Cykelforsikring & gyldigt låsebevis

Hvis du vil være godt dækket mod cykeltyven, bør du:

  1. Have forsikringsgodkendt lås monteret på din cykel (Varefakta kontrolleret)
  2. Have låsebeviset på låsen (forhandlerstempel og underskrift er ikke nødvendigt)
  3. Kvittering på låsen
  4. Noterer stelnummer, nøglenummer og købsdato på låsebeviset

Du skal selvfølgelig gøre op med dig selv, hvor sikker du ønsker din cykel skal være, og om du i bund og grund skal have 2 låse på. Især i storbyerne sker der tit cykeltyveri, så derfor kan det være en rigtig god ide både at have en fastmonteret lås samt kæde-, folde- eller wirelås på cyklen. Det gør at cykeltyven højst sandsynligt går videre til cyklen ved siden af i stedet.

Bemærk: Vær opmærksom på at ikke alle forsikringsselskaber har de samme regler og vilkår.

Her kan du se en oversigt over vores godkendte cykellåse.

Godkendte cykellåse

Hvad betyder det når en cykellås er godkendt (forsikringsgodkendt)? 

En godkendt lås er Varefakta kontrolleret, hvilket betyder den både tåler vind og vejr, den opfylder de krav som er til en lås, den er svær at bryde op og at den er forsikringsdækkende i tilfælde af at cyklen bliver stjålet. For at se om låsen opfylder kravene, gennemgår den forskellige tekniske prøvelser.

Derefter vil en håndværker afprøve om han kan få den op med 7 forskellige slags værktøj. Det kan være alt lige fra en skruetrækker til rørtang. Håndværkeren vil slå, vride, klippe og save på samme måde, som man anser at en cykeltyv vil gøre det. Alle tests bliver overvåget af mindst 2 medlemmer af et sagkyndigt udvalg, som studerer om låsen har nogle svage punkter.

Skal låsebeviset have forhandlerstempel?

Det kan godt være lidt misvisende at der på dit låsebevis, måske ikke er forhandlerstempel på, men det er ikke lovpligtigt at have forhandlerstempel på. Mange er bange for at deres forsikring ikke dækker i tilfælde af tyveri, hvis låsebeviset ikke er stemplet. Hvis du vil være helt sikker, kan du se i dine forsikringsbetingelser om de forlanger det. For står det i deres betingelser, er det selvfølgelig nødvendigt. Vi har kontaktet flere af de store forsikringsselskaber for at hører hvordan og hvorledes deres betingelser er i forhold til cykelforsikring og låsebevis.

Cykel monteret på bilen

Har du cyklen spændt efter bilen i en cykelholder, skal den stadig være aflåst. Her er det en god ting at bruge en kædelås, der kan låse cyklen fast til holderen, som er låst fast til bilen, så en evt. tyv ikke blot kan tage cyklen af holderen og cykle afsted med den.

Har du cyklen inde i bilen, så skal du være opmærksom på at der kan gælde andre regler, og her skal du høre dit forsikringsselskab om det er din indbo-, cykel- eller ansvarsforsikring der dækker.

Sådan dækker dit forsikringsselskab i tilfælde af tyveri af din cykel

Når du køber en indboforsikring hos Alka, får man dækning for cykler optil 12.500 kr. pr. cykel. De er dækket for de almindelige skadeårsager på indboforsikringen (brand, tyveri m.m.). Har du en cykel som er dyrere kan man sagtens udvide sin forsikring til enten 25.000 kr. eller 50.000 kr. Får man lavet en udvidelse får man automatisk en udvidet cykeldækning, som dækker hvis man vælter, styrter eller lignende på sin cykel.

Alka dækker din cykel hvis der er stelnummer på din cykel og der er monteret forsikringsgodkendt lås, når der er tale om tyveri. Det er ikke et krav hos Alka at have forhandlerstempel eller underskrift på sit låsebevis. Så længe dit stelnummer, nøglenummer og købsdato er noteret på det. Derudover har du din kvittering som bevis for at du har købt låsen.

Gode råd fra Alka er at man tegner en cykeldækning som passer ens behov. Derfor bør man sikre sig om cyklen er forsikret korrekt i forhold til selve forsikringssummen og måske også overveje om man ikke skal have en udvidet dækning, således at cyklen er dækket i tilfælde styrt og lignende – da dette normalt ikke er dækket af indboforsikringen.

