samt hvilken type beskyttelse der er tale om. Er du i tvivl om, hvilket punkterfrit cykeldæk der passer til din cykel, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til vores support, hvor fagfolk sidder klar til at hjælpe dig.  

For at være sikker på at dine punkterfrie dæk lever op til forventningerne, anbefaler vi du vasker dine dæk med jævne mellemrum, så småsten mm. bliver vasket væk og du har mulighed for lige at tjekke dækkets overflade for skræmmer. Dernæst anbefaler vi at holde øje med mønsteret på dit cykeldæk, da det vil blive slidt over tid og dermed også mindre modstandsdygtigt overfor punkteringer. Desto mere slidt dækket er, så større bliver din risiko for at punktere, punkteringsbeskyttelse eller ej. 

En lille ulempe ved punkterfrie dæk er, at de grundet det ekstra stærke materiale, ofte vejer en smule mere end almindelige cykeldæk og har en minimal større rullemodstand. 

Her kan du læse mere om hvordan du bedst undgår punkteringer.

Cykeldæk race – find det rette

Det er meget individuelt hvad vi vægter højest, når vi skal vælge cykeldæk til racercyklen. Hvis du ikke allerede har fundet et yndlingsdæk som du køber igen og igen, kan du med fordel tage stilling til følgende, inden du køber et nyt dæk til din racercykel:

  • Hvilken komfort ønsker du?
  • Skal dækket være punkteringsfrit?
  • Skal dækket have så lav rullemodstand som muligt?
  • Hvor højt vægter du dækkets vægt?

Det er overordnet set en stor fordel at vælge et racerdæk med en god punkteringsbeskyttelse, da det er både irriterende og tidskrævende at lappe cyklen undervejs på cykelturen. Men punkteringsbeskyttelse gør desværre dækket lidt tungere og giver en lidt større rullemodstand. Der er derfor ofte tale om en prioriteringssag, når du skal vælge dæk til din racercykel – altså prioriterer du en cykeltur uden punkteringer eller skal du kunne opnå maksimal fart. 

Hvis du ikke er ude på cykeltur for at være den hurtigste, men derimod værdsætter en cykeltur uden punkteringer højere, så vil et punkterfrit dæk være det oplagte valg for dig. Er en lav vægt og rullemodstand derimod ’top of mind’, når du vælger udstyr til din racercykel, så bør dine cykeldæk selvfølgelig også være de hurtigste på markedet.

Her er eksempler på betegnelser på nogle af de populære størrelser racerdæk:

    • 700x23c
    • 700x25c
    • 700x28c
    • 700x35c

Cykeldæk mtb

Når du skal vælge dæk til din MTB, er det en god ide at overveje hvad der er dit foretrukne terræn. – altså om du cykler mest på grusveje og stier eller om du dyrker udfordrende spor i skoven. 

Desto mindre mønster dækket har, desto lavere er rullemodstanden og derfor er cykeldæk med et mindre groft mønster oplagt, hvis du prioriterer fart højere end vejgreb. Kører du derimod krævende spor i skoven, er et groft dækmønster med til at give dig et godt greb i underlagt og en større kontrol. 

Knopperne på din MTB-dæk har også stor betydning for din kørsel. Til efterår og vinter anbefaler vi at du vælger dæk med store knopper, da de står bedre fast i et vådt terræn. De store knopper giver dog en større rullemodstand og derfor er de ikke det oplagte valg hvis du cykler på tør grusvej.

Det er ikke alene mønster og knopper, som afgør dækkets vejgreb. Dæktrykket har også stor indflydelse på dit vejgreb og den affjedring du vil opleve. Desto højere dæktryk, desto mindre rullemodstand og større fart. Et lavt dæktryk giver dig til gengæld mere komfort på din mountainbike, virker mere affjedrende og giver et bedre greb i blødt underlag. 

Det er altid en god ide at tjekke dæktryk inden du skal ud og cykle. Vi anbefaler at du tjekker det en gang om ugen - det kan du gøre med de cykelpumper, som har manometer. 

Det optimale dæktryk finder du som regel ved at se på siden af dækket, hvor både minimums- og maksimumstryk vil være oplyst.

Elcykel dæk

Dæk til elcykler bør have en slidstærk konstruktion, da elcykler er tungere end almindelige cykler, på grund af vægten fra batteriet og motoren. Det betyder, at dækkene skal kunne håndtere en højere vægtbelastning. Når du cykler på elcykel, cykler du typisk også længere strækninger end på en almindelig cykel. Dette giver et naturligt højere slid på dækket og derfor er det vigtigt at elcykel dæk er mere slidstærke og robuste. 

Hvis du vælger det bedste dæk til elcykel, med slidstærk konstruktion, såsom dæk med ekstra beskyttelseslag eller forstærkede sidevægge, kan du forlænge dækkets levetid og minimere risikoen for punkteringer.

Selvom det kan være fristende at vælge de billigste dæk til din elcykel, kan det betale sig at investere i kvalitetsdæk. Kvalitetsdæk er normalt mere holdbare og kan modstå slid og punkteringer bedre, hvilket kan spare dig for tid og penge på lang sigt. De kan også give bedre trækkraft og kørestabilitet.

Sikre cykeldæk til elcykel

Mange af vores dæk er godkendte til brug på elcykel. Ved dækkets beskrivelse står det altid beskrevet, om dækket er godkendt til 25 km/t eller 50 km/t. (også beskrevet som E-25 eller E-50).

Hvis et elcykel dæk er ECE-R75 certificeret, betyder det at dækket overholder strenge europæiske sikkerhedsstandarder, og er godkendt til kørsel med op til 50 km/t.

Cross- og gravel dæk

Cross- og graveldæk er en blanding mellem dæk til racer og mtb. Denne type dæk er relativt smalle og udstyret med knopper og et kraftigt mønster, der sikrer et godt vejgreb og kontrol over cyklen. 

Når du vælger dæk til din gravelbike, bør du sikre dig at dækket passer til din kørestil. Hvis du primært bruger cyklen på landevejen, kan det være en god idé at vælge smalle dæk med et mindre mønster, så du kan opretholde en høj fart. Hvis du derimod bruger cyklen i skoven og cykler på spor, bør du vælge et mere groft gravel dæk, som sikrer dig god komfort og et godt vejgreb.

Dæk til citybike

Når du skal købe nye dæk til din citybike eller shopper, bør du finde et cykeldæk der egner sig godt til kørsel på asfalt, brosten og andre ujævnheder, som man typisk finder i byområder.

En citybike bruger typisk cykeldæk i størrelserne 26” eller 28” og har en bredde mellem 1.5-2.0 tommer. Et smalt dæk fungerer godt på glat asfalt, mens en lidt bredere model egner sig godt til mere ujævne forhold. 

Citybikedæk har typisk et glat eller let dækmønster som sikrer et godt vejgreb på asfalt og brosten. Et glat dækmønster er effektivt på glatte overflader, mens et let mønster kan give lidt mere greb på ujævne veje.

Se udvalg af dæk til børnecykel

Sådan finder du det korrekte dæktryk

Cykeldæk tryk – hvad skal dæktrykket være? Det findes der desværre ikke et entydigt svar på. Ofte vil du kunne finde dit dæks optimale dæktryk på siden af dækket. Her vil du ofte kunne læse den anbefalede minimums dæktryk, samt den anbefalede max dæktryk. – og indenfor dette spænd, har du mulighed for at finde det dæktryk der fungerer bedst for dig.

Hvis du cykler meget, kan en fodpumpe være et næsten uundværligt udstyr. En fodpumpe har næsten altid indbygget et manometer, som kan hjælpe dig med at finde rette dæktryk.

Foldedæk vs. kanttrådsdæk

De mest almindelige dæktyper er hhv. foldedæk og kanttrådsdæk. De har begge samme funktion, men er bygget op på forskellige måder. 

