Guide: Sådan vedligeholder du din cykel om vinteren

Er du en af dem, der jævnligt bruger din cykel, selvom det er vinter og minusgrader udenfor? I så fald er det vigtigt, at du sørger for at vedligeholde din cykel, ellers risikerer du, at din cykel ikke holder så længe.

Frost og salt på vejene er hård ved din cykel, og derfor er det særlig vigtigt, at du også vedligeholder din cykel om vinteren. En vedligeholdt cykel har en meget længere levetid end cykler, der ikke bliver vedligeholdt. Ved at bruge lidt tid på at vedligeholde cyklen, kan du hurtigt spare penge på reparationer og dermed også øge din cykels levetid.

Vask din cykel

En ren cykel kører bedre og holder længere. Når det er vinter, er det nødvendigt at vaske din cykel oftere for at holde den ren for skidt og salt. Når temperaturen nærmer sig frysepunktet, bliver der spredt salt på de danske veje og cykelstier, og det er ikke godt for din cykel. Får saltet lov til at blive siddende på din cykel for længe, risikerer du, at din cykel eller dele af den ruster.

Når det er vinter anbefaler vi, at du vasker din cykel med sæbevand cirka hver anden uge. Sørg for at rengøre din cykel grundigt med en børste, så alt skidt og salt fjernes. Når du har vasket cyklen, skal du skylle efter med rent vand og lade cyklen tørre. Vil du være ekstra god ved din cykel, kan du give den polish, så afvises skidt og snavs.

Produkter du skal bruge:

Smør din cykel

Alle bevægelige dele på din cykel skal smøreres med olie. Olien forlænger nemlig levetiden på din cykel. Det er særlig vigtigt at smøre kæde, tandhjul og gear, så opnår du størst køreglæde på din cykel. Når du træder i pedalerne er det kædens opgave at overføre kraften til hjulene. En beskidt kæde kræver flere kræfter, og slider hårdt på din kæde og cykel.

Når det er vinter anbefaler vi, at du bruger en lidt tykkere olie, fordi den holder bedre i vintervejret. Du bør smøre din kæde og andre bevægelige dele hver uge i perioder, hvor der er sne og salt på vejene.

Produkter du skal bruge:

Kontrollér dine bremser

Dine bremser kan også blive påvirket af vejret. Er der det mindste tegn på, at dine bremser ikke virker optimal, anbefaler vi, at du får bremserne repareret eller skiftet. Når du bremser med bremsen på baghjulet, skal den kortvarigt kunne blokere baghjulet. Når du bremser med håndbremsen, skal håndbremsen tage godt fat, uden at bremsegrebet bliver trukket helt i bund.

Som udgangspunkt skal gummibremseklodserne skiftes efter hver sæson, så er du sikker på altid at kunne få hold i cyklen. På de fleste bremseklodser kan du finde et mærkat, som indikerer, hvornår dine bremseklodser bør skiftes ud. Det er vigtigt at skifte bremseklodserne, når de er ved at være slidte, ellers risikerer du dine fælge bliver ødelagt.

Ligesom bremseklodserne skal bremsekablerne også kontrolleres og eventuelt udskiftes, da de bliver løse ved brug. Du kan spænde kablet ved at dreje på skruen oppe ved bremserne på styret. Har du en fodbremse på din cykel, er det vigtigt, at din kæde ikke er for løs. Hvis din kæde hopper af, fordi den er for løs, virker fodbremsen nemlig ikke.

Produkter du skal bruge:

Pump luft i dækkene

Dine dæk kræver ikke ekstra vedligeholdelse, blot fordi det er vinter, men vi anbefaler, at du altid sørger for at have dine dæk godt pumpet med luft. Du kan se det anbefalede dæktryk på de fleste dæk. Det forlænger levetiden på dækkene og giver en større køreglæde. Døjer du med punkteringer, kan du med fordel skifte dine dæk til punkteringsfrie dæk. Dækkene, der sikrer dig mod punkteringer kommer fra den kendte producent Schwalbe og hedder Marathon+ (Plus).
Dækket indeholder en 5 mm tyk membran, som giver punkteringsbeskyttelse. Systemet hedder SmartGuard og består af superelastisk specialgummi, der yder vedvarende modstand mod indtrængende fremmedlegemer. Selv en tegnestift kan ikke stikkes igennem beskyttelseslaget.

Produkter du skal bruge: