MIPS cykelhjelme - Hvad betyder MIPS

Du har måske stødt på begrebet MIPS i forbindelse med cykelhjelme, men hvad betyder MIPS, og der det noget du skal kigget efter på din næste cykelhjelm?

MIPS betyder "Multi-Directional Impact Protection System", og kort forklaret betyder det at hjelmen har et beskyttelses system, der virker fra alle retninger. En klassisk cykelhjelm er lavet ved hjælp af 2 lag, som er sat sammen, uden at de kan bevæge sig uafhængig af hinanden.

Video: Forklaring af hvordan MIPS fungere i praksis

En Cykelhjelm er designet til at beskytte og modstå tryk der opstår direkte ind på hjelmen, men i langt de fleste ulykker hvor cyklister er indblandet, rammer man ikke hjelmen ned i asfalten i en 90 graders vinkel. Sandheden er at de fleste rammer med en mere spids vinkel, som illustreret på billedet herunder.

Sådan virker MIPS i praksis

Kilde: mipsprotection.com

Din hjerne ligger i en væske, og kan give sig en smule, og det er ud fra det faktum at man har udviklet MIPS systemet, som er et ekstra lag i hjelmen, der gør at den yderste skal, kan give sig 10-15mm i forhold til den inderste skal. Det kan være svært at forklare, men er illustreret i videoen længer nede.

Mips systemer er opfundet i Sverige, og er videnskabeligt bevist, at hjelme med MIPS, kan absorbere og reducere slag og stød fra den roterende energi som overføres til hjernen i forbindelse med stød.

I en hjelm med MIPS Protection Systemet er skallen og foringen adskilt af et lavfriktionslag. Når en hjelm med MIPS udsættes for en vinklet indvirkning, gør lavfriktionslaget det muligt at glide hjelmen i forhold til hovedet. MIPS er designet til at tilføre beskyttelse i hjelme mod rotationsbevægelsen. Rotationsbevægelsen er en kombination af rotationsenergi (vinkelhastighed) og rotationskræfter (fra vinkelacceleration), som begge påvirker hjernen og øger risikoen for mindre og alvorlige hjerneskade. MIPS er blevet videnskabeligt bevist at reducere rotationsbevægelsen, når den implementeres i en hjelm ved at absorbere og omdirigere rotationsenergier og kræfter overført til hjernen.

Kilde: mipsprotection.com

MIPS systemet findes i mange typer hjelme, som skihjelme, ridehjelme, og naturligvis også cykelhjelme. MIPS systemet er blevet meget udbredt det seneste år, og i årets (2017) Tour de France, så man flere ryttere cykle med hjelme, med MIPS systemet.

Cykelhjelme med MIPS Protection

Her under kan du se et udvalg af vores cykelhjelme med MIPS. Hvis en cykelhjelm har indbygget MIPS systemet, vil det altid fremgå af vores produkttekst. Har du spørgsmål til MIPS, eller er du i tvivl om din cykelhjelm har MIPS, så er du altid velkommen til at kontakt vores kundeservice på info@cykelpartner.dk eller på telefon 39403131.

Udvalgte cykelhjelme med MIPS

Er cykelhjelmen med MIPS, vil det altid fremgå at vores produkttekst, og illustreret med det lille gule logo. MIPS logoet finder du ofte på emballagen, eller også er det vist diskret direkte på hjelmen.