Et kanttrådsdæk er produceret med en indbygget stålwire, som er med til at sikre et stærkt og stabilt cykeldæk der holder den runde form, selv når det ikke er monteret. Ofte er kanttrådsdæk produceret i lidt kraftigere gummi end et foldedæk, hvilket er med til at sikre en længere holdbarhed og en mindsket risiko for punkteringer.

Denne dæktype er dog ofte mere vanskeligt at montere/afmontere på fælgen, da stålwiren mindsker dækkets fleksibilitet.

Et foldedæk derimod har ikke samme faste form som et kanttrådsdæk, da foldedæk er udstyret med fibre rundt langs dækket, (ofte kaldet kevlar) i stedet for en stålwire. Disse fibre har til formål at kompenserer for stålwiren, så dækket fortsat har stor styrke. 

Et foldedæk langt nemmere at montere/afmontere, hvis du skulle være så uheldig at punktere og må skifte dæk. På racercykler ser du oftest foldedæk, hvor det på mountainbike cykler varierer mere.

Hvis du cykler på en citybikes, vil du højest sandsynligt køre med et kanttrådsdæk, som er det klassiske valg til denne type cykel.

Helt overordnet kan man sige at:

  • Kanttrådsdæk er stærkere end foldedæk, men svære at montere/afmontere
  • Foldedæk er en smule svagere, men lettere at montere/afmontere

Cykeldæk med slange eller tubeless

En kombination med dæk og slange er det mest traditionelle valg - og den kombination de fleste kender. Når udtrykket tubeless anvendes betyder det, at der køres med dæk uden slange. 

Et tubeless dæk monteres direkte på fælgen og holdes fast ved hjælp af dæktrykket. Cykeldækket fyldes med flydende latex, som bidrager til et meget smidigt dæk, med mulighed for at kører med lavt dæktryk. Når du kører tubeless opnår du desuden en lavere totalvægt, (sammenlignet med dæk og slange) og mindsker risikoen for tidskrævende punkteringer.

Tubeless har den ulempe, at dækskifte bliver en smule mere omstændigt – og har en tendens til at svine en del, grundet den flydende latex. Men har du mod på det, får du et rigtig godt cykeldæk, med mange fordele. 

Farvede cykeldæk

Hos Cykelpartner har vi et udvalg af dæk i forskellige farver. Særligt det hvide cykeldæk hitter blandt landevejsryttere og mtb-ryttere. 

Hvad gør gode cykeldæk for kørekomforten?

Det hurtige svar på dette spørgsmål er: Alt! Intet på din cykel har større indflydelse på komforten, end dine dæk.

Cykeldækket har afgørende betydning for dit vejgreb, hvilket fx har stor betydning hvis du kører mountainbike på en grov skovbund. Er du derimod passioneret landevejsrytter, hvor farten let ryger op over 30-40 km/t, så har dækket også stor betydning i forhold til fart og performance. 

Overordnet set bidrager et godt cykeldæk med:

  • Optimal komfort
  • Optimal fart
  • Optimal kontrol

Billige cykeldæk / cykeldæk på tilbud

Pris og kvalitet hænger ofte godt sammen i forhold til cykeldæk. Det betyder, at når du investerer i et dyrt cykeldæk, får du oftest god kvalitet og komfort for pengene. Det betyder dog ikke, at et billigt cykeldæk ikke sagtens kan være tilstrækkeligt – for det kan det absolut. Det afhænger meget af dit behov – og det kan ikke betale sig at investere i dyre cykeldæk, hvis ikke dit behov kræver det. 

Leder du efter tilbehør til cykeldæk?

Se udvalg af cykelpumper

Se udvalg af cykelslanger

Se udvalg af ventiler mm.

Se udvalg af dækjern

Har du brug for hjælp?

Vi ved det kan være svært at finde det rette dæk. Hvis du har brug for hjælp til at finde den rette størrelse eller model, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til vores kundeservice, som sidder klar til at hjælpe dig på 39 40 31 31 eller info@cykelpartner.dk.