Cykelferie - ferie på 2 hjul

Det er ikke en ny måde at holde ferie på, men hvor cyklen førhen ofte var en del af ferien, har man i en lang årrække glemt at cykelferie har mange fordele og er en hyggelig måde at være sammen på, og samtidig ser du landet på en helt anden måde.

I denne artikel, vil vi give dig nogle gode ideer og råd til, hvordan du kommer i gang med at planlægge cykelferien.
Vi fortæller dig lidt om, hvad du skal medbringe og hvordan du pakker cyklen, samt hvor du kan cykle hen på din næste cykelferie.

Så hvad enten du vil cykle alene eller sammen med din familie. Om du cykler fra sted til sted, ud fra samme udgangspunkt, tager på guidet cykelferie i udlandet, eller tager på bikepacking gennem USA. Så kan du starte her, og blive klogere på hvilket udstyr du skal bruge og hvad du skal være opmærksom på, inden cykelferien begynder.

Det skal du have styr på

Når du nu skal afsted på cykelferie, skal du selvfølgelig have udstyret i orden. Der er mange måder at tage på cykelferie på, så dit udstyr afhænger af hvilken type cykelferie du vælger.

Vi vil i de næste afsnit, guide dig til, hvilken cykel du skal bruge, og lidt omkring cykeltasker og oppakning.

Cykeltasker, rygsække & oppakning

Al oppakning skal kunne være på dig og din cykel, når du tager på cykelferie, så her gælder det om at begrænse sig, og kun have det mest nødvendige med. Har du ingen erfaring fra tidligere, så anbefaler vi at du forbereder dig i god tid, og finder alt det frem du har planer om at skal medbringe, og så prøver at pakke det ned.

På den måde er du sikker på at der er plads til det hele på cyklen. Hvor meget du skal have med, afhænger selvfølgelig af hvor mange dage du skal være afsted, samt hvilke type overnatning du har valgt.

Vi anbefaler dig altid at have mindst 4 tasker med på cyklen. En sadeltaske til skiftetøj, en steltaske til snacks, powerbank og andre småting, en lille taske eller holder til kort, mobiltelefon, penge og den slags, og så en styrtaske til f.eks. håndklæde, toilettaske og andre personlige ejendele.

Skal du afsted med den helt store oppakning med telt, underlag osv. anbefaler vi også tasker til montering på bagagebæreret.

Smarte tasker til cykelferien

Husk at hvis du har købt nyt telt og underlag eksempelvis, så pak det ud inden i skal afsted, da producenten ofte kan få det til at fylde væsentlig mindre end du selv kan. Det kan også være en fordel at have prøvet at slå teltet op der hjemme først, så du er sikker på at de hele er der, så du ikke står den første aften med et defekt telt. Skal du overnatte på hotel, eller bed & break fast, så behøver du ikke telt, underlag og sovepose, mad og køkkengrej.

Er du derimod en af dem der har mod på den mere primitive ferie, så kan lidt letvægtsgrej være en stor fordel her. Lidt småt og praktisk køkkengrej så du lige har til at lave nogle basis ting. Koge nudler, lave en kop varm kakao eller andet i får lyst til på turen.

Lommelygte er også altid en god ting at have ved hånden, når man overnatter ude i naturen. Lidt værktøjer, lappegrej og en pumpe til cyklen er næsten en must, da det nemt kan sætte en stopper for turen, hvis i pludselig punkterer og ikke kan komme videre.

Her kan du se et udvalg af lækkert udstyr til bikepacking.

Kogegrej til din cykelferie

Cyklen

Vi formoder du ejer en cykel allerede, så det mest nærliggende ville være at bruge den. Er cyklen i fornuftig stand, og er du tilpas med at cykle på den, så kan den som udgangspunkt også godt bruges til en cykelferie. Inden du beslutter hvilken cykel du skal bruge, så skal du gøre dig nogle tanker om hvor du vil cykle hen, og hvilken type terræn du vil cykle i?

Vil du som de fleste gør, tage cykelstier og asfalterede landeveje, så er en almindelig herre eller damecykel et godt udgangspunkt. Vil du derimod cykle mere offroad, af grusveje og stier, så kan det være en god ide at vælge en anden type cykel, som f.eks. en gravel bike, eller måske endda en mountainbike.

Skal du købe ny cykel, er der mange faktorer der gør sig gældende, og som kan være svært at skrive sig ud af. Vi vil dog lige nævne et par ting, som du skal huske at tænke over, inden du køber ny cykel.

  • Hvilket terræn skal cyklen kunne klare?
  • Hvor meget og til hvad du vil få brugt cyklen til efter?

Du kan få cykler i alle prisklasser og hvilken en du skal vælge, afhænger både af ambition for ferien og forventning til komfort.

”Inden du investere i din cykel og sætter den i stand, så skal du lige sikre dig at den kan have monteret de cykeltasker du har planer om at bruge på din cykeltur.”

Bruger du din eksisterende cykel, hvad enten det er en citybike, gravel bike, MTB eller noget helt tredje, så anbefaler vi du får cyklen serviceret og indstillet korrekt. Du skal sidde på cyklen i mange timer, og over mange kilometer, så det er rart at alt er i orden fra start.

Er du ikke selv den store ”Gør-det-selv-mekaniker”, så anbefaler vi at du får din lokale cykelmekaniker eller vores kollegaer hos Design Cykler til at lave en service på cyklen, så den er gennemgået og klar til ferien.

