Merinould

Derfor elsker vi merinould

 • Merinoulden klør ikke som traditionelle uldprodukter, da fibrene har en langt finere struktur.
 • Merinould har en virkelig god temperaturregulerende effekt. Dette skyldes at merinoulden har utrolig fine og krøllede fibre, som skaber isolerende luftlommer i ulden. Det er bl.a. også derfor at ulden er egnet til brug hele året rundt.
 • Merinould har gode antibakterielle egenskaber. Det skyldes at ulden absorberer fugt og sved i fibrene og at sveden og fugten derfor ikke kommer i direkte kontakt med kroppen og dens bakterier.
  Det gør merinould særdeles egnet til undertøj, sokker og andre tekstiler som har direkte kontakt med kroppen.
 • Merinould kan absorbere op mod 33% af egen vægt, uden at det kommer til at føles vådt.
  Derfor er ulden stadig i stand til at virke isolerende og varm, selv i våd tilstand.
 • Merinouldens fibre indeholder keratin, som har en brandhæmmende effekt.
 • Merinouldens fibre giver dig en høj beskyttelse mod solens UV-stråler.
 • Merinouldens fibre holder godt på farven og falmer ikke som andre tekstiler under vask.
 • Ovennævnte fantastiske egenskaber er grunden til at merinoulden er elsket af sportsfolk og friluftsmennesker.
  Det bliver ofte brugt i forbindelse med fysisk aktivitet som f.eks. cykling, løb, ski og vandring. 

Hvad er merinould?

Merinoulden er en meget tynd og blød uld, som adskiller sig fra almindelig uld ved at have utrolig bløde og tynde fibre. Merinouldens fibre er desuden krøllede, hvilket skaber små fine luftlommer mellem fibrene, som har en virkelig god temperaturregulerende effekt, som ingen andre tekstiler kommer i nærheden af at opnå. Det er netop dét, som gør merinoulden særdeles velegnet til brug hele året rundt, samt derfor det er elsket af både friluftsmennesker og atleter i hele verden.

Modsat fibrene i syntetisk tøj, har merinoulden evnen til at generere varme, selv når det er vådt. Du behøver derfor ikke at frygte at blive kold under dine små pauser mellem friluftsaktiviteter, cykling og løb, da de tidligere nævnte luftlommer, gemmer på en varme-buffer, som nok skal sørge for at holde dig varm.  

Hvor stammer merinould fra?

Merinofår er en helt speciel race af får, som stammer helt tilbage fra Middelalderen. Racen kommer oprindeligt fra Spanien, men har siden år 1700 spredt sig omkring i verden.
I dag er Australien og New Zealand de primære opdrætssteder, og derfor ofte hvor merinoulden i vores beklædning stammer fra.

Den helt store forskel mellem den traditionelle uld og merinoulden

Merinouldens fibre måles i enheden mikron, som måler fibertykkelsen i diameter.
Jo lavere mikron-værdien er, jo finere er ulden og dens struktur af fibre.

Merinouldens værdi ligger typisk mellem 17 og 23 mikron og har en gennemsnitlig fibertykkelse på 0,002 mm. Dette er også grunden til, at merinoulden ikke kradser og klør som almindelig uld har en tendens til. Tommelfingerreglen er, at tekstiler med en mikron-værdi under 28, for de flestes vedkommende ikke føles generende mod huden. Det vil dog altid være individuelt hvordan vi reagere mod generende kløe, men merinouldens værdier er så lave, at langt de fleste ikke mærker nogle generende effekter ved produkterne.

Derfor tilsættes merinould ofte andre materialer

Ret skal være ret -ulden er desværre ikke det mest slidstærke materiale på markedet og derfor tilsætter man ofte andre materialer for at komplementere for uldens manglende egenskaber. Ofte tilsættes nylon, polyester, lycra eller viskose, for at forstærke kvaliteten og sikre en bedre vedvarende pasform til tekstilet. Elastan er også ofte brugt i sammenhæng med uld. Det skyldes at man ønsker at sikre en bedre pasform og komfort, da dette også vil mindske risikoen for vabler og trælse folder som driller under foden eller mod den øvrige hud.

Med blandingsprodukter med uld, ses det ofte, at ulden danner kontakten med huden, mens kunstfibrene ofte danner de ydre rammer på tekstilet. Dog vil du også støde på produkter, hvor kunstfibrene bruges inderst, mens ulden er det yderste lag. I disse tilfælde vil det typisk være almindeligt uld og ikke den bløde merinould, da det gøres for at beskytte huden mod det kradsende materiale. 