Herudover kan man med fordel, udover den almindelige godkendte lås ved baghjulet, samtidig have en godkendt kæde-, folde- eller wirelås på sin cykel. Især ved stationer eller andre store steder hvor der kommer mange mennesker, kan dette være en god investering. Her kan du låse selve cyklens stel fast til et fast punkt, som fx lygtepæl eller cykelstativ.

 

Hos Codan kan man vælge en cykeldækning, som dækker ved tyveri af cyklen samt hærværk på cyklen i forbindelse med tyveri og skader ved fx brand eller storm. Derudover kan man tilvælge en Sportsudstyr dækning, som dækker øvrige skader på fx cyklen og løse cykeldele – det er en form for kaskodækning.

For at de dækker din cykel skal din cykel have monteret forsikringsgodkendt lås. Du skal kunne fremvise låsebevis med oplysning om hvilken fabrikat låsen er (ABUS, BASTA, AXA osv.) samt købsdato. Dog skal det siges at hvis cyklen står inde i huset, så er låsekrav og dermed dokumentation i form af låsebevis ikke et krav, hvis der er tale om indbrudstyveri.

Det er ikke et krav hos Codan at have forhandlerstempel eller underskrift på sit låsebevis. Så længe du noterer stelnummer, nøglenummer og dato for købsdato, så vil dette være nok, så længe du har din kvittering som kan bevise hvor du har købt låsen.

 

Cykeldækning hos GF er et tilvalg til din indboforsikring. Har du en meget dyr cykel eller dyrt udstyr, kan du supplere din cykelforsikring med en udvidet cykeldækning. Så kører du en almindelig ”hverdags” cykel som ca. koster 5.000 kr. er man fint dækket ind af den almindelige forsikring. Men har man derimod en dyr cykel som overstiger 13.000 kr., kan det det være værd at overveje en udvidet cykeldækning. Udover en højere forsikringssum, fungerer denne dækning også som kaskoforsikring. Det vil sige at flere typer skader dækkes, som fx hvis du vælter eller stellet beskadiges.

Hvis GF skal gå ind og dække din cykel skal du have stelnummer og forsikringsgodkendt lås monteret på din cykel. De har dog ikke et krav om at der skal være forhandlerstempel eller underskrift på dit låsebevis. Dog skal det siges at det kan være en fordel at kunne dokumentere, hvor du har købt cyklen hvis den fx skal genanskaffes. Det er derfor det er vigtigt at gemme din kvittering, for på din cykel samt din lås.

Yderlige oplysninger omkring cykelforsikringer hos GF kan du få via linket her: http://www.gfforsikring.dk/Hus/Indboforsikring/Cykelforsikring.

 

 

Hos Topdanmark er standarddækning af din cykel, hvis den bliver stjålet eller udsat for hærværk, en del af din indboforsikring. I standarddækningen dækker de cykler op til 15.000 kr. Men du kan sagtens udvide din cykeldækning så du kan forsikre din cykel for helt op til 90.000 kr.

Ønsker du dækning for alle skader på cyklen, som fx at den falder af bilen når du kører med den eller du styrter, skal du vælge deres tilvalgsdækning cykelkasko. Cykelkasko er i øjeblikket nok markedets allerbedste cykelforsikring. Du kan selv styre prisen ved at skrue op og ned for den særlig selvrisiko, som er på denne dækning. Cykelkasko dækker op til den sum, som du har valgt til cykler på din grunddækning.

For at Topdanmark dækker din cykel skal cyklen være forsynet med dansk stelnummer og det skal oplyses til dem. For cykler som er importeret fra udlandet, kan et unikt stelnummer accepteres som alternativ til et dansk stelnummer, men her bør du kontakte Topdanmark for yderligere information. Derudover SKAL der være monteret forsikringsgodkendt lås på din cykel. Det er ikke et krav hos Topdanmark at have forhandlerstempel eller underskrift på dit låsebevis, så længe du kan fremvise dokumentation for købsdato og låsetype. Så hvis du noterer stelnummer, nøglenummer og købsdato på dit låsebevis og samtidig beholder kvittering på cykel samt lås, er du dækket ind.

Herudover råder Topdanmark også folk til at låse sin cykel fast med enten en kæde-, folde- eller wirelås til noget fast. På denne måde mindsker du muligheden for tyveri, for selvom forsikringen går ind og dækker, er det stadig surt at få sin cykel stjålet.

