Hvad betyder Candela, Lumen og Lux?

Hvad er Lumen, Lux og CandelaDer anvendes en lang række betegnelser for lygter og lys. I Cykelbekendtgørelsen anvendes betegnelsen Candela (cd), men man kan også støde på benævnelser som Lumen (lm) og Lux (lux) i andre sammenhænge.

Der er ikke en umiddelbar omregningsfaktor fra Candela til Lumen til Lux, men der er disse retningslinjer:

Omregningstabel: Lumen, Lux & Candela

  • 100 candela ved 20° (vinkel) er lig 10 lumen – altså lumen er 10x større end candela
  • 100 candela ved 2 meter er lig 25 lux – altså lux er 4x større end candela
  • 100 lumen ved 1 meter (radius) er lig 8 lux – altså lux er 12x større end lumen

Vær opmærksom på, at dette ikke er de matematisk rigtige oplysninger, men omregningsfaktorer, man kan anvende i en snæver vending for at gøre begreberne en lille smule forståelige.

Vi kan med sindsro anvende disse for at opnå en forståelse for en lygtes ”lysstyrke”. Eksempel: lyser en lygte med 100 lumen (ca. = 8 lux), svarer dette til 1000 candela, og da loven kræver 4 candela, så det er altså 250 gange over lovkravet!

Her er lidt mere info:

Watt (W)

Watt kaldes også effekt og angiver, hvor meget en lyskilde forbruger ved maksimal udnyttelse af dens kapacitet. Watt er typisk den betegnelse der bruges på de lyspærer du bruger i din husholdning.

Lumen (lm)

Lumen kaldes også lysstrøm og er et mål for den totale mængde lys, der udsendes fra en lyskilde. Lumen bruges ofte om kraftige lygter som lommelygter og specielle cykellygter til nat- og mørkekørsel.

Candela (cd)

Candela kaldes også lysstyrke og er et mål for tætheden af lyset i den retning, hvor en lyskilde lyser kraftigst. Lysstyrken angives typisk for lyskilder, som har en reflekterende belægning, som f.eks. en 12 volt halogenpære ø50mm

Belysningsstyrke (lux)

Belysningsstyrke kaldes også lux og er et mål for, hvor meget lys der rammer en flade (lumen/m2). Dansk Standard DS700 fastsætter en række krav til niveauet af kunstig belysning i arbejdslokaler. F.eks. bør der ifølge standarden være 500 lux ved kontorarbejde med vedvarende læsning, og 200 lux som almenbelysning i et lokale.

Video med demonstration af Lumen