Tørretiden er også en væsentlig faktor når fibrene kombineres. Det skyldes at ulden i ren form, har en lang tørretid, hvilket er upraktisk for et materiale som ikke tåler tørretumbler.

Hvilken type merinould bør du vælge til årstiden?

Til trods for merinouldens mange lækre egenskaber, er der dog alligevel forskel på tekstiler i merinould.  Den største forskel finder du i intensiteten af merinould, som inddeles i antal gram pr. kvm.
Nedenstående skema giver en god indikation af, hvilken intensitet årstiden egner sig til:

 • 120-150 g./kvm. – Tynd kvalitet, som egner sig til de varme og virkelig varme dage
 • 150-170 g./kvm. – Ultralet kvalitet, som er egnet til brug året rundt.
 • 170-200 g./kvm. – Egner sig til brug året rundt, men har dog mere varme end 150-170 g.
 • 200-300 g./kvm. – Tyk kvalitet, som egner sig til de koldere måneder på året
 • 300 g./kvm. og op – Tyk kvalitet som egner sig til brug i vinterens koldeste måneder.

Ovenstående tabel er blot en vejledning -for med uld går du aldrig rigtig galt i byen, da de temperaturregulerende egenskaber er virkelig gode. Ulden samarbejder automatisk med kroppen om, at skabe den helt rette temperatur for dig.
Du skal derfor aldrig være nervøs for at investere i et sæt skiundertøj eller uldsokker. 

https://www.newzealandmerinoandfabrics.com/blogs/news/which-merino-wool-fabric-weight-do-i-need-for-each-season

Dyrevelfærd er vigtigt

Merinoulden er et naturligt og miljøvenligt produkt, som indeholder rigtig mange gode egenskaber.
Det er dog væsentligt at være på vagt, når du køber dine uldprodukter, da nogle merinofår udsættes for Mulesing. Mulesing er mest udbredt i Australien og går ud på, at man skærer store dele af fårets bagdel af med en saks, for at forhindre spyfluer i at lægge æg omkring fårenes køns- og endetarmsåbning. Processen foregår uden bedøvelse og er derfor utrolig smertefuld for fåret, både under og efter.

Mons Royal går forrest i kampen om dyrevelfærd

Vores nye brand Mons Royal, som producere lækkert moderne sportstøj, er et lysende eksempel på, at lækkert tøj og dyrevelfærd sagtens kan gå hånd i hånd. Alt deres merinould er ZQ certificeret, som bl.a. betyder, at deres merinould kan spores helt tilbage til producenten, ikke benytter sig af mulesing og i øvrigt er fremstillet under bedst mulige vilkår for både dyr og miljøet.Se hele vores udvalg fra Mons Royale her

Vask og vedligeholdelse af merinould

Til trods for at merinould er både vand og smudsafvisende bør uld der er i berøring med huden alligevel vaskes jævnligt.
For at bibeholde merinouldens gode egenskaber, er det vigtigt altid at følge vaskeanvisningen på dit produkt før vask.

Herunder kommer en vejledende guide til vask af uld/merinould:

 • Vask ALTID på uldprogram, da uld er sårbar overfor centrifugering og for mange omdrejninger i maskinen (30 eller 40 grader)
 • Brug ALTID vaskemiddel beregnet til uld, for at bevare og beskytte merinouldens bløde fibre.
 • Brug aldrig skyllemiddel, da det ødelægger uldens fine fibre
 • Tåler ikke tørretumbler -hæng den i stedet på tørresnoren

Meget uld fra nyere tid har fået behandlingen ”Superwash”, som gør ulden vaskbar på 40 grader. Dette er super praktisk i forbindelse med vask af sokker og undertøj. Det er dog altid vigtigt at tjekke hvad der står på vaskeanvisningen af dit produkt.

Har du en yndlingssweater eller jakke af uld, behøver du faktisk ikke vaske den ret ofte. Hæng den hellere ud i den friske luft under en overdækket terrasse eller lignende, og den vil hurtigt føles frisk og ren igen.
Et fint lille tip, som skåner både dine produkter og miljøet. 