Tryg tilbyder flere forskellige slags cykelforsikringer. Har du en indboforsikring, er din cykel dækket for tyveri eller hærværk med op til 12.675 kr. pr. cykel. Dertil kan du tilkøbe en udvidet tilvalgsdækning Udvidet cykelskade, som dækker hvis du fx styrter eller bliver påkørt.

Det er en form for kasko til cykler. Har du en cykel som er dyrere end en sum på henholdsvis 26.405 eller 52.811 kr. pr. cykel, har du muligheden for at ændre, så du er dækket i tilfælde af tyveri eller hærværk.

Når du vælger en højere sum får du automatisk tilvalgsdækningen Udvidet cykeldækning med i købet. Dog skal det siges at har du en cykel som har en højere værdi end 52.811 kr. kan du købe en specialforsikring fra Trygs afdeling for specialforsikringer ”Max Levig”. På denne måde får du tilpasset forsikringen efter dine behov.

Før at tryg går ind og dækker skal cyklen være forsynet med fastmonteret (eller indgraveret) dansk stelnummer, som kan oplyses til dem. Derudover skal cyklen være aflåst med en forsikringsgodkendt lås og du skal anmelde tyveriet til politiet.

Det er ikke et krav at have forhandlerstempel på dit låsebevis. Du skal bare noterer stelnummer, nøglenummer og dato for købet ned på låsebeviset og gemme kvitteringen.

Tryg anbefaler at man sørger for at man er dækket godt nok ind i forhold til cyklens værdi, og at du igen gemmer kvitteringen, så du kan dokumentere hvilken pris du har givet for cyklen. Derudover kan Tryg kun anbefale at du anvender syntetisk DNA-mærkning til din cykel. Mærkning med syntetisk DNA er et nyt og effektivt våben mod tyveri af værdigenstande. Genstanden påføres en usynlig væske med en unik kode, som kun kan ses under UV-lys og ikke kan fjernes igen. Væskens kode er personlig og bliver derfor linket direkte til ejermanden, som er noteret i et register.

Tryg, der som det første forsikringsselskab herhjemme kan tilbyde sine kunder syntetisk DNA, har allerede gode erfaringer med anvendelse af den nye teknologi til forebyggelse af indbrud. Også i forbindelse med cykeltyverier ser forsikringsselskabet klare fordele i DNA-teknologien, ikke mindst i forhold til de dyre cykler.

Med DNA-væsken kan ejeren mærke både cyklen og enkelte dele såsom fælge og tandhjul m.m. DNA-mærkning har ikke bare en forebyggende effekt, men gør det også svært at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. De dyre cykler er særligt sårbare over for tyveri, og DNA-mærkning kan gøre dem mindre attraktive for tyvene, der ligesom hælerne ikke ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri.

Herudover skal du…

  • Benytte en ældre cykel, hvis du pendler og stiller cyklen på en bus- eller togstation
  • Vær varsom med, hvilke oplysninger og billeder du deler, og hvem du deler dem med på de sociale medier – særligt hvis du har en dyr cykel
  • Lås altid din cykel, også selvom den står i et skur eller lignende

Hvordan sikre jeg min cykel bedst muligt mod tyveri?

Der er mange gode råd til hvordan du sikre din cykel bedst muligt. Det er selvfølgelig svært at være 100% sikret, da cykeltyve også bliver bedre og bedre med tiden. Men hvis du følger rådene nedenfor kan du ikke gøre så meget mere:

  • Lås ALTID din cykel – også selvom du bare skal være væk i få minutter
  • Benyt ALTID en godkendt lås
  • Stil din cykel i et aflåst rum eller skur hvis du har mulighed for det
  • Parkerer du fx ved togstationer eller busstoppested, skal du sikre din cykel ekstra godt – husk at låse den med en ekstra lås (kæde- eller wirelås)
  • Lås cykelstellet fast med kæde- eller wirelås til en lygtepæl eller cykelstativ
  • Lad vær med at friste tyven. Fjern alle løse lygter og hjelm hvis du forlader cyklen

Som sagt er det en rigtig god ide, at benytte en kæde-, folde- eller wirelås udover den forsikringsgodkendte lås, som du har monteret på din cykel. Når der er tale om en ekstra lås på din cykel, er det ikke nødvendigt at denne er forsikringsgodkendt, men det er selvfølgelig en fordel. Der er et hav af forskellige slags, modeller og længder, så du skal gøre op med dig selv hvilken lås der matcher dit behov.