Pas på de små i trafikken

Det er vores øjestene og vi vil gøre alt for at passe på dem. Derfor skal man også være opmærksom på at sikkerheden er i orden, når de begår sig ud i trafikken på cykel. Ligegyldigt hvor gamle de er, er sikkerheden altid vigtigt.

Mange spørger sig selv: hvornår er mit barn gammel nok til at sidde i en barnestol, skal jeg have barnestol foran eller bagpå, hvilken cykelhjelm skal jeg vælge osv. I denne artikel vil vi prøve at guide dig, således du kan finde det som passer til lige nøjagtigt dit barn og dit eget behov.

Børn er ekstra udsatte i trafikken

I 2015 er der blevet registreret knap 60 tilfælde af alvorlige cykelulykker hos børn i alderen 0-14 år. Det lyder ikke af ret mange, men politiet oplyser at det er kun 10% af alle ulykker som bliver registreret og pludselig ser tallet en del anderledes ud.

Man kan ikke komme udenom det, at de små børn og unge er de mindre synlige i trafikken. Måske både fordi de ikke helt har lært at cykle endnu, styringen ikke er optimal eller de ikke har det korrekte udstyr på. Der kan være mange grunde til at et barn kan komme til skade på en cykel.

Hvornår må mit barn komme med ud at cykle?

Der er ikke nogen lovgivning om, hvor gammel dit barn skal være, før det må blive sat i en cykelstol. Det er ene og alene din egen beslutning og vurdering. For når barnet sidder i cykelstolen skal det være sådan, at de selv har så mange muskler i nakken at de kan holde hovedet oprejst. Det kan de ca. ved 8-9 måneders alderen. Men det er selvfølgelig forskelligt fra barn til barn, så derfor skal du selv som forældre vurderer om det er forsvarligt.

Foruden at de skal kunne holde hovedet selv, skal du være opmærksom på at du i starten kun cykler små korte ture, da det er hårdt for en baby at sidde med cykelhjelm. Det belaster deres nakke og derfor skal man starte stille og roligt ud.

Hvilken barnestol/cykelstol skal jeg vælge?

Barnestole findes i mange forskellige udformninger og kan både sættes foran eller bagpå cyklen. Derudover kan man også købe cykelanhænger, men hvad skal man vælge?

For det første skal man i hvert fald skaffe sig en godkendt cykelstol. Det vil sige at de har gennemgået en streng Europæisk sikkerhedstest og derfor bærer de et kvalitetsstempel EN 14344 og TNO fra Holland.

Herefter skal man ind og se på hvilket behov man har og hvad man har det bedst med i forhold til barnet. For en cykelstol kan placeres flere steder på cyklen. Oveni dette skal man altid følge de monteringsvejledninger som er med fra producenten, samt følge de bespændingsanmodninger som er angivet. På denne måde er du med til at opnå den mest optimale beskyttelse af dit barn.

Cykelstol foran

Fordelen ved at have en cykelstol foran på din cykel, er at du kan holde øje med dit barn igennem hele cykelturen. Derfor er der rigtig mange som bruger fx Yepp mini cykelstol til deres baby. For på denne måde kan de holde øje med babyen hele turen. Derudover vil det være nemt for jer at snakke sammen, da barnet kan være med i hvad der sker foran sig.

Mange er bange for at benytte dem, da barnet i sådanne tilfælde bliver udsat for vind og vejr, men hertil kan man tit købe en vindskærm som beskytter barnet. Det man skal være opmærksom på, er at disse stole bliver ikke lavet så store som dem der sidder bagpå. Det er grundet at styret ikke kan bærer den sammen vægt. Derfor vil det også være børn i alderen fra ca. 8-9 måneder og optil en alder omkring 3 år, som vil kunne benytte denne form for cykelstol.

Cykelstol til front

Cykelstol bagpå

Der er mange fordele ved at have cykelstolen bagpå ikke bare for barnet men også for dig selv. Barnet vil komme til at sidde mere behageligt i den, da denne form for cykelstol både har arm- og ryglæn og der er rigtig god plads. Grundet ryglænet vil barnet kunne læne sig tilbage og derved kunne slappe mere af og hvile sig.

Derudover kan cykelstolen bagpå også bruges i de langt fleste tilfælde til et barn helt op omkring 7 års alderen. Der gør at den er brugbar i længere tid, end en som er monteret foran. Da intervallet på sådan en cykelstol, skal man være opmærksom på, om den har gode justeringsmuligheder, så du kan få spændt barnet forsvarligt fast. Det er ikke bare selen, men også fodstøtterne som skal kunne justeres. For ellers vil en baby på ca. 1 år ikke kunne opnå den optimale støtte. Barnet har godt nok ikke så godt et udsyn som foran, men du vil også have bedre styr på din cykel, når et barn sidder bagpå.

Se hele vores udvalg i cykelstole til montering bag på cyklen.