Dette uldvaskemiddel fra Zebla er tilsat lanolin, hvilket vil sige, at det er med til at bevare materialets smidige og åndbare egenskaber. Uldvasken fra Zebla er meget mild og sammensat, således at de... Zebla | Varenummer: 2204-DN
Re:Claim Outdoor er et rigtig godt vaskemiddel fra svenske Re:Claim. Det kraftige vaskemiddel er særligt udviklet til at væske basislag og uldtøj med ved 30 grader maskinvask eller håndvask. Vaskemidl... Re:claim | Varenummer: 450007

Tjek vores lækre produkter med merinould ud

Hvis du er blevet mere nysgerrig på produkter af merinould, kan du med fordel tjekke hjemmesiden.
Vi har et fint udvalg af produkter i merinould, som indeholder både; skiundertøj, sokker, T-shirts, handsker, halsedisse, boxer shorts, samt uldundertøj til både damer og herre.
Blandt vores lækre udvalg af uldprodukter, vil du finde veletablerede brands som Sweet Protection, Sensor, Ulvang, Assos, Odlo, GripGrap og Mons Royal. Samtlige brands er kendt for et højt kvalitetsniveau og lækker komfort.

Fri fragt
Denne langærmede cykeltrøje giver en stor åndbarhed sammen med en vis varme således, at du er dækket når solen ikke ligefrem kigger frem med sine stråler. Cykeltrøjen giver gode muligheder med sin mat... Mons Royale | Varenummer: 100143-1013-620-X
Vejl.: 700,00
599,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Her bliver der præsenteret en cykeltrøje, der kombinerer et højt niveau af tekniske goder med et minimalistisk og stilrent design. Cykeltrøjen er ment til at holde kroppen varm med en benyttelse af me... Sweet Protection | Varenummer: 828120-ONBLU-X
Vejl.: 899,00
799,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Langærmet svedundetrøje til mænd fra Sensor. Svedundertrøjen er lavet af 100% højkvalitets merinould fra New Zealand. Grundet de praktiske egenskaber som merionould har, vil denne trøje holde dig varm... Sensor | Varenummer: 17200020-0-X
Vejl.: 469,00
379,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
En yderst optimal og varm cykeltrøje kan her erhverves fra Sweet Protection, hvor kroppens anatomiske præferencer er tilgodeset. Cykeltrøjen er lavet med en grobund i merino uld, der både kan oprethol... Sweet Protection | Varenummer: 828120-BLACK-X
Vejl.: 899,00
799,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Disse cykelshorts give solide muligheder for en slidstærk og komfortabel fornemmelse under din cykeltur. Cykelshortsne er lavet med en børstet overflade hvorledes, at skidt, snavs og væske bare kan ko... Mons Royale | Varenummer: 100158-1047-001-X
Vejl.: 1.000,00
899,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Denne bløde og behagelig svedundertrøje med korte ærmer er fra Sensor. T-shirten til mænd er lavet af 100% merinould, som gør den svedtransporterende, åndbar og yder en permanemt antibakteriel beskytt... Sensor | Varenummer: 11109034-X
Vejl.: 379,00
349,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Langærmet svedundetrøje til mænd fra Sensor. Svedundertrøjen er lavet af 100% højkvalitets merinould fra New Zealand. Grundet de praktiske egenskaber som merionould har, vil denne trøje holde dig varm... Sensor | Varenummer: 17200020-0-X
Vejl.: 469,00
379,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Denne lækre svedundertrøje til mænd for Sensor er uundværlig i enhver herre-garderobe. Svedundertrøjen er i en skøn grøn farve, som passer til resten af garderoben. Trøjen er lavet af 100% merinould, ... Sensor | Varenummer: 17200019-0-X
Vejl.: 469,00
369,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Her bliver der præsenteret en cykeltrøje, der balancerer mellem din krops anatomiske behov og en alsidig beskyttelse mod rutens strabadser. Cykeltrøjen er defineret af merino uld, der kan give kroppen... Sweet Protection | Varenummer: 828081-SEGRY-X
Vejl.: 599,00
549,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Sensor Merino Active - Boxer Shorts - Grå
Delvis på lager - se status i rullemenu Få mail ved hjemkost
Smarte Merino Aktive boxershorts fra Sensor til mænd. Underbukserne er lavet i 100% ren merinould, som giver en masse positive egenskaber. Merinould er både åndbar og svedtransporterende. Derudover ha... Sensor | Varenummer: 17200023-0-X
Vejl.: 249,00
199,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Her kan der tilbydes en yderst funktionel vindjakke, der både kan leve op til kroppens anatomiske behov og give en alsidig beskyttelse mod naturens strabadser. Cykeljakken kan give varme og åndbarhed ... Sweet Protection | Varenummer: 828077-NAVY-X
