Oversigt: Shimano grupper

Shimano er det mest solgte mærke af grupper inden for både mountainbike, race og hverdagscykler. Shimano har flere forskellige grupper i hvert segment, hvor de forskellige grupper indikerer kvalitetsniveauet.

Generelt kan man sige at kvalitetsforskellen er størst i de billigste grupper, hvor i mod det mest er vægtbesparelse i de dyreste grupper (Det kan være dele, der er lavet i titanium i stedet for aluminium).

Er du i tvivl om rækkefølgen, så kommer her en liste, med de bedste grupper øverst.

MTB Race
XTR DI2 (Elektronisk) Dura Ace DI2 (Elektronisk)
XTR Dura Ace
Saint Ultegra DI2 (elektronisk)
Deore XT DI2 (Elektronisk) Ultegra
Deore XT 105
SLX Tiagra
ZEE Sora
Deore LX (Touring) Claris
Deore 2300
Alivio 2200
Acera Tourney
Altus A050
Tourney  

Shimano mountainbike grupper

XTR DI2 (Elektronisk)

Dette er toppen af Shimanos MTB gear grupper. XTR har i mange år været deres topmodel, og den er nu tilgængelig i en elektronisk version som hedder DI2.
Se vores store sortiment af grupper og geardele til Shimano XTR DI2 her

XTR

Dette er den klassiske XTR udgave, som i mange år har været toppen af Shimano's mountainbike serie. XTR er en viderudvikling af XT. XTR udmærker sig ved at være lettere, og dermed mest målrettet den seriøse mountainbiker, som cykler på højt niveau. Vil du have 1x12, så skal du op i XTR.
Se det fulde sortiment af grupper og geardele Shimano XTR her

Saint

Shimano Saint er udviklet til downhill brug, og er ikke en gruppe man ser ret tit i Danmark. Den er meget hårdfør, og er bygget til at kunne klare de mange udfordringer der, når man cykler downhill. Saint bagskifter modellerne er bygget til 10 speed, og kassetter op til 36T. Shimano laver skiftegreb, bagskiftere, kranksæt, krankbokse, bremsekaliber, bremseskiver, bremsegreb og nav.

Deore XT DI2 (Elektronisk)

Deore XT

Deore XT eller bare XT i daglig tale, er ofte set på high-end mountainbikes. Det er Shimano's mest solide og stabile geargruppe til mountainbike, kun overgået af XTR. XT bruges på blandt andet trail cykler og enduro cykler i versioner med 1x10 og 1x11.

SLX

SLX er en "mid-range" geargruppe, som er meget brugt. Det er en solid og stabil gruppe, i en fornuftig prisklasse. SLX er ca. 20% billigere end XT, som er niveauet over SLX. Så er du ikke sp fokuseret på lav vægt, men bare gerne vil have en fornuftig og solid løsning, så er SLX bestemt en mulighed.

ZEE (M640)

ZEE er lillebroren til Saint, og er lige som Saint, designet til downhill.

Deore LX (i nyere tid kun til touring)

Deore

Bruger du din mountainbike i skoven, så er Deore stedet du skal begynde. Det er bygget til en hård medfart, og kan klarer de belastninger der er, når man cykler mtb i skoven. Men det er stadigvæk i en fornuftig prisgruppe.

Alivio

Alivio minder meget om Altus, men er lige en tand bedre. Mange mountainbikes i den prisbillige ende har ofte et mix af Altus og Alivio.
Se hele vores sortiment af Shimano Alivio her

Acera

Acera bruges tit på touringcykler (hverdagscykler) med udvendige gear. Acera kranksæt er med 3 klinger og op til 27 gear.

Altus

Altus er nok en af de mest solgte Shimano grupper, da det sidder på rigtig mange mountainbikes i den prisbillige ende.

Tourney

Tourney er Shimanos bud på en helt billig gear gruppe, som dog er stabil og fornuftig i drift. Tourney bruges ofte på børnecykler, og mountainbikes hvor den lave pris er i fokus.

Shimano racer grupper

Hvilken gruppe skal jeg vælge?

Det er et rigtig godt spørgsmål, som der ikke er et entydigt svar på. Det kommer helt an på budget og behov.

Inden for mountainbike vil du typisk se grupperne Deore, SLX og Deore XT. XTR som er topgruppen fra Shimano, er ofte kun noget man ser på elitecyklerne. Omvendt er de ”billige” grupper som Tourney, Altus og Acera typisk kun grupper, der bruges på de billige ”lavpris-cykler” samt børne- og juniorcykler.

Der er ingen regler for hvilke grupper du kan køre med, men vil du i skoven og cykle, så anbefaler vi gruppen Deore og opefter. De lavere grupper fra Alivio og nedefter er beregnet til cykler, der bruges til almindelig transport som for eksempel til og fra skole.

Det samme gælder på landevejen, når vi snakker grupper til racercykler. Motionister og de mere erfarne landevejsryttere vælger typisk gruppen 105 og opefter. Sora og Claris er mest anvendt på juniorcykler, og de helt ”billige” racercykler.

Se oversigt over SRAM grupper her