Cykelstol til bag

Vigtig info omkring valg af cykelstol

Om du vælger den ene eller anden form for cykelstol, så er der nogle gode råd som du skal være opmærksom på. Som fx

  • Cykelstolen skal have monteret fodhvilere og remme, så barnet ikke kommer til skade ved at få foden i hjulet, samt de får den optimale støtte.
  • Der skal være sele, så barnet kan være forsvarligt fastspændt. De bedste seler er H eller Y formet.
  • Monteringen af cykelstolen skal helst være på cyklens stel, da det er meget sikre end hvis den er fastgjort til din bagagebærer.
  • Vær opmærksom på om cykelstolen passer til dit barns alder og vægt.

Derudover råder vi dig til aldrig at gå fra din cykel imens dit barn sidder i cykelstolen. Det er ikke forsvarligt, da cyklen nemt kan vælte.

Må min datter godt kører med sin lillesøster i cykelstolen?

Ja det må godt, men hun skal være fyldt 15 år. Det er vigtigt at overholde denne regel, for ellers kan det koste 700 kr. hvis politiet stopper cyklen. Grunden til at føreren skal være fyldt 15 år er, at så anses man for at være voksen, derved have mere fysisk og kontrol over cyklen.

Yepp Maxi, Bobike og Polisport er nogle af de bedste og mest sikre cykelstole som er på markedet. I februar 2016 lavede Bomagasinet en test af cykelstole og her skriver de at Yepp Maxi anbefales grundet at den var brugervenlig, den havde en 5-punktssele og derudover er den sikret mod tyveri. Men Polisport er også nævnt som en testvinder da den er billigere og også har 5-punktssele og gode høje armlæn.

http://bomagasinet.dk/cykelstol-test-her-er-de-4-bedste-barnestole-til-cyklen/

Cykelanhænger

Har du flere børn, kan det være en oplagt mulighed til at skaffe sig en cykelanhænger. Du kan selvfølgelig også godt benytte den, selvom du kun har 1 barn. Vær opmærksom på når du køber en cykelanhænger, så er det angivet max. Last tit angivet som samlet vægt. Så derfor vil en max. Lastevne på 35 kilo, betyde af børnene samt bagage ikke veje mere end de 35 kilo.

Ved an cykelanhænger kan du også have mere bagage med ned på en normal cykel, men derudover har du også rigtig godt herredømme over din cykel. Tit kan du benytte cykelanhængeren som klapvogn, så derfor har du 2 muligheder for at bruge den.

Se hele vores udvalg i børnetrailere og efterløbere her.

Cykelanhænger & -trailere

Testguro.dk lavede i juni 2015 en test på cykelanhængere. Efter testen kårede de Winther Dolphin XL til at være testens vinder. Udover den lidt ekstra højde er den lidt smallere, så den er nemmere at cykle med og fylder ikke så meget i bredden på vejen. Derudover har det i denne model været topprioriteret at udvikle en optimal sikkerhed og komfort. Der er god ben- og siddeplads som kun vil komme til at glæde dine børn. Den er mere synlig, grundet de monterede refleksstriber. Ikke nok med at du kan have dine børn med, så er der også lavet bagagerum. Men der er selvfølgelig mange andre gode cykelanhængere.

http://testguro.dk/cykelanhaenger-test/

Spar turen til skadestuen - HUSK cykelhjelmen

Mange børn og unge mener ikke de bør benytte cykelhjelm, fordi de har helt styr på cyklen og de vurderer selv at de vil kunne forudse en farlig situation. Derudover vil håret komme til at sidde forkert, og i dagens Danmark ligger børn og unge mere og mere vægt på udseendet. Derfor vil cykelhjelmen blive stemplet som at være træls og lidt nørdet. Men sådan er realiteten bare desværre slet ikke.

De fleste trafikulykker som involverer børn er cykelulykker, så derfor er det yderst vigtigt at de også har cykelhjelm på. Det første skridt man kan tage som forældre er at være et godt forbillede og selv tage cykelhjelm på, når man er ude og cykle. For desværre forbinder mange børn modenhed/voksenhed med fravalg af cykelhjelm. Det kunne ikke være mere forkert. Det voksne ville være at være den fornuftige og beskytte sig selv.

Se vores store udvalg af cykelhjelme til børn her. 

Det rigtige valg af cykelhjelm

Når du skal ud og købe en cykelhjelm, om det er til dit barn eller dig, skal man altid være opmærksom på at købe den i den rigtige størrelse. Det er ikke kun pga. komfort, men også af sikkerhedsmæssige årsager. Der er mange forskellige udformninger og størrelser på hjelme, så derfor er det vigtigt at du finder den cykelhjelm som passer lige nøjagtig til dig eller dit barn. På den måde er der også større chance for at man benytter den.

Det første man skal gøre er at måle sit hovedet, for at få det helt præcise mål til hjelmen. Du placerer målebåndet rundt omkring dit hoved, så det ligger ca. 2 com over øjenbrynene og lige lidt over dine ører. Det er selvfølgelig altid en god ide at måle efter et par gange, så man er helt sikker på det er det rigtige mål man har taget. Her er en guide til hvordan du måler og finder den rigtige cykelhjelm.

Ligger du eller dit barn lige på grænsen mellem 2 størrelser, er det efter vores overbevisning det bedste at tage den største størrelse. Er det et barn, vil de vokse og derfor skal du ikke ud og skifte hjelm indenfor kort tid. Hvis det er dig selv, så vil du altid have plads til en hue eller ørevarmere indenunder.

Cykelhjelmen skal altid være CE-mærket og have kvalitetsstemplet EN 1078, som betyder at de er godkendt efter de Europæiske standarder. Dog skal det siges at alle hjelme som forhandles herhjemme i Danmark er godkendte, da man ikke må sælge hjelme som ikke opfylder kravene.

Cykelhjelm til babyer

Når du skal vælge en cykelhjelm til en baby, er det vigtigt at vælger en hjelm med en forholdsvis flad nakke. Simpelthen fordi de mange gange skal sidde i en cykelstol, og så går det ikke at deres hoved og nakke kommer til at sidde i en unaturlig stilling. Derudover skal man også vælge en cykelhjelm som ikke vejer så meget, da nakkemuskulaturen ikke er så stærk på en baby.

Læs mere om cykelhjelme til babyer her.

Hvordan placerer jeg hjelmen korrekt?

En hjelm har yder ikke den optimale beskyttelse, hvis den ikke sidder rigtig på hovedet. Mange skubber hjelmen tilbage i nakken, men det skal den ikke kunne. Hjelmen skal sidde så stramt at dette ikke kan lade sig gøre. Den skal sidde mere lige på hovedet, så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden. Derudover skal de remme som går ned ved ørerne samles lige under ørerne. Når cykelhjelmen spændes skal du kunne få ca. 2 flade fingre inde under remmen.

Tjek med jævne mellemrum dit barns hjelm, da de kan vokse og derved passer længden på remmene måske ikke længere.

Hvordan ved jeg om mit barn er klar til at cykle selv?

Det hele handler om øvelse, øvelse og så mere øvelse. Det er kun på denne måde at dit barn bliver en sikker cyklist. Er man i tvivl er det en god ide at lade dem cykle steder hvor der ikke rigtig er nogen trafik, indtil man er helt sikker. Hovedreglen er at et barn skal kunne:

  • holde balancen på cyklen ved forskellige udfordringer som fx at skulle dreje
  • bremse sikkert uden usikkerhed
  • se til siden og tilbage uden de slingre for meget
  • give tydelige tegn når de stopper og skal dreje

Så igen er det en vurderingssag som forældre om du syntes dit barn er klar til at cykle på egen hånd. Et godt råd kan være at I cykler en tur sammen, og så lader du dit barn være fører. På den måde skal barnet selv vurderer vejens udfordringer og kan vise dig om det er parat til at færdes alene i trafikken.

Færdselsloven siger at et barn må cykle på 6 år må cykle alene, uden det følges med en voksen. Dog skal det siges at mange børn ikke kan kører i trafikken selv, før de er 10-12 år gammel. Men på udvalgte steder og stier vil de godt kunne cykle selv.

Svært at give slip

Det kan være svært at ”give slip” og lade dem kører selv. Men børn har rigtig godt af at prøve selv, og cykling er en super måde at få motion på. Derfor skal man ikke være bange for at sende sit barn på cykel i skole, så snart de har førligheden til det.

Så har du lært dit barn godt op, benytter de cykelhjelm og kender færdselsreglerne, er der ingen grund til at ikke at stole på at de godt kan selv.

Cyklistprøve i skolen

Mange skoler vil også teste dit barn i skolen mht. deres evner i trafikken på cykel. Allerede i 3. klasse vil mange børn skulle gennemgå den såkaldte ”Lille Cyklistprøve”. Her lærer de om cyklens sikkerhedsudstyr og kører på en manøvrebane.

I 6. klasse vil det så være ”Cyklistprøven”, som er det egentlig rigtige kørekort. Det er både en teoriprøve samt en praktisk prøve ude i trafikken. Her skal de ud på en rute i lokalområdet, som er sammensat af politiet. Derefter vil barnet få en vurdering med hjem til sine forældre, som beskriver dets færdigheder på cyklen i trafikken.

Huskeliste til små cyklister

Det er meget vigtigt at man som forældre tager ansvar og oplærer sit barn inden første cykeltur. For det er desværre for sent hvis der sker en ulykke. Det bør du lære dit barn:

  • At de skal benytte cykelhjelm hele tiden
  • At hjelmen altid skal sidde korrekt
  • Færdselsreglerne - som fx at man trækker over et fodgængerfelt.
  • At vise tydelige tegn når de stopper eller drejer
  • Hvornår de skal tænde for lygterne på cyklen
  • Generel fornuftig adfærd i trafikken