Vejl.: 999,00
899,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Spar 40%
Fri fragt
Revolution TW Light er en stærk svedundertrøje i gode materialer. Trøjen indeholder 20% uld, hvilket er en stærk og åndbar naturfiber, som opretholder åndbarheden og holder på varmen, hvis u får det k... Odlo | Varenummer: 110292-40168-X
Tilbuddet udløber: 21/07-2019 00:00
Vejl.: 499,00 Før: 499,00
299,40
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Sweet Protection viser et fremskridende niveau for dit høje aktivitetsniveau med denne cykeltrøje, hvor der gives en sublim blanding mellem åndbarhed og slidstærke tendenser. Cykeltrøjen har grobund i... Sweet Protection | Varenummer: 828081-BLACK-X
Vejl.: 599,00
549,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Der er fokus på føddernes velvære i designet af disse yderst funktionelle cykelsokker, der kan hjælpe med en optimal oplevelse på cykelturen. Cykelsokkerne er lavet med brug af merino uld, der giver e... Sweet Protection | Varenummer: 828103-BLCK-X
149,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Sensor Merino Active - Boxer Shorts - Grå
Delvis på lager - se status i rullemenu Få mail ved hjemkost
Smarte Merino Aktive boxershorts fra Sensor til mænd. Underbukserne er lavet i 100% ren merinould, som giver en masse positive egenskaber. Merinould er både åndbar og svedtransporterende. Derudover ha... Sensor | Varenummer: 17200023-0-X
Vejl.: 249,00
199,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Assos HabuSock_EVO8 er en opdateret version af Assos' populære EVO7 cykelstrømper. Ligesom sin forgænger er cykelstrømpen lavet af merino uld, og egner sig især til de kølige dage. Merinould-blandinge... Assos | Varenummer: P13-60-660-18-EVO8X
159,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Sensor Merino Active er et par underbukser med lange ben. Underbukserne fra Sensor er lavet af højkvalitets merinould fra New Zealand, hvilket gør dem termoregulerende. Derudover holder de dig varme, ... Sensor | Varenummer: 11109028-X
Vejl.: 429,00
369,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Sensor Merino Active er et par underbukser med lange ben. Underbukserne fra Sensor er lavet af højkvalitets merinould fra New Zealand, hvilket gør dem termoregulerende. Derudover holder de dig varme, ... Sensor | Varenummer: 11109028-X
Vejl.: 429,00
369,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Alsidige og slidstærke specifikationer bliver kombineret med et stilrent og ventilerende design i denne flotte cykeltrøje. Cykeltrøjen er lavet af en speciel materialeblanding af merino uld og tencel,... Mons Royale | Varenummer: 100225-1048-513-X
Vejl.: 600,00
529,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
En langærmet cykeltrøje med disse specifikationer kan give den nødvednige kombination af varme og åndbarhed til den enkelte bruger. Cykeltrøjen bunder i et brug af merino uld, der kan sørge for en høj... Sweet Protection | Varenummer: 828079-ONBLU-X
Vejl.: 699,00
599,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Denne lækre halsedisse er en klar bestseller fra norske Ulvang. Halsedissen er i en lækker kvalitet af 100% ren merinould og har både sved- og temperaturregulerende effekt. Halsedissen er god, både i ... Ulvang | Varenummer: 49011-006-010
Fri fragt
Denne cykeltrøje viser ambitiøse tendenser med sine specifikationer, der både kan holde kroppen varm og åndbar på samme tid. Cykeltrøjen er lavet med merino uld, der solidt holder kroppen varm under k... Sweet Protection | Varenummer: 828079-BLACK-X
Vejl.: 699,00
599,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Spar 40%
Fri fragt
Revolution TW Light er en stærk svedundertrøje i gode materialer. Trøjen indeholder 20% uld, hvilket er en stærk og åndbar naturfiber, som opretholder åndbarheden og holder på varmen, hvis u får det k... Odlo | Varenummer: 110292-40168-X
Tilbuddet udløber: 21/07-2019 00:00
Vejl.: 499,00 Før: 499,00
299,40
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?
Fri fragt
Denne svedundertrøje til damer fra Sensor er uundværlig i din garderobe. Trøjen er med lange ærmer og er lavet af 100% genanvendeligt merinould fra New Zealand. Merinould giver en masse praktiske ford... Sensor | Varenummer: 17200014-0-X
Vejl.: 469,00
369,00
Føj til kurv Prisgaranti - Set billigere?