Er du typen der selv gerne vil skrue og justere, så gå cyklen igennem, så alt er smurt, justeret og gennemgået for slør og andre ting. Udskift evt. bremseklodser, kabler og sæt et par friske dæk på. Er det en ferie med familien, kan det være hyggeligt at samles om at klargøre cyklerne, og alle kan være med.

”HUSK: Når du pakker din cykel med ekstra bagage, så skal der ofte et højere dæktryk til.”

Skal du på en arrangeret cykelferie, og i har lejet cykler, vil der dog oftest være andre der har styr på alt det praktiske, som i virkeligheden er det der fylder noget.

Du kan købe færdige pakkerejser i udlandet, som f.eks. ved Gardasøen (Italien), Spanien, Frankrig og Østrig. Her kan du typisk leje cykler, når du booker ferien, og mange af den slags cykelferier har arrangeret følgebil, som fragter din bagage fra hotel til hotel, så du kun skal koncentrere dig om at cykle.

Her skal du cykle hen

”Godt begyndt, er halvt fuldendt” siger et gammelt ordsprog. Det kan være en god ide at planlægge din rute hjemmefra, så du ved hvad der venter dig. Dette er uanset om du tager på cykelferie i Jylland, på Bornholm, eller Italien.

”Vær opmærksom på at hvis du tager til Italien, Mallorca eller andre steder i Sydeuropa, så kan du godt forvente nogle flere bakker og højdemeter. Så her vil du ikke kunne cykle lige så mange kilometer, som i Danmark.”

Danmark er et smukt land, og der er rigtig mange cykelstier og cykelruter i Danmark. Så Danmark er et rigtig godt sted at tage på cykelferie.

Hvor du skal cykle hen afhænger helt af hvad du gerne vil opleve, og hvor mange dage du skal være afsted. Man kan sagtens starte cykelferien hjemmefra, og lave en rute med hjemmet som udgangspunkt. Men det er også muligt at pakke cyklerne bag på bilen, og køre et andet sted hen og starte. Nogle af de mest populære cykeldestinationer i Danmark er det meste af Jylland, specielt Djursland, og Samsø samt Sydfyn.

Vil du lidt over landets grænser, er området omkring Harzen meget populært, og ligger kun ca. 4,5 times kørsel fra grænsen (i bil). Harzen har i mange år været en populær cykeldestination for både mountainbikere og landevejsryttere, da der er en rigtig flot natur, kombineret med gode bakker.

Du kan cykle alle steder hen i verden, men er du det mindste i tvivl om det er noget for dig, eller skal du have overbevist familien, kan det være en rigtig god ide at tage en weekend ud af kalenderen og tage på cykeltur med overnatning.
På den måde får du lige testet af om du/i syntes om det, inden i planlægger den vilde cykelferie i udlandet.

Du kan som regel finde god inspiration på de lokale "VisitDanmark" sider, som f.eks. på Visit Nordsjælland, som har gode råd til ruter, cykeludlejning, samt spise- og sove steder.

Cykelruter

Der findes flere steder hvor du kan tegne dine ruter ind online, og evt. overfører dem til din cykelcomputer. På den måde kan du bruge din cykel GPS som navigation. Du kan selvfølgelig også bruge de fleste smartphones, men vær opmærksom på at det kræver ekstra strøm.

Du kan også sagtens gå lidt mere analogt til værks, og bruge et godt gammeldags kort.

Der findes flere muligheder for at lave dine egne ruter online. Du kan f.eks. bruge Google Maps.

Ruteplanlægning

Når du skal planlægge din rute og finde ud af hvor du skal cykle hen, så skal du gøre op med dig selv hvor mange kilometer det er realistisk for dig at cykle pr. dag. Her skal du huske at du har ekstra oppakning på cyklen.

Har du ikke cyklet med oppakningen før, så anbefaler vi at du tager en prøvetur, hvor du pakker din cykel, med det du forventer at skal have med, og cykler en tur på en 15-20 km. Det giver dig en fornemmelse af, om taskerne sidder korrekt og samtidig kan du måske få en indikation af, hvor mange km. du kan tilbagelægge pr. dag. 

Hvor langt skal du cykle pr. dag?

Hvis du kan cykle med en gennemsnits hastighed på f.eks. 17 km/t. og planlægger at cykle ca. 5 timer om dagen, så kan du nå op på 85 km. om dagen.

Feriebudget

Cykelferie er en billig form for ferie, og kan gøres for et lille budget. Hvis vi antager at du har cykel, og de andre praktiske ting, og du vælger at sove i shelter, eller på gratis teltpladser, så koster det kun din forplejning.

Vælger du at overnatte på vandrehjem eller bed & breakfast, så kan dette gøres for under kr. 300 pr. døgn. Er du mere til løsningen med telt eller shelter, så kan du finde mange steder hvor det er gratis.

Oversigt over campingpladser i Danmark.

Shelter til overnatning i det fri

Er du den primitive type, eller har du bare lyst til at opleve naturen på tætteste hold, så er overnatning i shelter en oplagt mulighed. Der findes masser af shelter pladser rundt omkring, og de fleste er gratis at bruge. Du skal dog være opmærksom på, at enkelte steder skal de reserveres på forhånd.

Her kan du læse lidt mere om reglerne for overnatning i naturen.

Du kan også downloade en App med oversigt over shelters.

Rejsebureauer

Der findes en del rejsebureauer som har specialiseret sig i cykelrejser. Så en løsning kunne også være at booke en færdig rejseoplevelse. Fordelen ved dette, er at alt er planlagt for dig, så du bare skal koncentrere dig om at cykle og nyde naturen og omgivelserne.